АКТУАЛЬНІ ЕКОНОМІЧНІ ПИТАННЯ В ДІЯЛЬНОСТІ ГОТЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ В УМОВАХ КРИЗИ ТА НЕВИЗНАЧЕНОСТІ

Ключові слова: адаптивність, антикризове управління, воєнний стан, готельний бізнес, економіка, фінансова безпека, фінансова стійкість

Анотація

Аналіз оприлюднених результатів наукових досліджень економічної складової готельного бізнесу свідчить про суттєві напрацювання та рекомендації в сфері аналізу економічної складової функціонування готельних підприємств, але динаміка змін у системі факторів впливу на різні аспекти діяльності суб’єктів господарювання в умовах кризи та невизначеності зумовлює подальші пошуки найбільш оптимальних моделей та принципів механізму дій для бізнес-структур. Особливо це актуально для українських готельних підприємств в умовах воєнного стану та й за потреби підготовки базових засад для повоєнного економічного розвитку. Таким чином, в умовах кризи та невизначеності не втрачають актуальність економічні питання в діяльності готельних підприємств України, що й спонукало до висвітлення цих питань та пошуку нових шляхів удосконалення в економічній діяльності готельних підприємств. Основною метою дослідження є узагальнення наявної інформації та виявлення актуальних економічних проблем і шляхів їх подолання в діяльності готельних підприємств України в умовах кризи та невизначеності, а також тенденцій та стратегії їх розвитку. Для досягнення поставленої мети використано комплекс взаємодоповнюючих методів дослідження, зокрема методи системного та статистичного аналізу, узагальнення та систематизації, порівняння, класифікації, синтезу та візуалізації. Визначено базові складові проблематики готельних підприємств України під час війни та рівні їх взаємовпливу на стан економічної діяльності та фінансовий баланс. Виокремлено та досліджено сутнісні ознаки поняття «економічна безпека» готельного підприємства. Актуалізовано питання щодо розуміння характерних ознак основних етапів ділової практики ведення бізнесу в сучасних умовах господарювання. Розглянуто базові засади формування гарантованої платоспроможності сучасних готельних підприємств, критерії їх рентабельності та прибутковості. Проведено аналіз доступного інструментарію для визначення фінансового стану готельного підприємства в умовах війни. Здійснено пошук системних рішень та методів комплексного оцінювання фінансового потенціалу готельного підприємства в умовах кризи та невизначеності.

Посилання

Балджи М. Д., Райчева Л. І. Особливості управління діяльністю підприємств готельно-ресторанного бізнесу на основі визначень фінансової стійкості. Український економічний часопис. 2024. № 4. С. 89–94.

Батченко Л., Гончар Л., Коваленко В. Антикризове управління підприємствами готельно-ресторанного бізнесу як ургентний інструментарій подолання непередбачуваних ситуацій у складних економічних умовах. Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації. 2024. Том 7 № 1. С. 48–70. DOI: https://doi.org/0.31866/2616-7468.7.1.2024.305955 (дата звернення: 13.07.2025)

Корсак Р. В., Гуштан Т. В., Годя І. М. Економічний ефект впровадження ІТ-технологій та устаткування у міжнародній готельній індустрії. Причорноморські економічні студії. 2025. Випуск 92. DOI: https://doi.org/10.32782/bses.92-30 (дата звернення: 05.07.2025)

Лелик Л. І., Магас Н. В., Дубчак В. О.. Концепція механізму забезпечення фінансової безпеки підприємства. Наукові праці МАУП. Економічні науки. 2025. № 2 (78). С. 100–107. DOI: https://doi.org/10.32689/2523-4536/78-15 (дата звернення: 05.07.2025)

Лисенко О. Стратегії ціноутворення у готелях м. Дніпро. Науковий вісник Одеського національного економічного університету. 2025. № 3 (328). C. 124–131. DOI: https://doi.org/10.32680/2409-9260-2025-3-328-124-131 (дата звернення: 05.07.2025)

Мальська М. П., Бригілевич Г. М., Біланюк О. П. Економічна безпека підприємств готельно-ресторанного бізнесу України : виклики та перспективи. Успіхи і досягнення у науці. 2025. № 2(12). С. 1054–1064. DOI: https://doi.org/10.52058/3041-1254-2025-2(12)-1054-1064 (дата звернення: 05.07.2025)

Марусяк Н. Л. Аналіз фінансового стану як ефективний інструмент управління фінансовою діяльністю підприємств в умовах війни. Економіка та суспільство. 2025. № 71. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-71-49 (дата звернення: 09.07.2025)

Моргулець О. Б., Нишенко О. В. Готельно-ресторанний бізнес України у довоєнний, воєнний та післявоєнний період. Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі. 2023. № 8. С. 88–96. https://doi.org/10.32782/tourismhospcee-8-12 (дата звернення: 08.07.2025)

Партин Г. О., Загородній А. Г. Шляхи фінансової стабілізації діяльності підприємств України за умов воєнного стану та в повоєнний період. Економіка та суспільство. 2025. № 71. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-71-51 (дата звернення: 09.07.2025)

Чернишова Т. М. Сучасний стан готельного ринку в Україні. Причорноморські економічні студії. 2025. Випуск 92. С. 226–231. DOI: https://doi.org/10.32782/bses.92-34 (дата звернення: 10.07.2025)

Швиданенко О. А., Швиданенко В. І. Фінансовий потенціал компанії: сутність, форми прояву та управління в умовах зростаючої нестабільності та невизначеності. Економіка та суспільство. 2025. № 71. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-71-78 (дата звернення: 07.07.2025)

Baldzhy M., Raicheva L. (2024). Osoblyvosti upravlinnia diialnistiu pidpryiemstv hotelno-restorannoho biznesu na osnovi vyznachen finansovoi stiikosti [Features of enterprise management in the hotel and restaurant business based on determining financial stability]. Ukrainian Economic Journal. № 4. 89–94. DOI: https://doi.org/10.32782/2786-8273/2024-4-17 (accessed 11.07.2025)

Batchenko L., Honchar L., Kovalenko V. (2024). Antykryzove upravlinnia pidpryiemstvamy hotelno-restorannoho biznesu yak urhentnyi instrumentarii podolannia neperedbachuvanykh sytuatsii u skladnykh ekonomichnykh umovakh [Anti-crisis management of hotel and restaurant business enterprises as an urgent tool for overcoming unexpected situations in difficult economic conditions]. Restaurant and Hotel Consulting. Innovations. Vol. 7. № 1. 48–70. DOI: :10.31866/2616-7468.7. 1.2024.305955 (accessed 13.07.2025)

Korsak R., Hushtan T., Godya I. (2025). Ekonomichnyi efekt vprovadzhennia IT-tekhnolohii ta ustatkuvannia u mizhnarodnii hotelnii industrii [The economic impact of implementing IT technologies and equipment in the international hotel industry]. Black Sea Economic Studies. Issue 92. DOI: https://doi.org/10.32782/bses.92-30 (accessed 05.07.2025)

Lelyk L., Mahas N., Dubchak V. (2025). Kontseptsiia mekhanizmu zabezpechennia finansovoi bezpeky pidpryiemstva [The concept of the enterprise's financial security mechanism]. ScientificWorks of the Interregional Academy of Personnel Management. Economic sciences. № 2 (78). 100–107. DOI: https://doi.org/10.32689/2523-4536/78-15 (accessed 05.07.2025)

Lysenko O. (2025). Stratehii tsinoutvorennia u hoteliakh m. Dnipro [Pricing strategies in hotels of dnipro city]. Scientific Bulletin of Odesa National Economic University. № 3 (328). 124–131. DOI: https://doi.org/10.32680/2409-9260-2025-3-328-124-131 (accessed 05.07.2025)

Malska M. P., Bryhilevych H. M., Bilanyuk O. P. (2025). Ekonomichna bezpeka pidpryiemstv hotelno-restorannoho biznesu Ukrainy : vyklyky ta perspektyvy [Economic security of hotel and restaurant business enterprises of Ukraine: challenges and prospects]. Successes and achievements in science. № 2(12). 1054–1064. DOI: https://doi.org/10.52058/3041-1254-2025-2(12)-1054-1064 (accessed 05.07.2025)

Marusiak N. (2025). Analiz finansovoho stanu yak efektyvnyi instrument upravlinnia finansovoiu diialnistiu pidpryiemstv v umovakh viiny [Analysis of the financial condition as an effective tool for managing the financial activities of enterprises during war]. Economy and society. № 71. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-71-49 (accessed 09.07.2025)

Morhulets O., Nyshenko O. (2023). Hotelno-restorannyi biznes Ukrainy u dovoiennyi, voiennyi ta pisliavoiennyi period [Hotel and restaurant business of Ukraine in the pre-war, war and post-war period]. Tourism and hospitality industry in Central and Eastern Europe. № 8. 88–96. DOI: https://doi.org/10.32782/tourismhospcee-8-12 (accessed 08.07.2025)

Partyn H., Zahorodniy A. (2025). Shliakhy finansovoi stabilizatsii diialnosti pidpryiemstv Ukrainy za umov voiennoho stanu ta v povoiennyi period [Ways of financial stabilization of the activities of ukrainian enterprises under the conditions of marital state and in the post-war period]. Economy and society. № 71. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-71-51 (accessed 09.07.2025)

Chernyshova T. (2025). Suchasnyi stan hotelnoho rynku v Ukraini [Current state of the hospitality market in Ukraine]. Black Sea Economic Studies. Issue 92. 226–231. DOI: https://doi.org/10.32782/bses.92-34 (accessed 10.07.2025)

Shvydanenko O., Shvydanenko V. (2025). Finansovyi potentsial kompanii: sutnist, formy proiavu ta upravlinnia v umovakh zrostaiuchoi nestabilnosti ta nevyznachenosti [Financial potential of a company: essence, forms of manifestation,and management under conditions of increasing instability and uncertainty]. Economy and society. № 71. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-71-78 (accessed 07.07.2025)

Переглядів статті: 0
Завантажень PDF: 0
Опубліковано
2025-11-18
Як цитувати
Чепурда, Л., Чепурда, Г., & Герман, І. (2025). АКТУАЛЬНІ ЕКОНОМІЧНІ ПИТАННЯ В ДІЯЛЬНОСТІ ГОТЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ В УМОВАХ КРИЗИ ТА НЕВИЗНАЧЕНОСТІ. Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, (3 (17), 133-140. https://doi.org/10.32782/2708-4949.3(17).2025.21