КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ВИБОРУ МОДЕЛІ АДАПТИВНОГО УПРАВЛІННЯ МАТЕРІАЛЬНИМ СТИМУЛЮВАННЯМ ПЕРСОНАЛУ ГОТЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ ТА У ПОВОЄННИЙ ПЕРІОД - Чиж, Віра (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2025)
Відповідно до теми дослідження систематизовано теоретико-методологічну базу щодо моделі видів, форм і принципів, матеріального стимулювання персоналу готельних підприємств України в умовах воєнного стану та у повоєнний період. Метою статті є визначення концептуальних засад вибору моделі адаптивного управління матеріальним стимулюванням персоналу готельних підприємств України в умовах воєнного стану та у повоєнний період. Об’єкт дослідження – концептуальні засади вибору моделі адаптивного управління матеріальним стимулюванням персоналу готельних підприємств України в умовах воєнного стану та у повоєнний період. Предмет дослідження – сукупність теоретико-методологічних засад щодо визначення сутності концептуальних засад вибору моделі адаптивного управління матеріальним стимулюванням персоналу готельних підприємств України в умовах воєнного стану та у повоєнний період. Для досягнення мети дослідження використано загальнонаукові теоретичні методи, у тому числі системний аналіз, метод індукції та дедукції, логіко-абстрактний метод. На прикладі готельних підприємств України систематизовано фактичні методи та інструментальні засоби впровадження стимулюючих заходів для забезпечення запитів працівників в умовах воєнного стану та пов’язаних із цим періодом кризових явищ, невизначеністю та зміною пріоритетів у нагальних і стратегічних потребах корпоративного та персоніфікованого характеру. Доведено важливість матеріального стимулювання як найбільш пріоритетної форми мотивації персоналу готельного підприємства на різних етапах життєвого циклу в бізнес-системі. Наукова новизна дослідження полягає в узагальненні сутнісних ознак щодо понятійної складової концептуальних засад вибору моделі адаптивного управління матеріальним стимулюванням персоналу готельних підприємств України і пропозиції щодо проєктних рішень для її застосування в умовах воєнного стану та у повоєнний період. Запропоновано концепцію формування та вибору моделі адаптивного управління матеріальним стимулюванням персоналу готельних підприємств України в умовах воєнного стану та у повоєнний період.