САНІТАРНО-ГІГІЄНІЧНІ ВИМОГИ ПІДБОРУ ТА ЕКСПЛУАТАЦІЇ УСТАТКУВАННЯ ЗАКЛАДІВ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА

Ключові слова: гігієнічні вимоги, готельне підприємство, готельний бізнес, заклад ресторанного господарства, індустрія гостинності, нормативи, ресторанний бізнес, санітарні правила, стандарти

Анотація

Актуальність даного дослідження пов’язана з новітніми тенденціями в розвитку індустрії гостинності, певними змінами в законодавстві України та низкою зовнішніх і внутрішніх чинників, що впливають на трактування ступеню та специфіки вимог до санітарного та гігієнічного стану закладів у сфері функціонування підприємств індустрії гостинності, що й зумовлює потребу на прикладі підприємств готельно-ресторанного господарства України більш детально дослідити означену тематику. Метою статті є систематизація, узагальнення та аналіз санітарно-гігієнічних вимог підбору та експлуатації устаткування закладів готельно-ресторанного господарства в сучасних умовах господарювання. Для розкриття теми наукового дослідження використані методи узагальнення, порівняння, систематизації, аналізу, синтезу, індукції, дедукції. У статті концептуально окреслені окремі напрямки, які стосуються санітарно-гігієнічних вимог підбору та експлуатації устаткування закладів готельно-ресторанного господарства. Акцентовано на базових і конструктивно значимих сегментах в цій багатотоваріантній, комплексній та інтегрованій сфері, де поєднуються системні теоретико-методологічні та прикладні аспекти. Доведено важливість дотримання ретельного та чіткого виконання дій щодо умов забезпечення відповідності вимогам системи НАССР. За результатами проведеного дослідження систематизовано, узагальнено та на прикладі готельних підприємств і закладів ресторанного господарства здійснено аналіз санітарно-гігієнічних вимог підбору та експлуатації устаткування закладів готельно-ресторанного господарства в сучасних умовах господарювання. Напрямки дослідження цієї тематики в діяльності закладів готельно-ресторанного бізнесу з часом набуває все більшого значення, тому потребує подальшого комплексного аналізу та врахування динамічних змін у багатьох сферах життєзабезпечення населення України, безпечного та інноваційного впровадження сучасних технологій, устаткування з гарантією дотримання санітарно-гігієнічних-вимог і ефективності застосування.

Посилання

Бєляєва С. С. Екологізація ресторанних послуг в сучасних умовах господарювання. Успіхи і досягнення у науці. 2024. № 9(9). С. 996–1017. DOI: https://doi.org/10.52058/3041-1254-2024-9(9)-996-1017 (дата звернення: 04.08.2025)

Давидова О. Ю., Колонтаєвський О. П., Сегеда І. В. Гігієна і санітарія закладів готельно-ресторанного господарства : підручник. Харків. нац. ун-т міськ. госп-ва ім. О. М. Бекетова. Харків : ХНУМГ ім. О. М. Бекетова. 2024. 234 с. URL: https://eprints.kname.edu.ua/65100/1/2023.pdf (дата звернення: 28.07.2025)

Корсак Р. В., Гуштан Т. В., Малец В. Д. Аналіз економічної ефективності впровадження системи НАССР, на прикладі підприємства «chicken hut», як одного з елементів євроінтеграції. Причорноморські економічні студії. 2023. Випуск 82. С. 45–48. DOI: https://doi.org/10.32782/bses.82-7 (дата звернення: 04.08.2025)

Мазуркевич І. О., Постова В. В. Безвідходне виробництво як ключ до сталого розвитку ресторанного бізнесу в Україні. Наукові інновації та передові технології. 2024. № 9 (37). С. 708–718. URL: http://ir.vtei.edu.ua/card.php?id=29580 (дата звернення: 04.08.2025)

Марусей Т. В. Особливості функціонування готелів в Україні в умовах воєнного стану. АГРОСВІТ. 2023. № 12. С. 37–42. DOI: https://doi.org/10.32702/2306-6792.2023.12.37 (дата звернення: 26.07.2025)

Неіленко С., Фогель А., Гуща Є., Олійник О. Сучасні підходи до роботизації сервісних процесів у закладах ресторанного господарства. Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації. 2022. Том 5. № 2. С. 239–249. DOI: https://doi.org/10.31866/2616-7468.5.2.2022.270101 (дата звернення: 03.08.2025)

Неіленко С., Цирулик І. Ефективні способи зберігання вина в закладах ресторанного господарства. Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації. 2024. Том 7 № 1. С. 174–185. DOI: https://doi.org/10.31866/2616-7468.7.1.2024.305966 (дата звернення: 18.07.2025)

Паска М. З., Маслійчук О. Б. Експрес-метод гігієнічного контролю якості удосконаленого технологічного процесу приготування м’ясних посічених напівфабрикатів з рослинною сировиною. Scientific Works of NUFT . Том 25, Випуск 5. 2019. С. 181–186. DOI: https://doi.org/10.24263/2225-2924-2019-25-5-21 (дата звернення: 30.07.2025)

Поради та рекомендації щодо прибирання готелів у приміщенні. 13.10.2023. URL: https://tradeport.com.ua/ua/novosti/stati-ob-uborochnoj-tekhnike/hospitality-cleaning-tipstricks-to-clean-hotel-indoor-ua (дата звернення: 30.07.2025)

Про затвердження Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства : Наказ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України 24.07.2002 р. № 219. Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 20 серпня 2002 р. за № 680/6968. Документ z0680-02, поточна редакція. Редакція від 08.04.2025, підстава - 317-2025-р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0680-02#Text (дата звернення: 30.07.2025)

Рекомендовані норми технічного оснащення закладів громадського харчування : Наказ Мінекономіки від 03.01.2003 за № 2. Документ v0002569-03, поточна редакція – Прийняття від 03.01.2003.

Рябенька М., Мазуркевич І., Постова В. Розробка стратегій запобігання, зменшення та перерозподілу відходів у закладах ресторанного господарства. Економіка та суспільство. 2024. Випуск 66. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-66-108 (дата звернення: 02.08.2025)

Рябенька М. О., Постова В. В., Мазуркевич І. О. Формування та забезпечення безпеки на підприємствах готельно-ресторанного бізнесу. Development Service Industry Management. 2025. Випуск 2. С. 257–265. DOI: https://doi.org/10.31891/dsim-2025-10(34) (дата звернення: 02.08.2025)

Санітарні правила та норми для підприємств громадського харчування. 26.03.2025. URL: https://www.galecotrade.com/sanitarni-pravyla-ta-normy-dlya-pidpryyemstv-gromadskogo-harchuvannya/?srsltid=AfmBOorG_oehpO1Hpw6rFDkfQ (дата звернення: 30.07.2025)

Семко Т. В., Пахомська О. В. Кухарський одяг: від історії до сучасності. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету. 2024. Том 14. Випуск 1. DOI: https://doi.org/10.32782/2220-8674-2024-24-1-10 (дата звернення: 30.07.2025)

Фіалковська Л. В. Очищення повітря у закладах ресторанного господарства. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету. 2023. Том 13. Випуск 2. DOI: https://doi.org/10.31388/sbtsatu.v13i2.405 (дата звернення: 30.07.2025)

Що потрібно знати про санітарну обробку готелів проти вірусу SARS-CoV-2, який викликає захворювання Covid-19. 17 червня 2021. URL: https://www.elko.ua/novosti2/sanity-system-hotel (дата звернення: 25.07.2025)

Bieliaieva S. S. (2024). Ekolohizatsiia restorannykh posluh v suchasnykh umovakh hospodariuvannia [Ecologization of restaurant services in modern economic conditions]. Successes and achievements in science. № 9(9). 996–1017. DOI: https://doi.org/10.52058/3041-1254-2024-9(9)-996-1017 (accessed 30.07.2025)

Davidova O. Y., Kolontaevsky O. P., Seheda I. V. (2024). Hihiiena i sanitariia zakladiv hotelno-restorannoho h ospodarstva : pidruchnyk. [Hygiene and sanitation of hotel and restaurant facilities: a textbook.]. Kharkiv National University of Urban Economy named after O.M. Beketov. Kharkiv : KhNUMG named after A. M. Beketov. 234 p. URL: https://eprints.kname.edu.ua/65100/1/2023.pdf (accessed 28.07.2025)

Korsak R., Hushtan T., Malets V. (2023). Analiz ekonomichnoi efektyvnosti vprovadzhennia systemy NASSR, na prykladi pidpryiemstva «chicken hut», yak odnoho z elementiv yevrointehratsii [Analysis of the economic efficiency of the implementation of the NASR system, on the example of the "chicken hut" enterprise, as one of the elements of european integration]. Black Sea Economic Studies. Issue 82. 45–48. DOI: https://doi.org/10.32782/bses.82-7 (accessed 04.08.2025)

Mazurkevych I. O., Postova V. V. (2024). Bezvidkhodne vyrobnytstvo yak kliuch do staloho rozvytku restorannoho biznesu v Ukraini [Waste-free production as a key to sustainable development of the restaurant business in Ukraine]. Scientific innovations and advanced technologies. № 9 (37). 708–718. URL: http://ir.vtei.edu.ua/card.php?id=29580 (accessed 04.08.2025)

Marusei T. (2023). Osoblyvosti funktsionuvannia hoteliv v Ukraini v umovakh voiennoho stanu [Peculiarities of operation of hotels in Ukraine under martial law]. AGROWORLD. № 12. 37–42. DOI: https://doi.org/10.32702/2306-6792.2023.12.37 (accessed 26.07.2025)

Neilenko S., Fohel A., Hushcha Ye., Oliinyk O. (2022). Suchasni pidkhody do robotyzatsii servisnykh protsesiv u zakladakh restorannoho hospodarstva [Modern approaches to robotisation of service processes in restaurant industry establishments]. Restaurant and Hotel Consulting. Innovations. Vol. 5. № 2. 239–249. DOI: https://doi.org/10.31866/2616-7468.5.2.2022.270101 (accessed 03.08.2025)

Neilenko S., Tsyrulyk I. (2024). Efektyvni sposoby zberihannia vyna v zakladakh restorannoho hospodarstva [Effective wine storage methodsin the restaurant industry establishments]. Restaurant and Hotel Consulting. Innovations. Vol. 7 № 1. 174–185. DOI: https://doi.org/10.31866/2616-7468.7.1.2024.305966 (accessed 18.07.2025)

Paska M. Z., Masliychuk O. B. (2019). Ekspres-metod hihiienichnoho kontroliu yakosti udoskonalenoho tekhnolohichnoho protsesu pryhotuvannia miasnykh posichenykh napivfabrykativ z roslynnoiu syrovynoiu [Express method of hygienic quality control of the improved technological process of preparation of chopped meat semi-finished products with vegetable raw materials]. Scientific Works of NUFT. Volume 25. Issue 5. 181–186. DOI: https://doi.org/10.24263/2225-2924-2019-25-5-21 (accessed 30.07.2025)

Porady ta rekomendatsii shchodo prybyrannia hoteliv u prymishchenni [Tips and tricks for indoor hotel cleaning]. 13.10.2023. URL: https://tradeport.com.ua/ua/novosti/stati-ob-uborochnoj-tekhnike/hospitality-cleaning-tipstricks-to-clean-hotel-indoor-ua (accessed 30.07.2025)

Pro zatverdzhennia Pravyl roboty zakladiv (pidpryiemstv) restorannoho hospodarstva : Nakaz Ministerstva ekonomiky ta z pytan yevropeiskoi intehratsii Ukrainy [On Approval of the Rules of Operation of Restaurants (Enterprises): Order of the Ministry of Economy and European Integration of Ukraine] of 24.07.2002 № 219. Registered in of the Ministry of Justice of Ukraine on August 20, 2002 under № 680/6968. Document z0680-02, current edition. Edition of 08.04.2025, basis - 317-2025. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0680-02#Text (accessed on 30.07.2025). (accessed 30.07.2025)

Rekomendovani normy tekhnichnoho osnashchennia zakladiv hromadskoho kharchuvannia : Nakaz Minekonomiky [Recommended norms of technical equipment of public catering establishments : Order of the Ministry of Economy] of January 03, 2003 № 2.

Riabenka M., Mazurkevych I., Postova V. (2024). Rozrobka stratehii zapobihannia, zmenshennia ta pererozpodilu vidkhodiv u zakladakh restorannoho hospodarstva [Development of waste prevention, reduction and redistribution strategies in restaurant establishments]. Economy and society. Issue 66. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-66-108 (accessed on 02.08.2025).

Rіabenka M., Postova V., Mazurkevych I. (2025). Formuvannia ta zabezpechennia bezpeky na pidpryiemstvakh hotelno- restorannoho biznesu [Formation and ensuring safety in hotel and restaurant business enterprises]. Development Service Industry Management. Issue 2. 257–265. DOI: https://doi.org/10.31891/dsim-2025-10(34) (accessed on 02.08.2025).

Sanitarni pravyla ta normy dlia pidpryiemstv hromadskoho kharchuvannia [Sanitary rules and regulations for public catering establishments]. 26.03.2025. URL: https://www.galecotrade.com/sanitarni-pravyla-ta-normy-dlya-pidpryyemstvgromadskogo-harchuvannya/?srsltid=AfmBOorG_oehpO1Hpw6r FDkfQ (accessed on 30.07.2025).

Semko Т., Pahomska O. (2024). Kukharskyi odiah: vid istorii do suchasnosti [Cook clothing: from history to modern times]. Scientific Bulletin of TDATU. Volume 14. Issue 1. DOI: https://doi.org/10.32782/2220-8674-2024-24-1-10 (accessed on 30.07.2025)

Fіalkovska L. V. (2023). Ochyshchennia povitria u zakladakh restorannoho hospodarstva [Air cleaning in restaurant facilities]. Volume 13. Issue 2. DOI: https://doi.org/10.31388/sbtsatu.v13i2.405 (accessed on 30.07.2025)

Shcho potribno znaty pro sanitarnu obrobku hoteliv proty virusu SARS-CoV-2, yakyi vyklykaie zakhvoriuvannia Covid-19 [What you need to know about hotel sanitization against the SARS-CoV-2 virus, which causes Covid-19]. June 17, 2021. URL: https://www.elko.ua/novosti2/sanity-system-hotel (accessed 25.07.2025)

Переглядів статті: 0
Завантажень PDF: 0
Опубліковано
2025-11-18
Як цитувати
Івашина, Л., Куракін, О., & Бишовець, Л. (2025). САНІТАРНО-ГІГІЄНІЧНІ ВИМОГИ ПІДБОРУ ТА ЕКСПЛУАТАЦІЇ УСТАТКУВАННЯ ЗАКЛАДІВ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА. Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, (3 (17), 82-89. https://doi.org/10.32782/2708-4949.3(17).2025.13