СВІТОВІ ТА ВІТЧИЗНЯНІ ТРЕНДИ В ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ ГОТЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ: СУЧАСНІ ВИКЛИКИ ТА АДАПТИВНІ ЗАХОДИ
Анотація
Знання та аналіз досвіду щодо світових і вітчизняних трендів в організації діяльності готельних підприємств, врахування сучасних викликів та потреба розробляти й впроваджувати адаптивні заходи під час криз і невизначеності залишається актуальною та спонукає до подальших досліджень. Досвід діяльності українських готельних підприємств навіть протягом останніх років доводить правомірність дій щодо потреби навчитися вистояти навіть у найбільш складних ситуаціях, гідно долати перешкоди на шляху до успіху. Метою статті є визначення факторів впливу на динаміку змін основних світових і вітчизняних трендів в організації діяльності готельних підприємств із урахуванням сучасних викликів і потреби впровадження відповідних адаптивних заходів. Для проведення наукового дослідження використані методи логічного узагальнення, порівняння, класифікації, систематизації та візуалізації, аналізу та синтезу. У результаті виконаного наукового дослідження було визначено фактори впливу на динаміку змін основних світових і вітчизняних трендів в організації діяльності готельних підприємств із урахуванням сучасних викликів і потреби впровадження відповідних адаптивних заходів. Проведено узагальнення існуючої інформації, досліджено динаміку змін пріоритетів у сфері індустрії гостинності. Виокремлено найбільш характерні тенденції для українських готельних підприємств у період воєнного стану та у повоєнний період. Доведено, що в умовах війни в Україні підприємці знаходять нові та удосконалюють підтверджені набутим досвідом механізми сприяння покращенню ситуації на ринку готельних послуг, застосовують ефективні інструменти адаптації до негативного впливу кризових явищ, умов невизначеності та спрямовують свої зусилля на розроблення стратегічних планів повоєнного відновлення країни, задоволення потреб споживачів і збільшення своїх прибутків завдяки якісним послугам. Результати дослідження можуть зацікавити науковців, здобувачів вищої освіти, науково-педагогічних працівників, а також суб’єктів господарювання в індустрії гостинності та зокрема зі сфери діяльності українських готельних підприємств.
Посилання
Бакало Н. В., Крекотень І. М. Розвиток та особливості управління готельного господарства в умовах воєнного стану. Економіка та регіон. 2023. № 4(91). С. 17–23. DOI: https://doi.org/10.26906/EiR.2023.4(91).3188 (дата звернення: 14.07.2025)
Галасюк С. С. Моніторинг сучасного розвитку національних готельних мереж в Україні. Економіка та суспільство. 2025. № 73. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-73-27 (дата звернення: 12.07.2025)
Живко З. Б., Родченко С. С., Боруцька Ю. З. Характеристика основних викликів перед сферою туризму й готельним бізнесом: умови безпекового функціонування в регіоні воєнного часу. Наукові інновації та передові технології. 2024. № 2(30). С. 796–805. DOI: https://doi.org/10.52058/2786-5274-2024-2(30)-796-805 (дата звернення: 16.07.2025)
Ковальчук. С. В. Дослідження стану та тенденцій розвитку індустрії гостинності України. Трансформаційна економіка. 2024. № 2. С. 27–32. DOI: https://doi.org/10.32782/2786-8141/2024-7-5 (дата звернення: 15.07.2025)
Світлична В. Ю. Організаційні засади розвитку ефективних комунікацій підприємств сфери гостинності. Наукові інновації та передові технології. 2024. № 8(36). С. 424–435. DOI: https://doi.org/10.52058/2786-5274-2024-8(36)-424-435 (дата звернення: 17.07.2025)
Турчиняк М. К., Полотай Б. Я. Глобальні тенденції розвитку готельно-ресторанного бізнесу. Економіка та суспільство. 2025. № 72. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-72-27 (дата звернення: 17.07.2025)
Філіппова О. Ю. Тенденції міжнародної готельної індустрії послуг. Вісник Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського. Серія «Економічні науки». 2023. № 2(79). С. 63–68. DOI: https://doi.org/10.33274/2079-4819-2023-79-2-63-68 (дата звернення: 17.07.2025)
Хетагурова Д. О. Управління сталим розвитком підприємств сфери гостинності в умовах невизначеності. Інфраструктура ринку. 2025. Випуск 82. С. 257–261. DOI: https://doi.org/10.32782/infrastruct83-44 (дата звернення: 17.07.2025)
Хоптяр А. Ю. Світова готельна індустрія: визначальні тренди у 2022-2023 рр. Наукові інновації та передові технології. 2023. № 14(28). С. 816–822. DOI: https://doi.org/10.52058/2786-5274-2023-14(28)-816-822 (дата звернення: 18.07.2025)
Церклевич В. С., Ставська Ю. В. Антикризове управління готелем в тиловому регіоні: інструменти менеджменту, поствоєнний досвід, туристичні можливості. Трансформаційна економіка. 2024. № 3. С. 56–64. DOI: https://doi.org/10.32782/2786-8141/2024-8-8 (дата звернення: 16.07.2025)
Чернишова Т. М. Сучасний стан готельного ринку в Україні. Причорноморські економічні студії. 2025. Випуск 92. с. 226–231. DOI: https://doi.org/10.32782/bses.92-34 (дата звернення: 15.07.2025)
Чирка В. І., Паска М. З., Цесців Д. С. Аналіз векторів розвитку гостинності сьогодення: від викликів до можливостей. Економіка та суспільство. 2025. № 72. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-72-65 (дата звернення: 16.07.2025)
Язіна В. А. Сучасні HR-тренди у готельно-ресторанному бізнесі. Економіка та суспільство. 2025. № 72. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-72-166 (дата звернення: 18.07.2025)
Pandyak I., Kushniruk H., Telish P. (2023). Hotel chains in ukraine: structural and spatial organization and the trends in the hotel business corporatization. Economics and Region. № 1(88). 81–90. DOI: https://doi.org/10.26906/EiR.2023.1(88).
Bakalo N., Krekoten I. (2023). Rozvytok ta osoblyvosti upravlinnia hotelnoho hospodarstva v umovakh voiennoho stanu [Development and characteristics of hotel management under the conditions of the martial state]. Economics and Region № 4(91). 17–23. DOI: https://doi.org/10.26906/ EiR.2023.4(91).3188 (accessed 14.07.2025)
Galasyuk S. (2025). Monitorynh suchasnoho rozvytku natsionalnykh hotelnykh merezh v Ukraini [Monitoring the current development of national hotel chains in Ukraine]. Economy and society. № 73. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-73-27 (accessed 12.07.2025)
Zhyvko Z. B., Rodchenko S. S., Borutska Yu. Z. (2024). Kharakterystyka osnovnykh vyklykiv pered sferoiu turyzmu y hotelnym biznesom: umovy bezpekovoho funktsionuvannia v rehioni voiennoho chasu [Characteristics of the main challenges facing the tourism and hotel business: conditions for security operation in a wartime region]. Scientific innovations and advanced technologies. № 2(30). DOI: https://doi.org/10.52058/2786-5274-2024-2(30)-796-805 (accessed 16.07.2025)
Kovalchuk S. (2024). Doslidzhennia stanu ta tendentsii rozvytku industrii hostynnosti Ukrainy [Research on the state and trends of the hospitality industry in Ukraine]. Transformational economy. № 2. 27–32. DOI: https://doi.org/10.32782/2786-8141/2024-7-5 (accessed 15.07.2025)
Svitlychna V. Yu. (2024). Orhanizatsiini zasady rozvytku efektyvnykh komunikatsii pidpryiemstv sfery hostynnosti [Organizational principles for the development of effective communications in hospitality enterprises]. Scientific innovations and advanced technologies. № 8(36). 424–435. DOI: https://doi.org/10.52058/2786-5274-2024-8(36)-424-435 (accessed 17.07.2025)
Turchyniak M., Polotai B. (2025). Hlobalni tendentsii rozvytku hotelno-restorannoho biznesu [Global trends in the development of the hotel and restaurant business]. Economy and society. № 72. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-72-27 (accessed 17.07.2025)
Filippova O. Yu. (2023). Tendentsii mizhnarodnoi hotelnoi industrii posluh [International hotel service industry trends]. Mykhailo Tuhan-Baranovskyi Donetsk National University of Economics and Trade. № 2(79). 63–68. https://doi.org/10.33274/ 2079-4819-2023-79-2-63-68 (accessed 17.07.2025)
Khetahurova D. (2025). Upravlinnia stalym rozvytkom pidpryiemstv sfery hostynnosti v umovakh nevyznachenosti [Managing sustainable development of hospitality enterprises in conditions of uncertainty]. Market infrastructure. Issue 82. 257–261. DOI: https://doi.org/10.32782/infrastruct83-44 (accessed 17.07.2025)
Khoptiar A. Yu. (2023). Svitova hotelna industriia: vyznachalni trendy u 2022-2023 rr. [World hotel industry: main trends in 2022-2023]. Scientific innovations and advanced technologies. № 14(28). 816–822. DOI: https://doi.org/10.52058/2786-5274-2023-14(28)-816-822 (accessed 18.07.2025)
Tserklevych V., Stavska Ju. (2024). Antykryzove upravlinnia hotelem v tylovomu rehioni: instrumenty menedzhmentu, postvoiennyi dosvid, turystychni mozhlyvosti [Anti-crisis hotel management in the rear region: management tools, post-war experience, tourist opportunities]. Transformational economy. № 3. 56–64. DOI: https://doi.org/10.32782/2786-8141/2024-8-8 (accessed 16.07.2025)
Chernyshova T. (2025). Suchasnyi stan hotelnoho rynku v Ukraini [Current state of the hospitality market in Ukraine]. Black Sea Economic Studies. Issue 92. 226–231. DOI: https://doi.org/10.32782/bses.92-34 (accessed 15.07.2025)
Chyrka V., Paska M., Tsestsiv D. (2025). Analiz vektoriv rozvytku hostynnosti sohodennia: vid vyklykiv do mozhlyvostei [Analysis of the vectors of hospitality development today: from challenges to opportunities]. Economy and society. № 72. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-72-65 (accessed 16.07.2025)
Yazina V. (2025). Suchasni HR-trendy u hotelno-restorannomu biznesi [Modern hr trends in the hotel and restaurant business]. Economy and society. № 72. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-72-166 (accessed 18.07.2025)
Pandyak I., Kushniruk H., Telish P. (2023). Hotel chains in ukraine: structural and spatial organization and the trends in the hotel business corporatization. Economics and Region. № 1(88). 81–90. DOI: https://doi.org/10.26906/EiR.2023.1(88).


