EXPANSION OF THE RANGE OF LACTOSE-FREE DRINKS FOR RESTAURANT ESTABLISHMENTS: STANDARDIZED QUALITY AND SAFETY INDICATORS
Abstract
The relevance of innovative directions in the development of special-purpose dishes and beverages is associated with the use of products processed from local plant raw materials due to their availability and low cost, high biological value, and the population's demand for health-promoting products, taking into account individual physiological needs. The scientific work considers and justifies the feasibility of introducing innovative technological approaches into modern diets and the production of lactose-free plant-based drinks, and studies the demand for plant products, which is the basis for the development of analogues of classic milk drinks. Methods for implementing zero waste technologies for restaurant establishments are recommended, prospects for expanding the range of lactose-free plant-based drinks are explored. Quality and safety indicators have been defined. The purpose of the scientific work is to study and optimize the technology for producing plant milk from pumpkin seeds, determine the nutritional properties of the resulting drink, substantiate the potential health benefits of the product for consumers, and assess the economic and environmental efficiency of both the product itself and its introduction into production. The subject of the work is the technology of production of vegetable milk from pumpkin seeds, its physicochemical properties in the form of a finished product, the nutritional value of the drink, the use of the product both during mono-consumption and its introduction into the menu of specialized restaurant establishments. The scientific work used standard methods for researching the quality and safety indicators of raw materials and finished products, mathematical modeling of beverage recipe compositions. A generalized analysis of the quality of plant-based lactose-free beverages was conducted using the Harrington partial desirability function method. The multiplicative model obtained using the generalized desirability function clearly shows that the developed plant-based beverages have higher quality characteristics compared to similar products. The introduction of the technology of vegetable drinks from pumpkin seeds into specialized restaurant establishments is scientifically sound and appropriate in terms of technological, economic efficiency, and social significance.
References
Лисюк Т., Терещук О., Пасічник, М. Інноваційні технології у готельно-ресторанному господарстві. Економіка та суспільство. 2022. № 40. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-40-11
Полотай Б.Я. Еко-тренди в ресторанному бізнесі. Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі. 2023. № 8. С. 97-101.
Пітик О.В., Табенська О.І. Управління закладами ресторанного господарства, орієнтованими на екологічний напрямок. Вісник Хмельницького національного університету. Економічні науки. 2017. № 6(1). С. 155–158.
Науменко Г.В. Тренди здорового харчування 2024 року. URL: https://naumenko.net.ua/trendi-zdorovogo-harchuvannya-2024-roku/ (дата звернення: 06.03.2025).
Lillford P., Hermansson A.M. Global missions and the critical needs of food science and technology. Trends in Food Science & Technology. 2021. Vol. 111. P. 800-811.
Лугова М.І. Рослинні напої як альтернатива натуральному молоку. Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті : матеріали ювілейної 90 Міжнар. наук. конф. молодих учених, аспірантів і студентів, 11-12 квіт. 2024 р. Київ : НУХТ, 2024. С.247.
Вегетаріанство як система харчування: переваги та недоліки. URL: https://www.bsmu.edu.ua/blog/1091-vegetarianstvo-perevagy-nedoliky/ (дата звернення: 06.03.2025).
Стан світового ринку альтернативних молочних продуктів. URL: https://ej.journal.kspu.edu/index.php/ej/article/view/782 (дата звернення: 07.03.2025).
В Україні поступово розвивається ринок рослинного молока. URL: https://agro-business.com.ua/agrobusiness/item/21968-v-ukraini-postupovorozvyvaietsia-rynok-roslynnoho-moloka.html (дата звернення: 04.03.2025).
Памбук С.А. Ринок рослинного молока в Україні. Збірник тез доповідей 82-ї наукової конференції викладачів університету, Одеса, 26–29 квіт. 2022 р. Одеса : ОНТУ. 2022. С. 163–164.
Дослідження ринку рослинного молока в Україні. 2021 рік. URL: https://pro-consulting.ua/ua/issledovanie-rynka/issledovanie-rynka-rastitelnogomoloka-v-ukraine-2020-god (дата звернення: 04.03.2025).
Аналіз ринку рослинного молока. 2021 рік. URL: https://proconsulting.ua/ua/issledovanie-rynka/analiz-rynka-rastitelnogo-moloka-ukrainy2021-god (дата звернення: 04.03.2025).
Іваніщева О.А. Дослідження шляхів оптимізації нутрієнтного складу страв з гарбуза. Молодий вчений. 2019. Вип.4 (2). С. 192 – 195.
Антоненко А.В. Технологія борошняних страв на основі нетрадиційної сировини. Вчені записки ТНУ імені В. І. Вернадського. Серія: технічні науки. 2019. Том 30 (69), Ч. 2, № 4. С. 77–82.
İzli G., Yildiz G., Berk S. E. Quality retention in pumpkin powder dried by combined microwave-convective drying. Journal of Food Science and Technology. 2022, Vol. 59(4), P. 1558–1569. DOI: https://doi.org/10.1007/s13197-021-05167-5
Dotto J.M., Chacha J.S. The potential of pumpkin seeds as a functional food ingredient: A review. Scientific African. 2020. Vol. 10. DOI: https://doi.org/10.1016/j.sciaf.2020.e00575
Ji, X., Peng, B., Ding, H., Cui, B., Nie, H. Purification, structure and biological activity of pumpkin polysaccharides: a review. Food Reviews International. 2021. Vol. 1(13), P. 307–319. DOI: https://doi.org/10.1080/87559129.2021.1904973
Ezin U.H. Characterization of cultivated pumpkin (Cucurbitamoschata Duchesne) land races for genotypic variance, heritability and agro-morphological traits. Saudi Journal of Biological Sciences. 2022. Vol. 29. P. 3661–3674. DOI: https://doi.org/10.1016/j.sjbs.2022.02.057
Kalyna V.S., Kondratiuk N.V., Uvarova N.V. Characteristics and composition of fractional products from pumpkin seeds. Journal of Chemistry and Technologies. 2021. Vol. 29 (4). Р. 660–670.
Колесник І.І., Заверталюк В.Ф. Новий гібрид гарбуза з підвищеним вмістом пектину. Матеріали ІІ Міжнародної науково-практичної конференції. 4-5 березня 2021 р. Біла Церква : БНАУ. 2021. С. 14–17.
Lysiuk T., Tereshchuk O., Pasichnyk, M. (2022) Innovatsiini tekhnolohii u hotelno-restorannomu hospodarstvi [Innovative technologies in the hotel and restaurant industry]. Ekonomika ta suspilstvo. vol. 40. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-40-11
Polotai B.Ya. (2023) Eko-trendy v restorannomu biznesi [Eco-trends in the restaurant business]. Industriia turyzmu i hostynnosti v Tsentralnii ta Skhidnii Yevropi. vol. 8. pp. 97-101. (in Ukrainian)
Pityk O. V., Tabenska O. I. (2017) Upravlinnia zakladamy restorannoho hospodarstva, oriientovanymy na ekolohichnyi napriamok [Management of environmentally friendly restaurant establishments]. Visnyk Khmelnytskoho natsionalnoho universytetu. Ekonomichni nauky. vol. 6(1). pp. 155–158. (in Ukrainian)
Naumenko H.V. Trendy zdorovoho kharchuvannia 2024 roku [Healthy eating trends for 2024]. Available at: https://naumenko.net.ua/trendi-zdorovogo-harchuvannya-2024-roku/ (accessed March 6, 2025).
Lillford P., Hermansson A. M. (2021) Global missions and the critical needs of food science and technology. Trends in Food Science & Technology. vol. 111. pp. 800-811.
Luhova M. I. (2024) Roslynni napoi yak alternatyva naturalnomu moloku [Plant-based drinks as an alternative to natural milk]. Naukovi zdobutky molodi – vyrishenniu problem kharchuvannia liudstva u XXI stolitti : materialy yuvileinoi 90 Mizhnar. nauk. konf. molodykh uchenykh, aspirantiv i studentiv, Kyiv: NUKhT. p. 247. (in Ukrainian)
Vehetarianstvo yak systema kharchuvannia: perevahy ta nedoliky [Vegetarianism as a food system: advantages and disadvantages]. Available at: https://www.bsmu.edu.ua/blog/1091-vegetarianstvo-perevagy-nedoliky/ (accessed March 6, 2025).
Stan svitovoho rynku alternatyvnykh molochnykh produktiv [State of the global market for alternative dairy products]. Available at: https://ej.journal.kspu.edu/index.php/ej/article/view/782 (accessed March 7, 2025).
V Ukraini postupovo rozvyvaietsia rynok roslynnoho moloka [The plant-based milk market is gradually developing in Ukraine]. Available at: https://agro-business.com.ua/agrobusiness/item/21968-v-ukraini-postupovorozvyvaietsia-rynok-roslynnoho-moloka.html (accessed March 4, 2025).
Pambuk S.A. (2022) Rynok roslynnoho moloka v Ukraini [The plant milk market in Ukraine]. Zbirnyk tez dopovidei 82-yi naukovoi konferentsii vykladachiv universytetu, Odesa, 26–29 kvit. Odesa: ONTU. pp. 163–164. (in Ukrainian)
Doslidzhennia rynku roslynnoho moloka v Ukraini. 2021 rik [Plant-based milk market research in Ukraine. 2021]. Available at: https https://pro-consulting.ua/ua/issledovanie-rynka/issledovanie-rynka-rastitelnogomoloka-v-ukraine-2020-god (accessed March 4, 2025).
Analiz rynku roslynnoho moloka. 2021 rik [Plant-based milk market analysis. 2021]. Available at: https://proconsulting.ua/ua/issledovanie-rynka/analiz-rynka-rastitelnogo-moloka-ukrainy2021-god (accessed March 4, 2025).
Ivanishcheva O. A. (2019) Doslidzhennia shliakhiv optymizatsii nutriientnoho skladu strav z harbuza [Research on ways to optimize the nutrient composition of pumpkin dishes]. Molodyi vchenyi. is. 4 (2). pp. 192 – 195. (in Ukrainian)
Antonenko A. V. (2019) Tekhnolohiia boroshnianykh strav na osnovi netradytsiinoi syrovyny [Technology of flour dishes based on non-traditional raw materials]. Scientific notes of V. I. Vernadsky TNU. Series: technical sciences. vol. 30 (69), part 2, no. 4. pp.77–82. (in Ukrainian)
İzli G., Yildiz G., Berk S. E. (2022) Quality retention in pumpkin powder dried by combined microwave-convective drying. Journal of Food Science and Technology. Vol. 59(4), pp. 1558–1569. DOI: https://doi.org/10.1007/s13197-021-05167-5.
Dotto J. M., Chacha J. S. (2020) The potential of pumpkin seeds as a functional food ingredient: A review. Scientific African. vol. 10. DOI: https://doi.org/10.1016/j.sciaf.2020.e00575
Ji, X., Peng, B., Ding, H., Cui, B., Nie, H. (2021) Purification, structure and biological activity of pumpkin polysaccharides: a review. Food Reviews International. vol. 1(13), pp. 307–319.: DOI: https://doi.org/10.1080/87559129.2021.1904973
Ezin U. H. (2022). Characterization of cultivated pumpkin (Cucurbitamoschata Duchesne) land races for genotypic variance, heritability and agro-morphological traits. Saudi Journal of Biological Sciences. vol. 29. pp. 3661–3674. DOI: https://doi.org/10.1016/j.sjbs.2022.02.057
Kalyna V. S., Kondratiuk N. V., Uvarova N. V. (2021) Characteristics and composition of fractional products from pumpkin seeds. Journal of Chemistry and Technologies. vol. 29 (4). pp. 660–670.
Kolesnyk I. I., Zavertaliuk V. F. (2021) Novyi hibryd harbuza z pidvyshchenym vmistom pektynu [A new pumpkin hybrid with increased pectin content.] Materialy II Mizhnarodnoi naukovo-praktychnoi konferentsii. Bila Tserkva: BNAU. pp. 14–17. (in Ukrainian)