ВИКОРИСТАННЯ РОСЛИННОЇ СИРОВИНИ ЯК КОМПЛЕКС БІОЛОГІЧНО АКТИВНИХ РЕЧОВИН ДЛЯ НАПОЇВ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

  • Зоя Бондарчук Черкаський державний технологічний університет
  • Юлія Куриленко Черкаський державний технологічний університет
  • Галина Андронович Черкаський державний технологічний університет
Ключові слова: напої функціонального призначення, біологічно активні речовини, екстракція, меліса лікарська, чорноплідна горобина (аронія

Анотація

Широкий асортимент функціональних напоїв забезпечується вмістом різних інгредієнтів, які мають позитивний вплив на організм людини. Профілактична дія функціональних напоїв дає можливість збільшення позитивного впливу на підвищення фізичної витривалості, підвищення імунітету, регулювання сталого психоемоційного стану людини, покращення обміну речовин з подальшим позитивним впливом на функцію травлення та збільшення апетиту, позитивного впливу на стан серцево-судинної системи і забезпечення нормування енергетичного обміну в організмі. Зважаючи на сучасні проблеми індустрії функціональних напоїв є дуже актуальним постійне збільшення асортименту випуску цієї продукції, причому збагаченої біологічно активними речовинами. Основною метою дослідження є наукове обґрунтування використання рослинної сировини, як комплексу біологічно активних речовин в технології функціональних напоїв. Теоретичну та методологічну основу дослідження складають теорії, концепції та ідеї вітчизняних та зарубіжних вчених. В статті досліджено, оптимальні параметрами екстрагування біологічно активних речовин з рослинної сировини, а саме з меліси лікарської та розмарину. Проведено органолептичний аналіз екстрактів даних рослинних компонентів. Для збалансування біологічно активних речовин та збільшення вмісту вітамінів, функціональні напої додатково збагачували соком дикорослих ягід, які є цінними носіями вітамінів та біологічно активних речовин. З дикорослих ягід Черкаського регіону використовували чорноплідну горобину (аронію). Була проведена порівняльна біохімічна характеристика чорноплідної горобини (аронії), смородини та горобини звичайної. На основі отриманих даних, нами було розроблено технологію напоїв функціонального призначення збагачених біологічно активними речовинами. За результатами органолептичного оцінювання встановлено оптимальне співвідношення інгредієнтів для створення напою функціонального призначення. Результати проведених досліджень дозволяють зробити висновок про можливість і доцільність використання екстрактів рослин меліси лікарської, розмарину та соку дикорослих рослин, а саме чорноплідної горобини в технології напоїв функціонального призначення.

Посилання

Miron T.L., Dima C. Enriched antioxidant activity of pear juice by supplementation with oregano and wild thyme extracts. The Annals of the University Dunarea de Jos of Galati Fascicle VI — Food Technology. 2012. Vol. 36, № 2. P. 81–91.

Вітряк О.П. Технологічні аспекти використання пряно-ароматичної сировини у технології напоїв. Проблеми екологічно біотехнології. 2014. № 2. С. 14–21. URL: http://ecobio.nau.edu.ua/index.php/ecobiotech/article/view/7463.

Гойко І.Ю., Сімахіна І.О. Перспективи використання дикорослої сировини для одержання безалкогольних напоїв антиоксидантної дії. Наукові праці НУХТ. 2014. № 6, т. 20. С. 219-226.

Безусов А.Т., Афанасьєва Т.М., Терзі С.В., Марянов М.Л. Дифузійний спосіб виробництва ягідних напоїв. Харчова наука і технологія. 2013. № 4(25). С. 85-88.

Дібровська Н.В. Технологія холодних напоїв із дикорослою сировиною оздоровчого призначення. Вісник Національного університету ХПІ. Серія: Нові рішення у сучасних технологіях. 2012. №26. С. 164–168.

Дослідження ринку соків в Україні: аналіз виробництва і споживання. 2013. URL: https://koloro.ua/ua/blog/issledovaniya/issledovanie-rynka-sokov-v-ukraine-analiz-proizvodstva-i-potrebleniya.html.

Жеплінська М.М., Зоткіна Л.В., Біла Г.М. Вилучення біологічно активних речовин з лікарських трав шляхом екстрагування та настоювання. Харчова промисловість. 2011. № 12. С. 35–41.

Іванова В.Д., Каряка Н.С. Дослідження антиоксидантних властивостей екстрактів з нетрадиційної рослинної сировини. Наукові праці НУХТ. 2011. № 37. С. 89–95.

Козярин І. П. Вітаміни і здоров’я. Здоров’я України. 2003. № 2. С. 25.

Колесникова И.А., Ненахова С.М. Ассортимент безалкогольных напитков. Киев: Урожай,1991. 240 с.

Мурчук. Меліса лікарська – лікувальні властивості та рецепти. Лікарські рослини. 2016. URL: https://zillya.in.ua/melisa-likarska-likuvalni-vlastivosti-ta-recepti/.

Мурчук. Розмарин лікарський (справжній) – хімічний склад та властивості. Лікарські рослини. 2016. URL: https://zillya.in.ua/rozmarin-likarskij-spravzhnij-ximichnij-sklad-ta-vlastivosti/.

Технологія безалкогольних напоїв: підруч. / Прибильський В.Л., Романова З.М., Сидор В.М. та ін.; за ред. докт. техн. наук, проф. В.Л. Прибильського. Київ: НУХТ, 2014. 312 с.

Тюха І.В., Савчук І.В. Світові тенденції ринку безалкогольних напоїв. Економіка та держава. 2017. № 12. С. 48-53.

Ясінська І.Л., Іванова В.Д. Безалкогольні сокові напої антиоксидантної дії з фіто екстрактами. Наукові праці ОНАХТ. 2013. Вип. 44, т. 2. С. 55–58.

References:

Miron T.L., Dima C. (2012) Enriched antioxidant activity of pear juice by supplementation with oregano and wild thyme extracts. The Annals of the University Dunarea de Jos of Galati Fascicle VI — Food Technology, vol. 36, no. 2, pp. 81–91.

Vitriak O.P. (2014) Tekhnolohichni aspekty vykorystannia priano-aromatychnoi syrovyny u tekhnolohii napoiv [Technological aspects of the use of spicy and aromatic raw materials in beverage technology]. Problemy ekolohichno biotekhnolohii, no. 2, pp. 14–21. Available at: http://ecobio.nau.edu.ua/index.php/ecobiotech/article/view/7463.

Hoiko I.Iu., Simakhina I.O. (2014) Perspektyvy vykorystannia dykorosloi syrovyny dlia oderzhannia bezalkoholnykh napoiv antyoksydantnoi dii [Prospects for the use of wild raw materials for the production of non-alcoholic drinks with antioxidant activity]. Naukovi pratsi NUKhT, no. 6, vol. 20, pp. 219-226.

Bezusov A.T., Afanasieva T.M., Terzi S.V., Marianov M.L. (2013) Dyfuziinyi sposib vyrobnytstva yahidnykh napoiv [Diffusion method of production of berry drinks]. Kharchova nauka i tekhnolohiia, no. 4(25), pp. 85-88.

Dibrovska N.V. (2012) Tekhnolohiia kholodnykh napoiv iz dykorosloiu syrovynoiu ozdorovchoho pryznachennia [Technology of cold drinks with wild raw materials for health purposes]. Visnyk Natsionalnoho universytetu KhPI. Seriia: Novi rishennia u suchasnykh tekhnolohiiakh, no. 26, pp. 164–168.

Doslidzhennia rynku sokiv v Ukraini: analiz vyrobnytstva i spozhyvannia 2013 [Research of the juice market in Ukraine: analysis of production and consumption]. URL: https://koloro.ua/ua/blog/issledovaniya/issledovanie-rynka-sokov-v-ukraine-analiz-proizvodstva-i-potrebleniya.html.

Zheplinska M.M., Zotkina L.V., Bila H.M. (2011) Vyluchennia biolohichno aktyvnykh rechovyn z likarskykh trav shliakhom ekstrahuvannia ta nastoiuvannia [Extraction of biologically active substances from medicinal herbs by extraction and infusion]. Kharchova promyslovist, no. 12, pp. 35–41.

Ivanova V.D., Kariaka N.S. (2011) Doslidzhennia antyoksydantnykh vlastyvostei ekstraktiv z netradytsiinoi roslynnoi syrovyny [Study of antioxidant properties of extracts from non-traditional plant raw materials]. Naukovi pratsi NUKhT, no. 37, pp. 89–95.

Koziaryn I. P. (2003) Vitaminy i zdorovia [Vitamins and health]. Zdorovia Ukrainy, no. 2, pp. 25.

Kolesnykova Y.A., Nenakhova S.M. (1991) Assortyment bezalkoholnыkh napytkov [Assortment of non-alcoholic drinks]. Kyev: Urozhai, 240 p.

Murchuk (2016) Melisa likarska – likuvalni vlastyvosti ta retsepty. [Medicinal lemon balm - medicinal properties and recipes]. Likarski roslyny. URL: https://zillya.in.ua/melisa-likarska-likuvalni-vlastivosti-ta-recepti/.

Murchuk (2016) Rozmaryn likarskyi (spravzhnii) – khimichnyi sklad ta vlastyvosti [Medicinal rosemary (real) - chemical composition and properties]. Likarski roslyny. URL: https://zillya.in.ua/rozmarin-likarskij-spravzhnij-ximichnij-sklad-ta-vlastivosti/.

Prybylskyi V.L., Romanova Z.M., Sydor V.M. (2014) Tekhnolohiia bezalkoholnykh napoiv: pidruch [Technology of soft drinks: tutorial]. Kyiv: NUKhT, 2014. 312 s.

Tiukha I.V., Savchuk I.V. (2017) Svitovi tendentsii rynku bezalkoholnykh napoiv [Global trends in the soft drinks market]. Ekonomika ta derzhava, no. 12, pp. 48-53.

Iasinska I.L., Ivanova V.D. (2013) Bezalkoholni sokovi napoi antyoksydantnoi dii z fito ekstraktamy [Non-alcoholic juice drinks with antioxidant effect with phyto extracts]. Naukovi pratsi ONAKhT, vol. 44, tom. 2, pp. 55–58.

Переглядів статті: 239
Завантажень PDF: 231
Опубліковано
2022-12-23
Як цитувати
Бондарчук, З., Куриленко, Ю., & Андронович , Г. (2022). ВИКОРИСТАННЯ РОСЛИННОЇ СИРОВИНИ ЯК КОМПЛЕКС БІОЛОГІЧНО АКТИВНИХ РЕЧОВИН ДЛЯ НАПОЇВ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ. Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, (2 (6), 38-43. https://doi.org/10.32782/2708-4949.2(6).2022.7