СВІТОВІ ТА ВІТЧИЗНЯНІ ТРЕНДИ В ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ ГОТЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ: СУЧАСНІ ВИКЛИКИ ТА АДАПТИВНІ ЗАХОДИ - Чепурда, Лариса; Куракін, Олександр; Данилюк, Алла (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2025)
Знання та аналіз досвіду щодо світових і вітчизняних трендів в організації діяльності готельних підприємств, врахування сучасних викликів та потреба розробляти й впроваджувати адаптивні заходи під час криз і невизначеності залишається актуальною та спонукає до подальших досліджень. Досвід діяльності українських готельних підприємств навіть протягом останніх років доводить правомірність дій щодо потреби навчитися вистояти навіть у найбільш складних ситуаціях, гідно долати перешкоди на шляху до успіху. Метою статті є визначення факторів впливу на динаміку змін основних світових і вітчизняних трендів в організації діяльності готельних підприємств із урахуванням сучасних викликів і потреби впровадження відповідних адаптивних заходів. Для проведення наукового дослідження використані методи логічного узагальнення, порівняння, класифікації, систематизації та візуалізації, аналізу та синтезу. У результаті виконаного наукового дослідження було визначено фактори впливу на динаміку змін основних світових і вітчизняних трендів в організації діяльності готельних підприємств із урахуванням сучасних викликів і потреби впровадження відповідних адаптивних заходів. Проведено узагальнення існуючої інформації, досліджено динаміку змін пріоритетів у сфері індустрії гостинності. Виокремлено найбільш характерні тенденції для українських готельних підприємств у період воєнного стану та у повоєнний період. Доведено, що в умовах війни в Україні підприємці знаходять нові та удосконалюють підтверджені набутим досвідом механізми сприяння покращенню ситуації на ринку готельних послуг, застосовують ефективні інструменти адаптації до негативного впливу кризових явищ, умов невизначеності та спрямовують свої зусилля на розроблення стратегічних планів повоєнного відновлення країни, задоволення потреб споживачів і збільшення своїх прибутків завдяки якісним послугам. Результати дослідження можуть зацікавити науковців, здобувачів вищої освіти, науково-педагогічних працівників, а також суб’єктів господарювання в індустрії гостинності та зокрема зі сфери діяльності українських готельних підприємств.