СУТНІСНА ХАРАКТЕРИСТИКА ТОРГОВЕЛЬНО-ТЕХНОЛОГІЧНОГО УСТАТКУВАННЯ ЗАКЛАДІВ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА В СУЧАСНИХ УМОВАХ
Анотація
У ресторанному господарстві застосовують різноманітне технологічне устаткування та інженерне обладнання цільового призначення для організації, підготовки та надання ресторанних послуг, але й певний спектр технологічних рішень пов’язується з такими аспектами діяльності, як торгівля, забезпечення енергетичними ресурсами, водозабезпечення, санітарно-технічне обслуговування, засоби безпеки, інші інженерні засоби. Мета статті полягає у розкритті сутності та характерних особливостях торговельно-технологічного устаткування для організації та надання ресторанних послуг в сучасних умовах, виявлення тенденцій та перспектив впровадження в ресторанному господарстві України. Предметом дослідження є аналіз сутнісних характерних ознак і функцій торговельно-технологічного устаткування закладів ресторанного господарства в сучасних умовах і тенденцій розвитку та застосування в індустрії гостинності України. Використано загальнонаукові методи дослідження, зокрема системний, описовий, порівняльний та структурнологічний аналіз. За результатами дослідження акцентовано на виокремленні пріоритетних напрямків діяльності в ресторанних закладах щодо вирішення проблематики життєзабезпечення ресторанного продукту/послуги від ідеї до споживання клієнтом, здійснено аналіз існуючого стану в сфері забезпечення підприємств індустрії гостинності та ресторанних закладів зокрема обладнанням й устаткуванням, яке відповідає цілям і задачам суб’єктів господарювання на стику різних наукових напрямків (економічних, соціальних, екологічних, технологічних, технічних. Виявлено багатовимірність сутнісних ознак і характерних особливостей торговельно-технологічного устаткування закладів ресторанного господарства. Акцентовано на необхідності в сучасних умовах ведення бізнесу систематично аналізувати вимоги та особливості конкурентного середовища, що зумовлює більш детально та систематично вивчати основні закономірності та доцільність впровадження інноваційного обладнання в закладах, вміти адаптуватися до динаміки змін у трендах, запитів споживчого ринку та впливу зовнішніх і внутрішніх факторів на вибір необхідного устаткування.
Посилання
Безрученков Ю.В., Щука Г.П. Заклади ресторанного господарства третьої хвилі: стан і перспективи. Економіка, фінанси, менеджмент: актуальні питання науки і практики. 2023. № 4(66). С. 84–93. URL: https://dspace.kmf.uz.ua/jspui/bitstream/123456789/3414/1/Bezruchenkov_Yu_Scsuka_H_Zaklady_restorannoho_hospodarstva_tretoi_khvyli_2023.pdf
Гапоненко Г.Г., Євтушенко О.В., Шамара І.М., Холодок В.Д. Основні тенденції розвитку ресторанного господарства України в сучасних умовах. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія: Міжнародні відносини. Економіка. Країнознавство. Туризм. 2021. № 14. С. 132–141. DOI: https://doi.org/10.26565/2310-9513-2021-14-13
Дячкіна А. Держава компенсуватиме 15% за купівлю українського обладнання: як працює програма. 2024. URL: https://epravda.com.ua/publications/2024/11/25/722224/
Джинджоян В.В., Тесленко Т.В., Горб К.М. Інноваційні технології в туризмі та гостинності: навчальний посібник. Київ : Видавництво «Каравела», 2022. 340 с. URL: http://info.dgu.edu.ua/jspui/bitstream.pdf
Федорова Х. Інноваційні технології та ідеї для ресторанів, на які чекають клієнти у 2023. 2022. URL: https://hub.kyivstar.ua/articles/innovaczijni-tehnologiyi-ta-ideyi-dlya-restoraniv-na-yaki-chekayut-kliyenty-u-2023
Лисюк Т. Інноваційні рішення в готельно-ресторанному бізнесі: технології автоматизації та персоналізації послуг. Економіка та суспільство. 2024. № 67. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-67-13
Лисюк Т., Терещук О., Пасічник М. Інноваційні технології у готельно-ресторанному господарстві. Економіка та суспільство. 2022. № 40. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-40-11
Лояк Л., Андрухів Л. Інноваційне обладнання та технології приготування кулінарної продукції в сучасних закладах ресторанного господарства. Готельно-ресторанний бізнес і курортна справа України : матеріали Всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції «Готельно-ресторанний бізнес і курортна справа України». Івано-Франківськ, 2022. С. 440–450.
Найновіші тенденції в кухонному обладнанні для ресторанів та кафе. 2024. URL: https://food-equip.com.ua/ua/stati/noveishie-tendentsii-v-kuhonnom-oborudovanii-dlia-restoranov-i-kafe
Поворознюк І. Інноваційні технології в ресторанному бізнесі. Економіка та суспільство. 2021. № 30. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-30-17
Про затвердження Рекомендованих норм технічного оснащення закладів громадського харчування : Наказ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України № 2 від 03.01.2003. URL: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0002569-03/print
Талапа С., Поляк М. Інноваційні технології в ресторанному бізнесі: вплив на ефективність управління та якість обслуговування. Вісник Хмельницького національного університету. 2024. № 4(339). С. 193–200. DOI: https://doi.org/10.31891/2307-5732-2024-339-4-31
Товари та послуги. PROFTechnika. 2024. URL: https://proftechnika.com.ua/uk/?gad_source=5&gclid=EAIaIQobChMIjNSKw4-WigMVH5poCR0nkCNiEAAYASAAEgLphfD_BwE
Food Boss – Харчове обладнання для всіх видів закладів. 2024. URL: https://foodboss.com.ua/ua/about_us
Силівейстр В. Яке обладнання необхідне для кафе та ресторанів, повний список. 2024. URL: https://joinposter.com/ua/post/spysok-obladnannya-dlya-kafe-ta-restoraniv
FROSTY. 2024. URL: https://frosty.com.ua/okompanii
Bezruchenkov Yu. V. & Shchuka H. P. (2023) Zaklady restorannoho hospodarstva tretoi khvyli: stan i perspektyvy [Third-wave restaurants: status and prospects]. Ekonomika, finansy, menedzhment: aktualni pytannia nauky i praktyky, 4 (66), s. 84–93. Available at: https://dspace.kmf.uz.ua/jspui/bitstream/123456789/3414/1/Bezruchenkov_Yu_Scsuka_H_Zaklady_restorannoho_hospodarstva_tretoi_khvyli_2023.pdf
Haponenko H. H., Yevtushenko O. V., Shamara I. M., Kholodok V. D. (2021) Osnovni tendentsii rozvytku restorannoho hospodarstva Ukrainy v suchasnykh umovakh [Osnovni tendentsii rozvytku restorannoho hospodarstva Ukrainy v suchasnykh umovakh]. Visnyk Kharkivskoho natsionalnoho universytetu imeni V. N. Karazina. Seriia: Mizhnarodni vidnosyny. Ekonomika. Krainoznavstvo. Turyzm, 14, 132–141. DOI: https://doi.org/10.26565/2310-9513-2021-14-13
Dyachkina A. (2024) Derzhava kompensuvatyme 15% za kupivliu ukrainskoho obladnannia: yak pratsiuie prohrama [The state will compensate 15% for the purchase of Ukrainian equipment: how the program works]. Available at: https://epravda.com.ua/publications/2024/11/25/722224/
Dzhindzhoyan V. V., Teslenko T. V., Gorb K. M. (2022) Innovatsiini tekhnolohii v turyzmi ta hostynnosti [Innovative technologies in tourism and hospitality]: a textbook. Kyiv: Caravel Publishing House, 340 с. Available at: http://info.dgu.edu.ua/
Fedorova Ch. (2022) Innovatsiini tekhnolohii ta idei dlia restoraniv, na yaki chekaiut kliienty u 2023 [Innovative technologies and ideas for restaurants that customers are waiting for in 2023]. Available at: https://hub.kyivstar.ua/articles/innovaczijni-tehnologiyi-ta-ideyi-dlya-restoraniv-na-yaki-chekayut-kliyenty-u-2023
Lysіuk T. (2024) Innovatsiini rishennia v hotelno-restorannomu biznesi: tekhnolohii avtomatyzatsii ta personalizatsii posluh [Innovative solutions in the hotel and restaurant business: automation and personalization technologies]. Economy and society. № 67. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-67-13
Lysiuk T., Lysiuk T., Tereshchuk O. & Pasichnyk M. (2022) Innovatsiini tekhnolohii u hotelno-restorannomu hospodarstvi [Innovative technologies in the hotel and restaurant industry]. Ekonomika ta suspilstvo, 40. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-40-11
Loiak L. & Andrukhiv Ya. (2022) Innovatsiine obladnannia ta tekhnolohii pryhotuvannia kulinarnoi produktsii v suchasnykh zakladakh restorannoho hospodarstva. Hotelno-restorannyi biznes i kurortna sprava Ukrainy : materialy Vseukrainskoi naukovo-praktychnoi internet-konferentsii «Hotelno-restorannyi biznes i kurortna sprava Ukrainy». Ivano-Frankivsk [Innovative equipment and technologies for cooking culinary products in modern restaurant business establishments. Hotel and restaurant business and resort business of Ukraine: materials of the All-Ukrainian scientific and practical Internet conference “Hotel and restaurant business and resort business of Ukraine”], 440–450.
Nainovishi tendentsii v kukhonnomu obladnanni dlia restoraniv ta kafe (2024) [The latest trends in kitchen equipment for restaurants and cafes]. Available at: https://food-equip.com.ua/ua/stati/noveishie-tendentsii-v-kuhonnom-oborudovanii-dlia-restoranov-i-kafe
Povorozniuk I. (2021). Innovatsiini tekhnolohii v restorannomu biznesi [Innovatsiini tekhnolohii v restorannomu biznesi]. Ekonomika ta suspilstvo, 30. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-30-17
Pro zatverdzhennia Rekomendovanykh norm tekhnichnoho osnashchennia zakladiv hromadskoho kharchuvannia [On approval of the Recommended norms of technical equipment of public catering establishments] Order of the Ministry of Economy and European Integration of Ukraine № 2 of January 03, 2003. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0002569-03/print
Talapa S. & Poliak M. (2024) Innovatsiini tekhnolohii v restorannomu biznesi: vplyv na efektyvnist upravlinnia ta yakist obsluhovuvannia [Innovative technologies in the restaurant business: impact on management efficiency and service quality]. Herald of Khmelnytskyi national university, Issue 4, 339, 193–200. DOI: https://doi.org/10.31891/2307-5732-2024-339-4-31
Tovary ta posluhy. PROFTechnika (2024) [Goods and services. PROFTechnika]. Available at: https://proftechnika.com.ua/uk/?gad_source=5&gclid=EAIaIQobChMIjNSKw4-WigMVH5poCR0nkCNiEAAYASAAEgLphfD_BwE
Food Boss – Kharchove obladnannia dlia vsikh vydiv zakladiv (2024) [Food Boss – Food service equipment for all types of establishments]. Available at: https://foodboss.com.ua/ua/about_us
Syliveistr V. (2024) Yake obladnannia neobkhidne dlia kafe ta restoraniv, povnyi spysok. [What equipment is necessary for cafes and restaurants, a complete list. Silivastr V]. Available at: https://joinposter.com/ua/post/spysok-obladnannya-dlya-kafe-ta-restoraniv
FROSTY. (2024). Available at: https://frosty.com.ua/okompanii