GLOBAL AND DOMESTIC TRENDS IN THE ORGANIZATION OF HOTEL ENTERPRISES: MODERN CHALLENGES AND ADAPTIVE MEASURES
Abstract
The knowledge and analysis of experience regarding global and domestic trends in the organization of hotel enterprises, consideration of modern challenges and the need to develop and implement adaptive measures during crises and uncertainty remains relevant and encourages further research. The experience of Ukrainian hotel companies, even in recent years, proves the legitimacy of actions regarding the need to learn how to survive even in the most difficult situations and overcome obstacles to success with dignity. The article is aimed at determining the factors influencing the dynamics of changes in the main global and domestic trends in the organization of hotel enterprises' activities, taking into account current challenges and the need to implement appropriate adaptive measures. The methods of logical generalization, comparison, classification, systematization, analysis and synthesis were used to conduct the research. As a result of the carried out scientific research, the factors influencing the dynamics of changes in the main global and domestic trends in the organization of hotel enterprises' activities have been identified, taking into account current challenges and the need to implement appropriate adaptive measures. The existing information is summarized, the dynamics of changes in priorities in the hospitality industry is studied. The most characteristic trends for Ukrainian hotel enterprises during martial law and in the postwar period are highlighted. It is proved that in the context of the war in Ukraine, entrepreneurs find new and improve the mechanisms confirmed by the experience gained to promote the improvement of the situation in the hotel services market, apply effective tools for adaptation to the negative impact of crisis phenomena, conditions of uncertainty and direct their efforts to develop strategic plans for the post-war recovery of the country, meet the needs of consumers and increase their profits through quality services. The results of the study may be of interest to scientists, higher education students, research and teaching staff, as well as business entities in the hospitality industry, and in particular, in the field of Ukrainian hotel enterprises.
References
Бакало Н. В., Крекотень І. М. Розвиток та особливості управління готельного господарства в умовах воєнного стану. Економіка та регіон. 2023. № 4(91). С. 17–23. DOI: https://doi.org/10.26906/EiR.2023.4(91).3188 (дата звернення: 14.07.2025)
Галасюк С. С. Моніторинг сучасного розвитку національних готельних мереж в Україні. Економіка та суспільство. 2025. № 73. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-73-27 (дата звернення: 12.07.2025)
Живко З. Б., Родченко С. С., Боруцька Ю. З. Характеристика основних викликів перед сферою туризму й готельним бізнесом: умови безпекового функціонування в регіоні воєнного часу. Наукові інновації та передові технології. 2024. № 2(30). С. 796–805. DOI: https://doi.org/10.52058/2786-5274-2024-2(30)-796-805 (дата звернення: 16.07.2025)
Ковальчук. С. В. Дослідження стану та тенденцій розвитку індустрії гостинності України. Трансформаційна економіка. 2024. № 2. С. 27–32. DOI: https://doi.org/10.32782/2786-8141/2024-7-5 (дата звернення: 15.07.2025)
Світлична В. Ю. Організаційні засади розвитку ефективних комунікацій підприємств сфери гостинності. Наукові інновації та передові технології. 2024. № 8(36). С. 424–435. DOI: https://doi.org/10.52058/2786-5274-2024-8(36)-424-435 (дата звернення: 17.07.2025)
Турчиняк М. К., Полотай Б. Я. Глобальні тенденції розвитку готельно-ресторанного бізнесу. Економіка та суспільство. 2025. № 72. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-72-27 (дата звернення: 17.07.2025)
Філіппова О. Ю. Тенденції міжнародної готельної індустрії послуг. Вісник Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського. Серія «Економічні науки». 2023. № 2(79). С. 63–68. DOI: https://doi.org/10.33274/2079-4819-2023-79-2-63-68 (дата звернення: 17.07.2025)
Хетагурова Д. О. Управління сталим розвитком підприємств сфери гостинності в умовах невизначеності. Інфраструктура ринку. 2025. Випуск 82. С. 257–261. DOI: https://doi.org/10.32782/infrastruct83-44 (дата звернення: 17.07.2025)
Хоптяр А. Ю. Світова готельна індустрія: визначальні тренди у 2022-2023 рр. Наукові інновації та передові технології. 2023. № 14(28). С. 816–822. DOI: https://doi.org/10.52058/2786-5274-2023-14(28)-816-822 (дата звернення: 18.07.2025)
Церклевич В. С., Ставська Ю. В. Антикризове управління готелем в тиловому регіоні: інструменти менеджменту, поствоєнний досвід, туристичні можливості. Трансформаційна економіка. 2024. № 3. С. 56–64. DOI: https://doi.org/10.32782/2786-8141/2024-8-8 (дата звернення: 16.07.2025)
Чернишова Т. М. Сучасний стан готельного ринку в Україні. Причорноморські економічні студії. 2025. Випуск 92. с. 226–231. DOI: https://doi.org/10.32782/bses.92-34 (дата звернення: 15.07.2025)
Чирка В. І., Паска М. З., Цесців Д. С. Аналіз векторів розвитку гостинності сьогодення: від викликів до можливостей. Економіка та суспільство. 2025. № 72. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-72-65 (дата звернення: 16.07.2025)
Язіна В. А. Сучасні HR-тренди у готельно-ресторанному бізнесі. Економіка та суспільство. 2025. № 72. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-72-166 (дата звернення: 18.07.2025)
Pandyak I., Kushniruk H., Telish P. (2023). Hotel chains in ukraine: structural and spatial organization and the trends in the hotel business corporatization. Economics and Region. № 1(88). 81–90. DOI: https://doi.org/10.26906/EiR.2023.1(88).
Bakalo N., Krekoten I. (2023). Rozvytok ta osoblyvosti upravlinnia hotelnoho hospodarstva v umovakh voiennoho stanu [Development and characteristics of hotel management under the conditions of the martial state]. Economics and Region № 4(91). 17–23. DOI: https://doi.org/10.26906/ EiR.2023.4(91).3188 (accessed 14.07.2025)
Galasyuk S. (2025). Monitorynh suchasnoho rozvytku natsionalnykh hotelnykh merezh v Ukraini [Monitoring the current development of national hotel chains in Ukraine]. Economy and society. № 73. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-73-27 (accessed 12.07.2025)
Zhyvko Z. B., Rodchenko S. S., Borutska Yu. Z. (2024). Kharakterystyka osnovnykh vyklykiv pered sferoiu turyzmu y hotelnym biznesom: umovy bezpekovoho funktsionuvannia v rehioni voiennoho chasu [Characteristics of the main challenges facing the tourism and hotel business: conditions for security operation in a wartime region]. Scientific innovations and advanced technologies. № 2(30). DOI: https://doi.org/10.52058/2786-5274-2024-2(30)-796-805 (accessed 16.07.2025)
Kovalchuk S. (2024). Doslidzhennia stanu ta tendentsii rozvytku industrii hostynnosti Ukrainy [Research on the state and trends of the hospitality industry in Ukraine]. Transformational economy. № 2. 27–32. DOI: https://doi.org/10.32782/2786-8141/2024-7-5 (accessed 15.07.2025)
Svitlychna V. Yu. (2024). Orhanizatsiini zasady rozvytku efektyvnykh komunikatsii pidpryiemstv sfery hostynnosti [Organizational principles for the development of effective communications in hospitality enterprises]. Scientific innovations and advanced technologies. № 8(36). 424–435. DOI: https://doi.org/10.52058/2786-5274-2024-8(36)-424-435 (accessed 17.07.2025)
Turchyniak M., Polotai B. (2025). Hlobalni tendentsii rozvytku hotelno-restorannoho biznesu [Global trends in the development of the hotel and restaurant business]. Economy and society. № 72. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-72-27 (accessed 17.07.2025)
Filippova O. Yu. (2023). Tendentsii mizhnarodnoi hotelnoi industrii posluh [International hotel service industry trends]. Mykhailo Tuhan-Baranovskyi Donetsk National University of Economics and Trade. № 2(79). 63–68. https://doi.org/10.33274/ 2079-4819-2023-79-2-63-68 (accessed 17.07.2025)
Khetahurova D. (2025). Upravlinnia stalym rozvytkom pidpryiemstv sfery hostynnosti v umovakh nevyznachenosti [Managing sustainable development of hospitality enterprises in conditions of uncertainty]. Market infrastructure. Issue 82. 257–261. DOI: https://doi.org/10.32782/infrastruct83-44 (accessed 17.07.2025)
Khoptiar A. Yu. (2023). Svitova hotelna industriia: vyznachalni trendy u 2022-2023 rr. [World hotel industry: main trends in 2022-2023]. Scientific innovations and advanced technologies. № 14(28). 816–822. DOI: https://doi.org/10.52058/2786-5274-2023-14(28)-816-822 (accessed 18.07.2025)
Tserklevych V., Stavska Ju. (2024). Antykryzove upravlinnia hotelem v tylovomu rehioni: instrumenty menedzhmentu, postvoiennyi dosvid, turystychni mozhlyvosti [Anti-crisis hotel management in the rear region: management tools, post-war experience, tourist opportunities]. Transformational economy. № 3. 56–64. DOI: https://doi.org/10.32782/2786-8141/2024-8-8 (accessed 16.07.2025)
Chernyshova T. (2025). Suchasnyi stan hotelnoho rynku v Ukraini [Current state of the hospitality market in Ukraine]. Black Sea Economic Studies. Issue 92. 226–231. DOI: https://doi.org/10.32782/bses.92-34 (accessed 15.07.2025)
Chyrka V., Paska M., Tsestsiv D. (2025). Analiz vektoriv rozvytku hostynnosti sohodennia: vid vyklykiv do mozhlyvostei [Analysis of the vectors of hospitality development today: from challenges to opportunities]. Economy and society. № 72. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-72-65 (accessed 16.07.2025)
Yazina V. (2025). Suchasni HR-trendy u hotelno-restorannomu biznesi [Modern hr trends in the hotel and restaurant business]. Economy and society. № 72. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-72-166 (accessed 18.07.2025)
Pandyak I., Kushniruk H., Telish P. (2023). Hotel chains in ukraine: structural and spatial organization and the trends in the hotel business corporatization. Economics and Region. № 1(88). 81–90. DOI: https://doi.org/10.26906/EiR.2023.1(88).


