THE ESSENTIAL CHARACTERISTICS OF TRADE AND TECHNOLOGICAL EQUIPMENT OF RESTAURANT BUSINESS ESTABLISHMENTS IN MODERN ECONOMIC CONDITIONS

Keywords: innovative solutions, hospitality industry, entrepreneurship, restaurant equipment, restaurant services, development strategy, technological processes

Abstract

The restaurant industry uses a variety of technological equipment and engineering equipment for the organization, preparation and provision of restaurant services, but a certain range of technological solutions is associated with such aspects of activity as trade, energy supply, water supply, sanitary and technical services, security, and other engineering means. The purpose of the article is to disclose the essence and characteristic features of trade and technological equipment for organizing and providing restaurant services in modern conditions, to identify trends and prospects for implementation in the restaurant industry of Ukraine. The subject of the study is an analysis of the essential characteristics and functions of trade and technological equipment of restaurant business establishments in modern conditions and trends in the development and application in the hospitality industry of Ukraine. General scientific research methods were used, including systematic, descriptive, comparative and structural analysis. According to the results of the study, the emphasis is placed on highlighting the priority areas of activity in restaurant establishments to address the problems of life support of a restaurant product/service from idea to consumption by the client, an analysis of the current situation in the field of providing hospitality industry enterprises and restaurant establishments, in particular, with equipment and facilities that meet the goals and objectives of business entities at the intersection of various scientific fields (economic, social, environmental, technological, technical). The multidimensionality of the essential features and characteristic features of the trade and technological equipment of restaurant business establishments is revealed. The need to systematically analyze the requirements and features of the competitive environment in the current business environment is emphasized, which leads to a more detailed and systematic study of the main patterns and feasibility of introducing innovative equipment in institutions, to be able to adapt to the dynamics of changes in trends, consumer market demands and the influence of external and internal factors on the choice of necessary equipment.

References

Безрученков Ю.В., Щука Г.П. Заклади ресторанного господарства третьої хвилі: стан і перспективи. Економіка, фінанси, менеджмент: актуальні питання науки і практики. 2023. № 4(66). С. 84–93. URL: https://dspace.kmf.uz.ua/jspui/bitstream/123456789/3414/1/Bezruchenkov_Yu_Scsuka_H_Zaklady_restorannoho_hospodarstva_tretoi_khvyli_2023.pdf

Гапоненко Г.Г., Євтушенко О.В., Шамара І.М., Холодок В.Д. Основні тенденції розвитку ресторанного господарства України в сучасних умовах. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія: Міжнародні відносини. Економіка. Країнознавство. Туризм. 2021. № 14. С. 132–141. DOI: https://doi.org/10.26565/2310-9513-2021-14-13

Дячкіна А. Держава компенсуватиме 15% за купівлю українського обладнання: як працює програма. 2024. URL: https://epravda.com.ua/publications/2024/11/25/722224/

Джинджоян В.В., Тесленко Т.В., Горб К.М. Інноваційні технології в туризмі та гостинності: навчальний посібник. Київ : Видавництво «Каравела», 2022. 340 с. URL: http://info.dgu.edu.ua/jspui/bitstream.pdf

Федорова Х. Інноваційні технології та ідеї для ресторанів, на які чекають клієнти у 2023. 2022. URL: https://hub.kyivstar.ua/articles/innovaczijni-tehnologiyi-ta-ideyi-dlya-restoraniv-na-yaki-chekayut-kliyenty-u-2023

Лисюк Т. Інноваційні рішення в готельно-ресторанному бізнесі: технології автоматизації та персоналізації послуг. Економіка та суспільство. 2024. № 67. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-67-13

Лисюк Т., Терещук О., Пасічник М. Інноваційні технології у готельно-ресторанному господарстві. Економіка та суспільство. 2022. № 40. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-40-11

Лояк Л., Андрухів Л. Інноваційне обладнання та технології приготування кулінарної продукції в сучасних закладах ресторанного господарства. Готельно-ресторанний бізнес і курортна справа України : матеріали Всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції «Готельно-ресторанний бізнес і курортна справа України». Івано-Франківськ, 2022. С. 440–450.

Найновіші тенденції в кухонному обладнанні для ресторанів та кафе. 2024. URL: https://food-equip.com.ua/ua/stati/noveishie-tendentsii-v-kuhonnom-oborudovanii-dlia-restoranov-i-kafe

Поворознюк І. Інноваційні технології в ресторанному бізнесі. Економіка та суспільство. 2021. № 30. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-30-17

Про затвердження Рекомендованих норм технічного оснащення закладів громадського харчування : Наказ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України № 2 від 03.01.2003. URL: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0002569-03/print

Талапа С., Поляк М. Інноваційні технології в ресторанному бізнесі: вплив на ефективність управління та якість обслуговування. Вісник Хмельницького національного університету. 2024. № 4(339). С. 193–200. DOI: https://doi.org/10.31891/2307-5732-2024-339-4-31

Товари та послуги. PROFTechnika. 2024. URL: https://proftechnika.com.ua/uk/?gad_source=5&gclid=EAIaIQobChMIjNSKw4-WigMVH5poCR0nkCNiEAAYASAAEgLphfD_BwE

Food Boss – Харчове обладнання для всіх видів закладів. 2024. URL: https://foodboss.com.ua/ua/about_us

Силівейстр В. Яке обладнання необхідне для кафе та ресторанів, повний список. 2024. URL: https://joinposter.com/ua/post/spysok-obladnannya-dlya-kafe-ta-restoraniv

FROSTY. 2024. URL: https://frosty.com.ua/okompanii

Bezruchenkov Yu. V. & Shchuka H. P. (2023) Zaklady restorannoho hospodarstva tretoi khvyli: stan i perspektyvy [Third-wave restaurants: status and prospects]. Ekonomika, finansy, menedzhment: aktualni pytannia nauky i praktyky, 4 (66), s. 84–93. Available at: https://dspace.kmf.uz.ua/jspui/bitstream/123456789/3414/1/Bezruchenkov_Yu_Scsuka_H_Zaklady_restorannoho_hospodarstva_tretoi_khvyli_2023.pdf

Haponenko H. H., Yevtushenko O. V., Shamara I. M., Kholodok V. D. (2021) Osnovni tendentsii rozvytku restorannoho hospodarstva Ukrainy v suchasnykh umovakh [Osnovni tendentsii rozvytku restorannoho hospodarstva Ukrainy v suchasnykh umovakh]. Visnyk Kharkivskoho natsionalnoho universytetu imeni V. N. Karazina. Seriia: Mizhnarodni vidnosyny. Ekonomika. Krainoznavstvo. Turyzm, 14, 132–141. DOI: https://doi.org/10.26565/2310-9513-2021-14-13

Dyachkina A. (2024) Derzhava kompensuvatyme 15% za kupivliu ukrainskoho obladnannia: yak pratsiuie prohrama [The state will compensate 15% for the purchase of Ukrainian equipment: how the program works]. Available at: https://epravda.com.ua/publications/2024/11/25/722224/

Dzhindzhoyan V. V., Teslenko T. V., Gorb K. M. (2022) Innovatsiini tekhnolohii v turyzmi ta hostynnosti [Innovative technologies in tourism and hospitality]: a textbook. Kyiv: Caravel Publishing House, 340 с. Available at: http://info.dgu.edu.ua/

Fedorova Ch. (2022) Innovatsiini tekhnolohii ta idei dlia restoraniv, na yaki chekaiut kliienty u 2023 [Innovative technologies and ideas for restaurants that customers are waiting for in 2023]. Available at: https://hub.kyivstar.ua/articles/innovaczijni-tehnologiyi-ta-ideyi-dlya-restoraniv-na-yaki-chekayut-kliyenty-u-2023

Lysіuk T. (2024) Innovatsiini rishennia v hotelno-restorannomu biznesi: tekhnolohii avtomatyzatsii ta personalizatsii posluh [Innovative solutions in the hotel and restaurant business: automation and personalization technologies]. Economy and society. № 67. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-67-13

Lysiuk T., Lysiuk T., Tereshchuk O. & Pasichnyk M. (2022) Innovatsiini tekhnolohii u hotelno-restorannomu hospodarstvi [Innovative technologies in the hotel and restaurant industry]. Ekonomika ta suspilstvo, 40. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-40-11

Loiak L. & Andrukhiv Ya. (2022) Innovatsiine obladnannia ta tekhnolohii pryhotuvannia kulinarnoi produktsii v suchasnykh zakladakh restorannoho hospodarstva. Hotelno-restorannyi biznes i kurortna sprava Ukrainy : materialy Vseukrainskoi naukovo-praktychnoi internet-konferentsii «Hotelno-restorannyi biznes i kurortna sprava Ukrainy». Ivano-Frankivsk [Innovative equipment and technologies for cooking culinary products in modern restaurant business establishments. Hotel and restaurant business and resort business of Ukraine: materials of the All-Ukrainian scientific and practical Internet conference “Hotel and restaurant business and resort business of Ukraine”], 440–450.

Nainovishi tendentsii v kukhonnomu obladnanni dlia restoraniv ta kafe (2024) [The latest trends in kitchen equipment for restaurants and cafes]. Available at: https://food-equip.com.ua/ua/stati/noveishie-tendentsii-v-kuhonnom-oborudovanii-dlia-restoranov-i-kafe

Povorozniuk I. (2021). Innovatsiini tekhnolohii v restorannomu biznesi [Innovatsiini tekhnolohii v restorannomu biznesi]. Ekonomika ta suspilstvo, 30. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-30-17

Pro zatverdzhennia Rekomendovanykh norm tekhnichnoho osnashchennia zakladiv hromadskoho kharchuvannia [On approval of the Recommended norms of technical equipment of public catering establishments] Order of the Ministry of Economy and European Integration of Ukraine № 2 of January 03, 2003. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0002569-03/print

Talapa S. & Poliak M. (2024) Innovatsiini tekhnolohii v restorannomu biznesi: vplyv na efektyvnist upravlinnia ta yakist obsluhovuvannia [Innovative technologies in the restaurant business: impact on management efficiency and service quality]. Herald of Khmelnytskyi national university, Issue 4, 339, 193–200. DOI: https://doi.org/10.31891/2307-5732-2024-339-4-31

Tovary ta posluhy. PROFTechnika (2024) [Goods and services. PROFTechnika]. Available at: https://proftechnika.com.ua/uk/?gad_source=5&gclid=EAIaIQobChMIjNSKw4-WigMVH5poCR0nkCNiEAAYASAAEgLphfD_BwE

Food Boss – Kharchove obladnannia dlia vsikh vydiv zakladiv (2024) [Food Boss – Food service equipment for all types of establishments]. Available at: https://foodboss.com.ua/ua/about_us

Syliveistr V. (2024) Yake obladnannia neobkhidne dlia kafe ta restoraniv, povnyi spysok. [What equipment is necessary for cafes and restaurants, a complete list. Silivastr V]. Available at: https://joinposter.com/ua/post/spysok-obladnannya-dlya-kafe-ta-restoraniv

FROSTY. (2024). Available at: https://frosty.com.ua/okompanii

Article views: 11
PDF Downloads: 7
Published
2025-05-20
How to Cite
Ivashyna, L., Byshovets, L., & Kurakin, O. (2025). THE ESSENTIAL CHARACTERISTICS OF TRADE AND TECHNOLOGICAL EQUIPMENT OF RESTAURANT BUSINESS ESTABLISHMENTS IN MODERN ECONOMIC CONDITIONS. Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, (2 (16), 109-116. https://doi.org/10.32782/2708-4949.2(16).2025.17