СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ СВІТОВОЇ ВИНОРОБНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ
Анотація
Стаття присвячена дослідженню стану та перспектив розвитку світової виноробної промисловості, тому метою було виокремлено дослідити та структурувати сучасні тенденції світової виноробної промисловості шляхом з’ясування поточного стану та виявлення перспектив його розвитку. Проаналізовано тенденції основних прогнозів щодо обсягів виробництва вина у сучасному світі. Показано ключові напрями сегментації світового ринку вина із зазначенням провідних країн-виробників галузі. Представлено негативний стан галузі у поточному періоді. Виявлено тенденції щодо уподобань сучасних споживачів із підкресленням зосередженості на органічному походженні та терруарних уподобаннях. Наведено дослідження провідних компаній світу щодо напрямів покупців, які концентруються на економічних та органічних продуктах. Проаналізовано сучасні тренди у пакуванні та його важливості для покупців. Доведено, що превалююча частина продажів належить сегменту червоних вин. Обґрунтовано причини вибору саме червоних вин споживачами різних культур та смаків. Проаналізовано залучення технологій доповненої реальності у діяльність виноробних компаній. Виявлено, що такий інструмент дозволяє покупцям проаналізувати якість вина, порівняти досвід та тенденції виноробних компаній та впевнитися у дотриманні на належному рівні стандартів сталого розвитку на підприємстві. Показано, як підприємства імплементують елементи ШІ у виноробстві та виноградарстві з метою вдосконалення та стандартизації виробничого процесу. Синтезовано вагому роль логістичних процесів у комунікаціях між виробниками та споживачами на ринку вина. Проаналізовано складність та вагомість законодавчого регулювання виноробної промисловості як в Україні, так і світі. Проте, зазначені проблемні аспекти у розвитку галузі не являються превалюючими. Доведено, що виноробні компанії крім викликів мають суттєві та різнобічні можливості для потенційного розвитку галузі та у зростанні рівня прибутковості. Запропоновані основні напрями розвитку для підприємств галузі, реалізація яких допоможе досягти підвищення ефективності їхньої діяльності.
Посилання
Печко В. С. Стратегічне управління розвитком виноградарсько-виноробного комплексу України в умовах глобалізації : дис. … д-ра екон. наук. 08.00.03. ОНТУ. Одеса, 2025. 523 с.
Бойко Л., Бойко В. Сучасні аспекти розвитку галузі виноградарства в умовах невизначеності. Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка. 2024. № 19. С. 31-38. DOI: https://doi.org/10.32782/2708-0366/2024.19.8
Брикова Т. Виноробство та виноградарство в Україні: енотуризм, міжнародне співробітництво та мистецтво сомельє в умовах війни. Інновації та технології в сфері послуг і харчування. 2024. № 3 (13). С. 12-18. DOI: https://doi.org/10.32782/2708-4949.3(13).2024.2
Абкадиров Ф., Мукоїд Р. Перспективи виробництва сухих витриманих вин південного регіону України. Промисловість та крафт для HoReCa в туризмі: досвід, проблеми, інновації : програма та матеріали ІІ-ї Міжнародної науково-практичної конференції, 23–24 травня 2024 р., м. Київ. Київ : НУХТ, 2024. С. 134–136.
Новікова А. Сучасний стан і тенденції розвитку виноробної галузі в Україні. Вісник НТУ «Харківський політехнічний інститут» (економічні науки). 2020. № 1. С. 41-45.
Щербак А., Нікішина О. Сучасні тренди розвитку вітчизняного ринку вина та шляхи імпортозаміщення в умовах нестабільності. Food Industry Economics. 2024. Т. 16. № 2. С. 25-33.
Глобальний ринок алкогольних напоїв буде збільшуватися: прогноз IWSR. Напої. Технології та інновації. URL: https://techdrinks.info/globalnyj-rynok-alkogolnyh-napoyiv-bude-zbilshuvatysya-prognoz-iwsr/ (дата звернення: 24.08.2025).
Франція може повернути собі звання провідного виробника вина у світі. Економіка України. URL: https://thepage.ua/ua/economy/virobnictvo-vina-v-italiyi-ta-franciyi-u-2023-roci (дата звернення: 24.08.2025).
Виробництво вина у 2024 році: ключові тренди та виклики. Культура вина. веб-сайт. URL: https://nataliiawines.com.ua/ua/vyrobnytstvo-vyna-u-2024-rotsi-kliuchovi-trendy-ta-vyklyky (дата звернення: 24.08.2025).
Зелений і безпечний Європейський Союз : монографія / [А. О. Бояр (кер. авт. кол.), І. В. Кицюк, Н. І. Романюк та ін.] ; за ред. А. О. Бояра, В. Й. Лажніка. Луцьк : Вежа-друк, 2023. 592 с.
Обсяг світового ринку органічного вина до 2030 року значно зросте. Vino.ua. URL: https://vino.ua/ua/obem-mirovogo-rynka-organicheskogo-vina-k-2030-godu-znachitelno-vozrastet/ (дата звернення: 25.08.2025).
Турчиняк М. К., Полотай Б. Я., Даньчишин А. А. Українське виноробство в умовах війни. Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі. 2024. № 11. С. 35-42.
Вдовенко Н., Лопатинський Ю., Саркісян Г. Еволюція поглядів на стратегічне управління розвитком виноградарсько-виноробного комплексу України в умовах глобалізації та повоєнної відбудови. Herald of Khmelnytskyi National University. Economic Sciences. 2025. Т. 342. № 3(1). С. 362-367. DOI: https://doi.org/10.31891/2307-5740-2025-342-3(1)-52
Pechko V. S. (2025) Stratehichne upravlinnia rozvytkom vynohradarsko-vynorobnoho kompleksu Ukrainy v umovakh hlobalizatsii [Strategic management of the development of the viticulture and winemaking complex of Ukraine in the context of globalization] : dys. … d-ra ekon. nauk. 08.00.03. Odesa, 523 p. (in Ukrainian)
Boiko L., Boiko V. (2024). Suchasni aspekty rozvytku haluzi vynohradarstva v umovakh nevyznachenosti [Modern aspects of the development of the viticulture industry under conditions of uncertainty]. Tavriiskyi naukovyi visnyk. Seriia: Ekonomika – Tavria Scientific Bulletin. Series: Economics, vol. 19, pp. 31-38. DOI: https://doi.org/10.32782/2708-0366/2024.19.8
Brykova T. (2024). Vynorobstvo ta vynohradarstvo v Ukraini: enoturyzm, mizhnarodne spivrobitnytstvo ta mystetstvo somelie v umovakh viiny [Winemaking and viticulture in Ukraine: wine tourism, international cooperation and the art of sommelier in wartime]. Innovatsii ta tekhnolohii v sferi posluh i kharchuvannia – Innovations and technologies in the sphere of services and food, vol. 3(13), pp. 12-18. DOI: https://doi.org/10.32782/2708-4949.3(13).2024.2
Abkadyrov F., Mukoid R. (2024) Perspektyvy vyrobnytstva sukhykh vytrymanykh vyn pivdennoho rehionu Ukrainy [Prospects for the production of dry aged wines in the southern region of Ukraine]. Promyslovist ta kraft dlia HoReCa v turyzmi: dosvid, problemy, innovatsii : prohrama ta materialy II-yi Mizhnarodnoi naukovo-praktychnoi konferentsii (Kyiv, May 23rd–24th, 2024). Kyiv : NUKhT, 2024, pp. 134–136.
Novikova A. (2020). Suchasnyi stan i tendentsii rozvytku vynorobnoi haluzi v Ukraini [Current status and development trends of the wine industry in Ukraine]. Visnyk Natsionalnoho tekhnichnoho universytetu "Kharkivskyi politekhnichnyi instytut" (ekonomichni nauky) – Bulletin of the National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute" (Economic Sciences), vol. (1), pp. 41-45.
Shcherbak A., Nikishyna O. (2024). Suchasni trendy rozvytku vitchyznianoho rynku vyna ta shliakhy importozamishchennia v umovakh nestabilnosti [Current trends in the development of the domestic wine market and ways of import substitution in conditions of instability]. Food Industry Economics, vol. 16(2), pp. 25-33.
Hlobalnyi rynok alkoholnykh napoiv bude zbilshuvatysia: prohnoz IWSR. Napoi. Tekhnolohii ta innovatsii [Global market for alcoholic beverages to increase: IWSR forecast. Beverages. Technology and Innovation]. Available at: https://techdrinks.info/globalnyj-rynok-alkogolnyh-napoyiv-bude-zbilshuvatysya-prognoz-iwsr/ (accessed August 24, 2025).
Frantsiia mozhe povernuty sobi zvannia providnoho vyrobnyka vyna u sviti. Ekonomika Ukrainy [France may regain its title as the world's leading wine producer. Economy of Ukraine]. Available at: https://thepage.ua/ua/economy/virobnictvo-vina-v-italiyi-ta-franciyi-u-2023-roci (accessed August 24, 2025).
Vyrobnytstvo vyna u 2024 rotsi: kliuchovi trendy ta vyklyky. Kultura vyna [Wine production in 2024: key trends and challenges. Wine culture]. Available at: https://nataliiawines.com.ua/ua/vyrobnytstvo-vyna-u-2024-rotsi-kliuchovi-trendy-ta-vyklyky (accessed August 24, 2025).
Boiar A. O., Kytsiuk I. V., Romaniuk N. I. ta in. (2023) Zelenyi i bezpechnyi Yevropeiskyi Soiuz : monohrafiia [Green and Safe European Union: monograph]. Lutsk : Vezha-druk, 592 p. (in Ukrainian)
Obsiah svitovoho rynku orhanichnoho vyna do 2030 roku znachno zroste. Vino.ua [The global organic wine market will grow significantly by 2030. Vino.ua]. Available at: https://vino.ua/ua/obem-mirovogo-rynka-organicheskogo-vina-k-2030-godu-znachitelno-vozrastet/ (accessed August 25, 2025).
Turchyniak M. K., Polotai B. Ya., Danchyshyn A. A. (2024). Ukrainske vynorobstvo v umovakh viiny [Ukrainian winemaking in times of war]. Industriia turyzmu i hostynnosti v Tsentralnii ta Skhidnii Yevropi – Tourism and Hospitality Industry in Central and Eastern Europe, vol. (11), pp. 35-42.
Vdovenko N., Lopatynskyi Yu., Sarkisian H. (2025). Evoliutsiia pohliadiv na stratehichne upravlinnia rozvytkom vynohradarsko-vynorobnoho kompleksu Ukrainy v umovakh hlobalizatsii ta povoiennoi vidbudovy [Evolution of views on strategic management of the development of the viticulture and winemaking complex of Ukraine in the context of globalization and post-war reconstruction]. Herald of Khmelnytskyi National University. Economic Sciences, vol. 342(3(1), pp. 362-367. DOI: https://doi.org/10.31891/2307-5740-2025-342-3(1)-52


