FEATURES OF IMPLEMENTING THE HACCP SYSTEM IN THE RESTAURANT BUSINESS: REGULATORY REQUIREMENTS AND PRACTICAL ASPECTS
Abstract
The article analyzes the aspects of implementing the HACCP food safety management system in the restaurant business of Ukraine. Effective implementation of HACCP principles involves not only compliance with formal requirements, but also a detailed understanding of the specifics of the production processes of each establishment. Adapting HACCP standards to the conditions of the Ukrainian market requires the integration of international experience with national regulations and legislation. An analysis of regulatory requirements in accordance with current legislation and international standards was conducted, and key legal acts regulating certification and quality control procedures were identified. The main stages of integrating the HACCP system for establishments of various formats - restaurants, steakhouses, sushi bars and enterprises with their own production were described. Particular attention is paid to the issue of identifying critical control points, developing sanitary programs and monitoring procedures, as well as the importance of proper documentation and personnel training. It has been demonstrated that the implementation of HACCP contributes to increasing the level of product safety, optimizing costs, strengthening the reputation of the establishment and ensuring competitiveness in the restaurant services market. The results of the study show that investments in the development of quality control systems provide sustainable benefits, minimize the risks of food poisoning, reduce the number of claims from regulatory authorities, and increase consumer confidence. The need for an individual approach to the implementation of standards for different types of establishments is justified, as well as the importance of systematic work and staff responsibility for achieving stable quality of services and developing long-term relationships with customers. The quality of process organization determines not only the safety of food products, but also the reputation of the establishment, the level of customer loyalty and competitiveness in the European restaurant services market. In addition, the introduction of the system has a positive effect on the reputation of the establishment, as guests increasingly prefer places with a guaranteed high level of service. Increasing customer satisfaction is a key advantage, since satisfied visitors return and recommend the establishment to others. Continuous improvement of processes ensures the competitiveness of the enterprise in the conditions of a dynamic restaurant services market.
References
Бортнічук О., Ковтун А., Кобелянська Є. Впровадження системи управління безпечності НАССР у закладах ресторанного господарства. SWorldJournal. 2023 № 2(19-02), С. 127–132. DOI: https://doi.org/10.30888/2663-5712.2023-19-02-070
Безрученков Ю. В. Системи HACCP у закладах готельно-ресторанного господарства : навчально-методичний посібник для ЗВО / за ред. Ю. В. Безрученкова. Київ: ФО-П Мірошниченко А. В., 2021. 160 с.
ДБН В.2.2-9:2018. «Громадські будинки та споруди. Основні положення». Санітарні правила для підприємств громадського харчування, включаючи кондитерські цехи і підприємства, що виробляють м'яке морозиво (СанПін 42-123-5777-91) від 19.03.1991. URL: https://bit.ly/3euUWRV (дата звернення 19.09.2025)
Про затвердження Рекомендованих норм технічного оснащення закладів громадського харчування: Наказ Мінекономіки, європ. інтеграції від 03.01.2003 №2. URL: https://zakon.rada.gov.ua/go/v0002569-03 (дата звернення 19.09.2025)
ДСТУ 4161-2003 «Система управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги». URL: http://dnz88.edu.kh.ua/Files/downloads/ДСТУ4161.pdf (дата звернення 19.09.2025)
ДСТУ ISO 22000:2007 «Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга». URL: https://www.assistem.kiev.ua/doc/DSTU_ISO_22000-2007.pdf (дата звернення 19.09.2025)
Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо харчових продуктів. Закон України від 22.07.2016 № 1602-VII URL: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/1602-18 (дата звернення 19.09.2025)
Огляд останніх змін українського законодавства відповідно до вимог ЄС у харчовій сфері. URL: https://business.diia.gov.ua/cases/novini/oglad-ostannih-zmin-ukrainskogozakonodavstva-vidpovidno-do-vimog-es-u-harcovij-sferi (дата звернення 19.09.2025)
Безпечність харчових продуктів і ветеринарна медицина. URL: https://dpss.gov.ua/diyalnist/bezpechnist-harchovih-produktiv-ta-veterinarna-medicina (дата звернення 19.09.2025)
Корсак Р. В., Гуштан Т. В., Малец В. Д. Соціально-економічна проблематика впровадження системи НАССР у готельно-ресторанному бізнесі України в кризових умовах. Причорноморські економічні студії. 2024. № 85. С. 30-35.
Русавська В. А., Чеботаєва Т. С. Застосування принципів НАССР для удосконалення системи управління якістю продукції та послуг в ресторанному бізнесі України. Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Серія «Підприємництво і торгівля». 2021. № 28. С. 78–83.
Вахович І. М., Матвійчук Л. Ю, Смаль Б. А. Розвиток індустрії гостинності в сучасних умовах: тенденції та заходи посилення конкурентних переваг. Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії та практики. 2021. № 6 (41). С. 494–502.
Bortnichuk, O., Kovtun, A., & Kobelyanska, Ye. (2023) Vprovadzhennya sistemi upravlinnya bezpechnosti NASSR u zakladah restorannogo gospodarstva. [Implementation of the HACCP safety management system in restaurant establishments] SWorldJournal, 2(19-02), s .127–132. DOI: https://doi.org/10.30888/2663-5712.2023-19-02-070
Bezruchenkov Yu. V. (2021) Sistemi HACCP u zakladah gotelno-restorannogo gospodarstva [HACCP systems in hotel and restaurant establishments] : navchalno-metodichnij posibnik dlya ZVO / za red. Yu. V. Bezruchenkova. Kiyiv: FO-P Miroshnichenko A. V., 160 s. (in Ukrainian)
DBN V.2.2-9:2018. «Gromadski budinki ta sporudi. Osnovni polozhennya». Sanitarni pravila dlya pidpriyemstv gromadskogo harchuvannya, vklyuchayuchi konditerski cehi i pidpriyemstva, sho viroblyayut m'yake morozivo ["Public buildings and structures. Basic position".] (SanPin 42-123-5777-91) vid 19.03.1991. Available at: https://bit.ly/3euUWRV (accessed September 19, 2025)
Pro zatverdzhennya Rekomendovanih norm tehnichnogo osnashennya zakladiv gromadskogo harchuvannya: [On approval of the Recommended Standards for Technical Equipment of Public Catering Establishments] Nakaz Minekonomiki, yevrop. integraciyi vid 03.01.2003 № 2. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/go/v0002569-03 (accessed September 19, 2025)
DSTU 4161-2003 «Sistema upravlinnya bezpechnistyu harchovih produktiv. Vimogi».[Food safety management system. Requirements] Available at: http://dnz88.edu.kh.ua/Files/downloads/DSTU4161.pdf (accessed September 19, 2025)
DSTU ISO 22000:2007 «Sistemi upravlinnya bezpechnistyu harchovih produktiv. Vimogi do bud-yakih organizacij harchovogo lancyuga».[Food safety management systems. Requirements for any food chain organization] Available at: https://www.assistem.kiev.ua/doc/DSTU_ISO_22000-2007.pdf (accessed September 19, 2025)
Pro vnesennya zmin do deyakih zakonodavchih aktiv shodo harchovih produktiv.[On amendments to certain legislative acts on food products] Zakon Ukrayini vid 22.07.2016 № 1602-VII. Available at: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/1602-18 (accessed September 19, 2025)
Oglyad ostannih zmin ukrayinskogo zakonodavstva vidpovidno do vimog YeS u harchovij sferi. [Overview of recent changes in Ukrainian legislation in accordance with EU requirements in the food sector] Available at: https://business.diia.gov.ua/cases/novini/oglad-ostannih-zmin-ukrainskogozakonodavstva-vidpovidno-do-vimog-es-u-harcovij-sferi (accessed September 19, 2025)
Bezpechnist harchovih produktiv i veterinarna medicina. [Food safety and veterinary medicine] Available at: https://dpss.gov.ua/diyalnist/bezpechnist-harchovih-produktiv-ta-veterinarna-medicina (accessed September 19, 2025)
Korsak R. V., Hushtan T. V., Malets V. D. (2024).Sotsialno-ekonomichna problematyka vprovadzhennia systemy НAССР u hotelno-restorannomu biznesi Ukrainy v kryzovykh umovakh.[Socio-economic issues of implementing the HACCP system in the hotel and restaurant business of Ukraine in crisis conditions]. Prychornomorski ekonomichni studii. Black Sea Economic Studies. No. 85, рр. 30-35.(in Ukrainian).
Rusavs'ka, V. A. Chebotaieva, T. S. (2021). Zastosuvannia pryntsypiv systemy HACCP v udoskonalenni systemy upravlinnia yakistiu produktsii ta posluh restorannykh zakladiv. Application of the principles of the HACCP system in the improvement of the quality management system of products and services of restaurant establishments. Pidpryiemnytstvo i torhivlia.Еentrepreneurship and trade no. 28, pp. 78–83. (in Ukrainian)
Vakhovych I., Matviichuk L. & Smal B. (2021). Rozvytok industrii hostynnosti v suchasnykh umovakh: tendentsii ta zakhody posylennia konkurentnykh perevah [Development of the hospitality industry in modern conditions: trends and measures to strengthen competitive advantages]. Finansovo-kredytna diialnist: problemy teorii ta praktyky [Financial and credit activity: problems of theory and practice], no. 6 (41), pp. 494–502 [in Ukrainian].


