CURRENT ECONOMIC ISSUES IN THE ACTIVITIES OF HOTEL ENTERPRISES IN UKRAINE IN THE CONTEXT OF THE CRISIS AND UNCERTAINTY

Keywords: adaptability, crisis management, martial law, hotel business, economy, financial security, financial stability

Abstract

The analysis of the published results of scientific research on the economic component of the hotel business shows significant developments and recommendations in the field of analysis of the economic component of the functioning of hotel enterprises, but the dynamics of changes in the system of factors influencing various aspects of business entities in the context of crisis and uncertainty necessitates further search for the most optimal models and principles of the mechanism of action for business structures. This is especially true for Ukrainian hotel enterprises under martial law and in the context of the need to prepare the basic principles for post-war economic development. Thus, in the context of the crisis and uncertainty, economic issues in the activities of Ukrainian hotel companies remain relevant, which prompted us to highlight these issues and find new ways to improve the economic activities of hotel companies. The main purpose of the study is to summarize the available information and identify current economic problems and ways to overcome them in the activities of Ukrainian hotel enterprises in the context of crisis and uncertainty, as well as trends and strategies for their development. To achieve this goal, a set of complementary research methods was used, including methods of systematic and statistical analysis, generalization and systematization, comparison, classification, synthesis, and visualization. The basic components of the problems of hotel enterprises in Ukraine during the war and the levels of their mutual influence on the state of economic activity and financial balance are determined. The essential features of the concept of “economic security” of hotel enterprise have been allocated and researched. The issue of understanding the characteristic features of the main stages of business practice in modern economic conditions is actualized. The basic principles of formation of guaranteed solvency of modern hotel enterprises, criteria of their profitability and profitability are considered. An analysis of the available tools for determining the financial condition of a hotel enterprise in times of war is carried out. A search for systemic solutions and methods for a comprehensive assessment of the financial potential of a hotel enterprise in conditions of crisis and uncertainty is carried out.

References

Балджи М. Д., Райчева Л. І. Особливості управління діяльністю підприємств готельно-ресторанного бізнесу на основі визначень фінансової стійкості. Український економічний часопис. 2024. № 4. С. 89–94.

Батченко Л., Гончар Л., Коваленко В. Антикризове управління підприємствами готельно-ресторанного бізнесу як ургентний інструментарій подолання непередбачуваних ситуацій у складних економічних умовах. Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації. 2024. Том 7 № 1. С. 48–70. DOI: https://doi.org/0.31866/2616-7468.7.1.2024.305955 (дата звернення: 13.07.2025)

Корсак Р. В., Гуштан Т. В., Годя І. М. Економічний ефект впровадження ІТ-технологій та устаткування у міжнародній готельній індустрії. Причорноморські економічні студії. 2025. Випуск 92. DOI: https://doi.org/10.32782/bses.92-30 (дата звернення: 05.07.2025)

Лелик Л. І., Магас Н. В., Дубчак В. О.. Концепція механізму забезпечення фінансової безпеки підприємства. Наукові праці МАУП. Економічні науки. 2025. № 2 (78). С. 100–107. DOI: https://doi.org/10.32689/2523-4536/78-15 (дата звернення: 05.07.2025)

Лисенко О. Стратегії ціноутворення у готелях м. Дніпро. Науковий вісник Одеського національного економічного університету. 2025. № 3 (328). C. 124–131. DOI: https://doi.org/10.32680/2409-9260-2025-3-328-124-131 (дата звернення: 05.07.2025)

Мальська М. П., Бригілевич Г. М., Біланюк О. П. Економічна безпека підприємств готельно-ресторанного бізнесу України : виклики та перспективи. Успіхи і досягнення у науці. 2025. № 2(12). С. 1054–1064. DOI: https://doi.org/10.52058/3041-1254-2025-2(12)-1054-1064 (дата звернення: 05.07.2025)

Марусяк Н. Л. Аналіз фінансового стану як ефективний інструмент управління фінансовою діяльністю підприємств в умовах війни. Економіка та суспільство. 2025. № 71. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-71-49 (дата звернення: 09.07.2025)

Моргулець О. Б., Нишенко О. В. Готельно-ресторанний бізнес України у довоєнний, воєнний та післявоєнний період. Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі. 2023. № 8. С. 88–96. https://doi.org/10.32782/tourismhospcee-8-12 (дата звернення: 08.07.2025)

Партин Г. О., Загородній А. Г. Шляхи фінансової стабілізації діяльності підприємств України за умов воєнного стану та в повоєнний період. Економіка та суспільство. 2025. № 71. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-71-51 (дата звернення: 09.07.2025)

Чернишова Т. М. Сучасний стан готельного ринку в Україні. Причорноморські економічні студії. 2025. Випуск 92. С. 226–231. DOI: https://doi.org/10.32782/bses.92-34 (дата звернення: 10.07.2025)

Швиданенко О. А., Швиданенко В. І. Фінансовий потенціал компанії: сутність, форми прояву та управління в умовах зростаючої нестабільності та невизначеності. Економіка та суспільство. 2025. № 71. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-71-78 (дата звернення: 07.07.2025)

Baldzhy M., Raicheva L. (2024). Osoblyvosti upravlinnia diialnistiu pidpryiemstv hotelno-restorannoho biznesu na osnovi vyznachen finansovoi stiikosti [Features of enterprise management in the hotel and restaurant business based on determining financial stability]. Ukrainian Economic Journal. № 4. 89–94. DOI: https://doi.org/10.32782/2786-8273/2024-4-17 (accessed 11.07.2025)

Batchenko L., Honchar L., Kovalenko V. (2024). Antykryzove upravlinnia pidpryiemstvamy hotelno-restorannoho biznesu yak urhentnyi instrumentarii podolannia neperedbachuvanykh sytuatsii u skladnykh ekonomichnykh umovakh [Anti-crisis management of hotel and restaurant business enterprises as an urgent tool for overcoming unexpected situations in difficult economic conditions]. Restaurant and Hotel Consulting. Innovations. Vol. 7. № 1. 48–70. DOI: :10.31866/2616-7468.7. 1.2024.305955 (accessed 13.07.2025)

Korsak R., Hushtan T., Godya I. (2025). Ekonomichnyi efekt vprovadzhennia IT-tekhnolohii ta ustatkuvannia u mizhnarodnii hotelnii industrii [The economic impact of implementing IT technologies and equipment in the international hotel industry]. Black Sea Economic Studies. Issue 92. DOI: https://doi.org/10.32782/bses.92-30 (accessed 05.07.2025)

Lelyk L., Mahas N., Dubchak V. (2025). Kontseptsiia mekhanizmu zabezpechennia finansovoi bezpeky pidpryiemstva [The concept of the enterprise's financial security mechanism]. ScientificWorks of the Interregional Academy of Personnel Management. Economic sciences. № 2 (78). 100–107. DOI: https://doi.org/10.32689/2523-4536/78-15 (accessed 05.07.2025)

Lysenko O. (2025). Stratehii tsinoutvorennia u hoteliakh m. Dnipro [Pricing strategies in hotels of dnipro city]. Scientific Bulletin of Odesa National Economic University. № 3 (328). 124–131. DOI: https://doi.org/10.32680/2409-9260-2025-3-328-124-131 (accessed 05.07.2025)

Malska M. P., Bryhilevych H. M., Bilanyuk O. P. (2025). Ekonomichna bezpeka pidpryiemstv hotelno-restorannoho biznesu Ukrainy : vyklyky ta perspektyvy [Economic security of hotel and restaurant business enterprises of Ukraine: challenges and prospects]. Successes and achievements in science. № 2(12). 1054–1064. DOI: https://doi.org/10.52058/3041-1254-2025-2(12)-1054-1064 (accessed 05.07.2025)

Marusiak N. (2025). Analiz finansovoho stanu yak efektyvnyi instrument upravlinnia finansovoiu diialnistiu pidpryiemstv v umovakh viiny [Analysis of the financial condition as an effective tool for managing the financial activities of enterprises during war]. Economy and society. № 71. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-71-49 (accessed 09.07.2025)

Morhulets O., Nyshenko O. (2023). Hotelno-restorannyi biznes Ukrainy u dovoiennyi, voiennyi ta pisliavoiennyi period [Hotel and restaurant business of Ukraine in the pre-war, war and post-war period]. Tourism and hospitality industry in Central and Eastern Europe. № 8. 88–96. DOI: https://doi.org/10.32782/tourismhospcee-8-12 (accessed 08.07.2025)

Partyn H., Zahorodniy A. (2025). Shliakhy finansovoi stabilizatsii diialnosti pidpryiemstv Ukrainy za umov voiennoho stanu ta v povoiennyi period [Ways of financial stabilization of the activities of ukrainian enterprises under the conditions of marital state and in the post-war period]. Economy and society. № 71. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-71-51 (accessed 09.07.2025)

Chernyshova T. (2025). Suchasnyi stan hotelnoho rynku v Ukraini [Current state of the hospitality market in Ukraine]. Black Sea Economic Studies. Issue 92. 226–231. DOI: https://doi.org/10.32782/bses.92-34 (accessed 10.07.2025)

Shvydanenko O., Shvydanenko V. (2025). Finansovyi potentsial kompanii: sutnist, formy proiavu ta upravlinnia v umovakh zrostaiuchoi nestabilnosti ta nevyznachenosti [Financial potential of a company: essence, forms of manifestation,and management under conditions of increasing instability and uncertainty]. Economy and society. № 71. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-71-78 (accessed 07.07.2025)

Article views: 0
PDF Downloads: 0
Published
2025-11-18
How to Cite
Chepurda, L., Chepurda, H., & Herman, I. (2025). CURRENT ECONOMIC ISSUES IN THE ACTIVITIES OF HOTEL ENTERPRISES IN UKRAINE IN THE CONTEXT OF THE CRISIS AND UNCERTAINTY. Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, (3 (17), 133-140. https://doi.org/10.32782/2708-4949.3(17).2025.21