MODERN HEALTHY EATING TECHNOLOGIES: EXPERIENCE AND TRENDS

Keywords: innovative technologies, ecology, healthy eating concept, menu, organic products, healthy eating restaurant, functional products, food trends

Abstract

The relevance of the chosen research topic is determined by the need to generalize and highlight certain adaptive features of the formation of a healthy eating system under the influence of external and internal factors affecting the development of modern technologies. The purpose of this article is to deepen theoretical knowledge regarding the conceptual foundations of the feasibility of applying modern healthy eating technologies in the restaurant services market, taking into account the experience gained in the restaurant business around the world and identifying global and local trends. To explore the topic of scientific research, standard research methods were used to search, analyze, and systematize literary sources, as well as analytical, comparative, and scientific research methods. A summary of motivational factors has been compiled regarding the reasons for the emergence of the healthy eating trend, which is linked to growing demand for products made from natural, gluten-free ingredients and organic products. Emphasis is placed on the importance of personalizing food preparation in accordance with recommendations based on genetic testing, analysis of customers' health status, and their individual diets. It has been proven that the main components of food consumed in restaurants are elements that have only beneficial effects on the human body (amino acids, fatty acids, and glucose). Emphasis is placed on the advisability of studying the experience of applying European innovative technologies for healthy nutrition in leading healthy nutrition establishments in Europe, where, in particular, technologies for the production of plant-based meat substitutes, vertical forms for growing vegetables and greens, 4-3D food printing, and use products made using cryogenic, low-temperature, membrane, or nanotechnologies in food preparation. It is recommended to continue research as the simplest, most accessible, and most cost-effective technological method for obtaining innovative products based on enriching traditional food environments with functional ingredients of natural or synthetic origin, as well as an increasingly expanding range of new technological solutions for creating products and dishes for healthy nutrition.

References

Вінницький В. Б. Книга про їж у та культуру харчування. Київ. 2023. Електронне видання. 272 с. URL: https://emed.library.gov.ua/wp-content/uploads/tainacan-items/17188/83620/Knyha-pro-izhu-ta-kulturu-kharchuvannia.pdf (дата звернення: 13.08.2025)

8 головних правил здорового харчування. 31 Липня 2025. URL: https://liza.ua/beauty/health-life/10-pravil-pravilnogo-pitaniya-kak-est-chtobyi-ne-tolstet-i-ne-bolet/ (дата звернення: 13.08.2025)

Данько Н. І., Чубаха А. О. Перспективи розвитку закладів здорового харчування на ринку ресторанних послуг міста Харків. Вісник ХНУ імені В. Н Каразіна. 2019. Випуск 10. С. 200–208. DOI: https://doi.org/10.26565/2310G9513G2019G10G21 (дата звернення: 13.08.2025)

Інноваційні технології здорового харчування. Академія харчування пацієнтів. 2025. URL: https://pna.org.ua/innovatsiyni-tekhnolohii-zdorovoho-kharchuvannia/ (дата звернення: 11.08.2025)

Сімахіна Г. О., Науменко Н. В. Здобутки і перспективи впровадження інновацій у харчовій промисловості України. Грааль Науки. Колективна наукова монографія. 2022. № 5. С. 109–115. DOI: https://doi.org/10.36074/grail-of-science.04.06.2021.021 (дата звернення: 13.08.2025)

Технології харчування: як новітні розробки та інновації в їжі змінюють наш раціон. 13 серпня 2024. URL: https://newfood.ua/2024 /08/13/tekhnolohii-kharchuvannia-iak-novitni-rozrobky-ta-innovatsii-v-izhi-zminiuiut-nash-ratsion-2/ (дата звернення: 13.08.2025)

Ткач У. В. Впровадження концепції здорового харчування в ресторанному бізнесі: аналіз сучасних тенденцій та їхній вплив на конкурентоспроможність закладів громадського харчування. Український економічний часопис. 2024. № 7. С. 125–128. DOI: https://doi.org/10.32782/2786-8273/2024-7-20 (дата звернення: 13.08.2025)

Усова С. О., Євтушенко В. С., Хоменко Л. М., Кривич Я. М. Особливості просування продуктів здорового харчування: досвід ЄС та України. ZENODO. 2024. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.14599205 (дата звернення: 11.08.2025)

Шелудько В. Раціональне харчування в закладах ресторанного господарства України: сучасні тренди та рекомендації для людей розумової праці. Scientific journal «DEVELOPMENT SERVICE INDUSTRY MANAGEMENT». 2025. С. 62–70. DOI: https://doi.org/10.31891/dsim-2025-9(8) (дата звернення: 14.08.2025)

Юдіна Т. І., Постова В. В. Інноваційні концепції ресторанів у контексті зростання популярності вегетаріанства. Економіка та суспільство. 2024. № 65. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-65-24 (дата звернення: 13.08.2025)

Яковенко А. Концепція впровадження здорового харчування в закладах ресторанного господарства. Львівський державний університет фізичної культури. Стан та перспективи розвитку економіки та менеджменту індустрії гостинності. 2022. Секція 4. С. 367–370. URL: https://repository.ldufk.edu.ua/server/api/core/bitstreams/372e92ee-b18e-49c4-8f38-1f1997036acc/content (дата звернення: 13.08.2025)

Ярославська Л. П., Загородній В. В. Проблеми здорового харчування молоді. Інновації та технології в сфері послуг і харчування, 2020. № (1). 73–81. DOI: https://doi.org/10.24025/2708-4949.1.2020.204099 (дата звернення: 11.08.2025)

Vinnytskyi, V. B. (2023). Knyha pro yizh u ta kulturu kharchuvannia [Book about food and food culture]. Kyiv. Electronic edition. 272 р. Available at: https://emed.library.gov.ua/wp-content/uploads/tainacan-items/17188/83620/Knyha-pro-izhu-ta-kulturu-kharchuvannia.pdf (accessed 12.08.2025)

8 holovnykh pravyl zdorovoho kharchuvannia (2025) [8 key rules for healthy eating]. July 31 2025. Available at: https://liza.ua/beauty/health-life/10-pravil-pravilnogo-pitaniya-kak-est-chtobyi-ne-tolstet-i-ne-bolet/ (accessed 12.08.2025)

Danko N. I., Chubakha A. O. (2019). Perspektyvy rozvytku zakladiv zdorovoho kharchuvannia na rynku restorannykh posluh mista Kharkiv [Prospects for the development of healthy eating establishments in the restaurant services market in Kharkiv]. International Relations. Tconomics. Country Studies. Tourism (IRECST). 200–208. DOI: https://doi.org/10.26565/2310G9513G2019G10G21 (accessed 12.08.2025)

Innovatsiini tekhnolohii zdorovoho kharchuvannia (2025) [Innovative technologies for healthy eating]. Academy of Patient Nutrition. Available at: https://pna.org.ua/innovatsiyni-tekhnolohii-zdorovoho-kharchuvannia/ (accessed 11.08.2025)

Simakhina G. O., Naumenko N. V. (2022). Zdobutky i perspektyvy vprovadzhennia innovatsii u kharchovii promyslovosti Ukrainy [Achievements and prospects for the implementation of innovations in the food industry of Ukraine]. Grail of Science. Collective scientific monograph. № 5. 109–115. DOI: https://doi.org/10.36074/grail-of-science.04.06.2021.021 (accessed 12.08.2025)

Tekhnolohii kharchuvannia: yak novitni rozrobky ta innovatsii v yizhi zminiuiut nash ratsion [Food technology: how the latest developments and innovations in food are changing our diet]. August 13 2024. Available at: https://newfood.ua/2024/08/13/tekhnolohii-kharchuvannia-iak-novitni-rozrobky-ta-innovatsii-v-izhi-zminiuiut-nash-ratsion-2/ (accessed 12.08.2025)

Tkach U. (2024). Vprovadzhennia kontseptsii zdorovoho kharchuvannia v restorannomu biznesi: analiz suchasnykh tendentsii ta yikhnii vplyv na konkurentospromozhnist zakladiv hromadskoho kharchuvannia [Mplementation of the concept of healthy eating in the restaurant business: analysis of current trends and their impact on the competitiveness of catering establishments]. № 7. 125–128. DOI: https://doi.org/10.32782/2786-8273/2024-7-20 (accessed 12.08.2025)

Usova S., Yevtushenko V., Khomenko L., Kryvych Ya. (2024). Osoblyvosti prosuvannia produktiv zdorovoho kharchuvannia: dosvid YeS ta Ukrainy [Feature of healthy food products promotion: the experience of the EU and Ukraine]. ZENODO. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.14599205 (accessed 11.08.2025)

Sheludko V. (2025). Ratsionalne kharchuvannia v zakladakh restorannoho hospodarstva Ukrainy: suchasni trendy ta rekomendatsii dlia liudei rozumovoi pratsi [Rational nutrition in ukrainianrestaurant industry: current trends and recommendations for the people of the intellectual work]. Scientific journal «DEVELOPMENT SERVICE INDUSTRY MANAGEMENT». 62–70. DOI: https://doi.org/10.31891/dsim-2025-9(8) (accessed 14.08.2025)

Yudina T., Postova V. (2024). Innovatsiini kontseptsii restoraniv u konteksti zrostannia populiarnosti vehetarianstva [Innovative restaurant concepts in the context of the growing popularity of vegetarianism]. Economy and society. № 65. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-65-24 (accessed 12.08.2025)

Yakovenko A. (2022) Kontseptsiia vprovadzhennia zdorovoho kharchuvannia v zakladakh restorannoho hospodarstva [The concept of introducing healthy eating in restaurant establishments]. Lviv State University of Physical Culture. The state and prospects of development of the economy and management of the hospitality industry. Section 4. 367–370. Available at: https://repository.ldufk.edu.ua/server/api/core/bitstreams/372e92ee-b18e-49c4-8f38-1f1997036acc/content (accessed 12.08.2025)

Yaroslavska L. P., Zahorodnii V. V. (2020). Problemy zdorovoho kharchuvannia molodi [Problems of healthy eating of the youth]. Innovations and technologies in the service sphere and food industry. № (1). 73–81. DOI: https://doi.org/10.24025/2708-4949.1.2020.204099 (accessed 11.08.2025)

Article views: 0
PDF Downloads: 0
Published
2025-11-18
How to Cite
Ivashyna, L., Kurakin, O., & Byshovets, L. (2025). MODERN HEALTHY EATING TECHNOLOGIES: EXPERIENCE AND TRENDS. Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, (3 (17), 40-48. https://doi.org/10.32782/2708-4949.3(17).2025.7