КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ВИБОРУ МОДЕЛІ АДАПТИВНОГО УПРАВЛІННЯ МАТЕРІАЛЬНИМ СТИМУЛЮВАННЯМ ПЕРСОНАЛУ ГОТЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ ТА У ПОВОЄННИЙ ПЕРІОД

Ключові слова: готельне господарство, воєнний стан, мотивація персоналу, стимулювання працівників, трудові відносини, управління

Анотація

Відповідно до теми дослідження систематизовано теоретико-методологічну базу щодо моделі видів, форм і принципів, матеріального стимулювання персоналу готельних підприємств України в умовах воєнного стану та у повоєнний період. Метою статті є визначення концептуальних засад вибору моделі адаптивного управління матеріальним стимулюванням персоналу готельних підприємств України в умовах воєнного стану та у повоєнний період. Об’єкт дослідження – концептуальні засади вибору моделі адаптивного управління матеріальним стимулюванням персоналу готельних підприємств України в умовах воєнного стану та у повоєнний період. Предмет дослідження – сукупність теоретико-методологічних засад щодо визначення сутності концептуальних засад вибору моделі адаптивного управління матеріальним стимулюванням персоналу готельних підприємств України в умовах воєнного стану та у повоєнний період. Для досягнення мети дослідження використано загальнонаукові теоретичні методи, у тому числі системний аналіз, метод індукції та дедукції, логіко-абстрактний метод. На прикладі готельних підприємств України систематизовано фактичні методи та інструментальні засоби впровадження стимулюючих заходів для забезпечення запитів працівників в умовах воєнного стану та пов’язаних із цим періодом кризових явищ, невизначеністю та зміною пріоритетів у нагальних і стратегічних потребах корпоративного та персоніфікованого характеру. Доведено важливість матеріального стимулювання як найбільш пріоритетної форми мотивації персоналу готельного підприємства на різних етапах життєвого циклу в бізнес-системі. Наукова новизна дослідження полягає в узагальненні сутнісних ознак щодо понятійної складової концептуальних засад вибору моделі адаптивного управління матеріальним стимулюванням персоналу готельних підприємств України і пропозиції щодо проєктних рішень для її застосування в умовах воєнного стану та у повоєнний період. Запропоновано концепцію формування та вибору моделі адаптивного управління матеріальним стимулюванням персоналу готельних підприємств України в умовах воєнного стану та у повоєнний період.

Посилання

Боденчук Л. Б., Приходько О. Ю., Пирлог О. С. Мотивація та стимулювання праці персоналу в системі забезпечення ефективності підприємницької діяльності. Наукові праці Міжрегіональної академії управління персоналом. Економічні науки. 2025. Випуск 2(78). С. 115–120. DOI: https://doi.org/10.32689/2523-4536/78-17 (дата звернення: 25.06.2025).

Вараксіна О. В., Бархатов І. О., Індутний А. М. Етапи розвитку демотивації персоналу та її вплив на організаційну ефективність в управлінському контексті. Економіка та суспільство. 2025. № 72. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-72-882 (дата звернення: 25.06.2025).

Герман І. В. Концептуальні підходи до теоретичних положень управління матеріальним стимулюванням персоналу підприємств готельного господарства туристичної галузі. Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка. 2024. № 20. С. 292–303. DOI: https://doi.org/10.32782/2708-0366/2024.20.35 (дата звернення: 26.06.2025).

Гірняк К. М., Тарасович Л. В. Мотивація персоналу в контексті трансформацій та змін на уcіх рівнях менеджменту. Проблеми сучасних трансформацій. Серія: економіка та управління. 2025. № 17. DOI: https://doi.org/10.54929/2786-5738-2025-17-04-06 (дата звернення: 27.06.2025).

Єремія Г. І., Цепенда М. М. Аналіз мотиваційної системи менеджменту готельно-ресторанного комплексу «ГЕОРГ ПАРК». Економіка та суспільство. 2022. Випуск № 36. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-36-33 (дата звернення: 25.06.2025)

Єфанов В. А. Специфіка мотивації праці для українських підприємств в умовах війни. Економіка та суспільство. 2025. № 71. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-71-104 (дата звернення: 28.06.2025).

Лутюк В., Гавловська Н., Рудніченко Є. Функція мотивації в управлінні убезпеченням діяльності підприємства: теоретичне підґрунтя. Development Service Industry Management. 2025. № 2. С. 85–94. DOI: https://doi.org/10.31891/dsim-2025-10(12) (дата звернення: 27.06.2025).

Махсма М. Б. Посилення мотивації персоналу як фактор конкурентоспроможності підприємства. Проблеми економіки. 2024. № 2. C. 167–173. DOI: https://doi.org/10.32983/2222-0712-2024-2-167-173 (дата звернення: 28.06.2025).

Ткаченко К. А., Коптєва Г. М. Мотивація та стимулювання праці персоналу в управлінні підприємством. Вісник НТУ «ХПІ» (економічні науки). 2023. № 4. С. 33–38. DOI: https://doi.org/10.20998/2519-4461.2023.4.33 (дата звернення: 28.06.2025).

Bodenchuk L., Prykhodko O., Pyrlog O. (2025) Motyvatsiia ta stymuliuvannia pratsi personalu v systemi zabezpechennia efektyvnosti pidpryiemnytskoi diialnosti [Motivation and stimulation of personnel in the system of ensuring the effectiveness of business activities]. ScientificWorks of the Interregional Academy of Personnel Management. Economic sciences. Issue 2(78). 115–120. DOI: https://doi.org/10.32689/2523-4536/78-17 (accessed 25.06.2025) [in Ukrainian].

Varaksina O., Barkhatov I., Indutnyi A. (2025) Etapy rozvytku demotyvatsii personalu ta yii vplyv na orhanizatsiinu efektyvnist v upravlinskomu konteksti [Stages of development of staff demotivation and its impact on organizational effectiveness in the managerial context]. Economy and society. № 72. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-72-88 (accessed 25.06.2025) [in Ukrainian].

Herman I. (2024) Kontseptualni pidkhody do teoretychnykh polozhen upravlinnia materialnym stymuliuvanniam personalu pidpryiemstv hotelnoho hospodarstva turystychnoi haluzi [Conceptual approaches to the theoretical provisions of management of material incentives for the personnel of hotel industry enterprises tourist industry]. Tauride Scientific Bulletin. Series: Economics. № 20. 292–303. DOI: https://doi.org/10.32782/2708-0366/2024.20.35 (accessed 26.06.2025) [in Ukrainian].

Hirniak K., Tarasovych L. (2025) Motyvatsiia personalu v konteksti transformatsii ta zmin na ucikh rivniakh menedzhmentu [Personnel motivation in the context of transformations and changes at all levels of management]. Problems of modern technologies. Series: Economics and management. № 17. DOI: https://doi.org/10.54929/2786-5738-2025-17-04-06 (accessed 27.06.2025) [in Ukrainian].

Yeremiia H., Tsependa M. (2022) Analiz motyvatsiinoi systemy menedzhmentu hotelno-restorannoho kompleksu «HEORH PARK» [Analysis of the motivational management system of the «GEORG PARK» hotel and restaurant complex]. Economy and society. Issue no 36. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-36-33 (accessed 25.06.2025) [in Ukrainian].

Yefanov V. (2025) Spetsyfika motyvatsii pratsi dlia ukrainskykh pidpryiemstv v umovakh viiny [Specificities of work motivation for ukrainian enterprises in war conditions]. Economy and society. № 71. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-71-104 (accessed 28.06.2025) [in Ukrainian].

Lutiuk V., Havlovska N., Rudnichenko Ye. (2025) Funktsiia motyvatsii v upravlinni ubezpechenniam diialnosti pidpryiemstva: teoretychne pidgruntia [The function of motivation in the management of enterprise security: theoretical background]. № 2. 85–94. DOI: https://doi.org/10.31891/dsim-2025-10(12) (accessed 27.06.2025) [in Ukrainian].

Makhsma M. B. (2024) Posylennia motyvatsii personalu yak faktor konkurentospromozhnosti pidpryiemstva [Strengthening the Motivation of Staff as a Factor of Enterprise Competitiveness]. Problems of the economy. № 2. 167–173. DOI: https://doi.org/10.32983/2222-0712-2024-2-167-173 (accessed 28.06.2025) [in Ukrainian]

Tkachenko K., Koptieva H. (2023) Motyvatsiia ta stymuliuvannia pratsi personalu v upravlinni pidpryiemstvom [Motivation and stimulation of personnel work in enterprise management]. Bulletin of NTU “KhPI” (economic sciences). № 4. 33–38. DOI: https://doi.org/10.20998/2519-4461.2023.4.33 (accessed 28.06.2025) [in Ukrainian].

Переглядів статті: 0
Завантажень PDF: 0
Опубліковано
2025-11-18
Як цитувати
Чиж, В. (2025). КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ВИБОРУ МОДЕЛІ АДАПТИВНОГО УПРАВЛІННЯ МАТЕРІАЛЬНИМ СТИМУЛЮВАННЯМ ПЕРСОНАЛУ ГОТЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ ТА У ПОВОЄННИЙ ПЕРІОД. Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, (3 (17), 141-146. https://doi.org/10.32782/2708-4949.3(17).2025.22