СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ: ДОСВІД І ТРЕНДИ
Анотація
Актуальність обраної теми дослідження зумовлена потребою узагальнення та виокремлення певних адаптаційних рис формування системи здорового харчування під дією зовнішніх і внутрішніх факторів впливу на розвиток сучасних технологій. Мета даної статті полягає в поглибленні теоретичних знань щодо концептуальних засад доцільності застосування сучасних технологій здорового харчування на ринку ресторанних послуг із урахуванням набутого досвіду в ресторанному бізнесі країн світу та визначенні світових і локальних трендів. Для розкриття теми наукового дослідження застосовані стандартні методи дослідження для пошуку, аналізу та систематизації літературних джерел, а також використані аналітичний, порівняльний, науково-дослідний методи. Проведено узагальнення мотиваційних чинників щодо причин виокремлення тренду здорового харчування, пов’язаного зі зростаючим попитом на продукти з натуральних інгредієнтів без глютену та органічні продукти. Акцентовано на важливості персоналізації виготовлення страв із дотриманням рекомендацій на основі генетичних тестів, аналізу стану здоров’я клієнтів, їх індивідуальних дієт. Доведено, що головним із спожитих у ресторанному закладі страв є отримання елементів, які мають лише корисний ефект для організму людини (амінокислоти, жирні кислоти та глюкоза). Акцентовано на доцільності вивчати досвід застосування європейських інноваційних технологій здорового харчування у провідних закладах здорового харчування Європи, де застосовують зокрема технології виготовлення рослинних аналогів м’яса, вертикальні форми для вирощування овочів і зелені, 4-3D-друк їжі, використовують під час приготування страв продукти, виготовлені за допомогою кріогенних, низькотемпературних, мембранних або нанотехнологій. Рекомендовано продовження досліджень як найбільш простого, доступного та економічно вигідного технологічного способу отримання інноваційної продукції на основі збагачення традиційних харчових середовищ функціональними інгредієнтами природного або синтетичного походження також і все більше поповнювану низку нових технологічних рішень щодо створення продуктів і страв для здорового харчування.
Посилання
Вінницький В. Б. Книга про їж у та культуру харчування. Київ. 2023. Електронне видання. 272 с. URL: https://emed.library.gov.ua/wp-content/uploads/tainacan-items/17188/83620/Knyha-pro-izhu-ta-kulturu-kharchuvannia.pdf (дата звернення: 13.08.2025)
8 головних правил здорового харчування. 31 Липня 2025. URL: https://liza.ua/beauty/health-life/10-pravil-pravilnogo-pitaniya-kak-est-chtobyi-ne-tolstet-i-ne-bolet/ (дата звернення: 13.08.2025)
Данько Н. І., Чубаха А. О. Перспективи розвитку закладів здорового харчування на ринку ресторанних послуг міста Харків. Вісник ХНУ імені В. Н Каразіна. 2019. Випуск 10. С. 200–208. DOI: https://doi.org/10.26565/2310G9513G2019G10G21 (дата звернення: 13.08.2025)
Інноваційні технології здорового харчування. Академія харчування пацієнтів. 2025. URL: https://pna.org.ua/innovatsiyni-tekhnolohii-zdorovoho-kharchuvannia/ (дата звернення: 11.08.2025)
Сімахіна Г. О., Науменко Н. В. Здобутки і перспективи впровадження інновацій у харчовій промисловості України. Грааль Науки. Колективна наукова монографія. 2022. № 5. С. 109–115. DOI: https://doi.org/10.36074/grail-of-science.04.06.2021.021 (дата звернення: 13.08.2025)
Технології харчування: як новітні розробки та інновації в їжі змінюють наш раціон. 13 серпня 2024. URL: https://newfood.ua/2024 /08/13/tekhnolohii-kharchuvannia-iak-novitni-rozrobky-ta-innovatsii-v-izhi-zminiuiut-nash-ratsion-2/ (дата звернення: 13.08.2025)
Ткач У. В. Впровадження концепції здорового харчування в ресторанному бізнесі: аналіз сучасних тенденцій та їхній вплив на конкурентоспроможність закладів громадського харчування. Український економічний часопис. 2024. № 7. С. 125–128. DOI: https://doi.org/10.32782/2786-8273/2024-7-20 (дата звернення: 13.08.2025)
Усова С. О., Євтушенко В. С., Хоменко Л. М., Кривич Я. М. Особливості просування продуктів здорового харчування: досвід ЄС та України. ZENODO. 2024. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.14599205 (дата звернення: 11.08.2025)
Шелудько В. Раціональне харчування в закладах ресторанного господарства України: сучасні тренди та рекомендації для людей розумової праці. Scientific journal «DEVELOPMENT SERVICE INDUSTRY MANAGEMENT». 2025. С. 62–70. DOI: https://doi.org/10.31891/dsim-2025-9(8) (дата звернення: 14.08.2025)
Юдіна Т. І., Постова В. В. Інноваційні концепції ресторанів у контексті зростання популярності вегетаріанства. Економіка та суспільство. 2024. № 65. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-65-24 (дата звернення: 13.08.2025)
Яковенко А. Концепція впровадження здорового харчування в закладах ресторанного господарства. Львівський державний університет фізичної культури. Стан та перспективи розвитку економіки та менеджменту індустрії гостинності. 2022. Секція 4. С. 367–370. URL: https://repository.ldufk.edu.ua/server/api/core/bitstreams/372e92ee-b18e-49c4-8f38-1f1997036acc/content (дата звернення: 13.08.2025)
Ярославська Л. П., Загородній В. В. Проблеми здорового харчування молоді. Інновації та технології в сфері послуг і харчування, 2020. № (1). 73–81. DOI: https://doi.org/10.24025/2708-4949.1.2020.204099 (дата звернення: 11.08.2025)
Vinnytskyi, V. B. (2023). Knyha pro yizh u ta kulturu kharchuvannia [Book about food and food culture]. Kyiv. Electronic edition. 272 р. Available at: https://emed.library.gov.ua/wp-content/uploads/tainacan-items/17188/83620/Knyha-pro-izhu-ta-kulturu-kharchuvannia.pdf (accessed 12.08.2025)
8 holovnykh pravyl zdorovoho kharchuvannia (2025) [8 key rules for healthy eating]. July 31 2025. Available at: https://liza.ua/beauty/health-life/10-pravil-pravilnogo-pitaniya-kak-est-chtobyi-ne-tolstet-i-ne-bolet/ (accessed 12.08.2025)
Danko N. I., Chubakha A. O. (2019). Perspektyvy rozvytku zakladiv zdorovoho kharchuvannia na rynku restorannykh posluh mista Kharkiv [Prospects for the development of healthy eating establishments in the restaurant services market in Kharkiv]. International Relations. Tconomics. Country Studies. Tourism (IRECST). 200–208. DOI: https://doi.org/10.26565/2310G9513G2019G10G21 (accessed 12.08.2025)
Innovatsiini tekhnolohii zdorovoho kharchuvannia (2025) [Innovative technologies for healthy eating]. Academy of Patient Nutrition. Available at: https://pna.org.ua/innovatsiyni-tekhnolohii-zdorovoho-kharchuvannia/ (accessed 11.08.2025)
Simakhina G. O., Naumenko N. V. (2022). Zdobutky i perspektyvy vprovadzhennia innovatsii u kharchovii promyslovosti Ukrainy [Achievements and prospects for the implementation of innovations in the food industry of Ukraine]. Grail of Science. Collective scientific monograph. № 5. 109–115. DOI: https://doi.org/10.36074/grail-of-science.04.06.2021.021 (accessed 12.08.2025)
Tekhnolohii kharchuvannia: yak novitni rozrobky ta innovatsii v yizhi zminiuiut nash ratsion [Food technology: how the latest developments and innovations in food are changing our diet]. August 13 2024. Available at: https://newfood.ua/2024/08/13/tekhnolohii-kharchuvannia-iak-novitni-rozrobky-ta-innovatsii-v-izhi-zminiuiut-nash-ratsion-2/ (accessed 12.08.2025)
Tkach U. (2024). Vprovadzhennia kontseptsii zdorovoho kharchuvannia v restorannomu biznesi: analiz suchasnykh tendentsii ta yikhnii vplyv na konkurentospromozhnist zakladiv hromadskoho kharchuvannia [Mplementation of the concept of healthy eating in the restaurant business: analysis of current trends and their impact on the competitiveness of catering establishments]. № 7. 125–128. DOI: https://doi.org/10.32782/2786-8273/2024-7-20 (accessed 12.08.2025)
Usova S., Yevtushenko V., Khomenko L., Kryvych Ya. (2024). Osoblyvosti prosuvannia produktiv zdorovoho kharchuvannia: dosvid YeS ta Ukrainy [Feature of healthy food products promotion: the experience of the EU and Ukraine]. ZENODO. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.14599205 (accessed 11.08.2025)
Sheludko V. (2025). Ratsionalne kharchuvannia v zakladakh restorannoho hospodarstva Ukrainy: suchasni trendy ta rekomendatsii dlia liudei rozumovoi pratsi [Rational nutrition in ukrainianrestaurant industry: current trends and recommendations for the people of the intellectual work]. Scientific journal «DEVELOPMENT SERVICE INDUSTRY MANAGEMENT». 62–70. DOI: https://doi.org/10.31891/dsim-2025-9(8) (accessed 14.08.2025)
Yudina T., Postova V. (2024). Innovatsiini kontseptsii restoraniv u konteksti zrostannia populiarnosti vehetarianstva [Innovative restaurant concepts in the context of the growing popularity of vegetarianism]. Economy and society. № 65. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-65-24 (accessed 12.08.2025)
Yakovenko A. (2022) Kontseptsiia vprovadzhennia zdorovoho kharchuvannia v zakladakh restorannoho hospodarstva [The concept of introducing healthy eating in restaurant establishments]. Lviv State University of Physical Culture. The state and prospects of development of the economy and management of the hospitality industry. Section 4. 367–370. Available at: https://repository.ldufk.edu.ua/server/api/core/bitstreams/372e92ee-b18e-49c4-8f38-1f1997036acc/content (accessed 12.08.2025)
Yaroslavska L. P., Zahorodnii V. V. (2020). Problemy zdorovoho kharchuvannia molodi [Problems of healthy eating of the youth]. Innovations and technologies in the service sphere and food industry. № (1). 73–81. DOI: https://doi.org/10.24025/2708-4949.1.2020.204099 (accessed 11.08.2025)


