РОЗШИРЕННЯ АСОРТИМЕНТУ БЕЗЛАКТОЗНИХ НАПОЇВ ДЛЯ ЗАКЛАДІВ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА: СТАНДАРТИЗОВАНІ ПОКАЗНИКИ ЯКОСТІ ТА БЕЗПЕЧНОСТІ

Ключові слова: продукти спеціального призначення, рослинне молоко, безлактозні напої, zero waste технології, заклади ресторанного господарства, комплексна оцінка якості, безпечність, екологічна ефективність виробництва

Анотація

Актуальність інноваційних напрямків у розробці страв та напоїв спеціального призначення пов’язана з використанням продуктів переробки локальної рослинної сировини через доступність та невисоку вартість, високу біологічну цінність і попит населення на продукцію оздоровчого призначення, з урахуванням індивідуальних фізіологічних потреб. У науковій роботі розглянуто та обґрунтовано доцільність впровадження інноваційних технологічних підходів в сучасні раціони та виробництво безлактозних рослинних напоїв, вивчено попит на рослинну продукцію, що є основою для розробки аналогів класичних молочних напоїв, рекомендовано способи впровадження zero waste технологій для закладів ресторанного господарства, досліджено перспективи розширення асортименту безлактозних рослинних напоїв, визначено показники якості та безпечності. Мета наукової роботи полягає в дослідженні та оптимізації технології виробництва рослинного молока з гарбузового насіння, визначенні харчових властивостей отриманого напою, обґрунтуванні потенційних переваг продукту для здоров’я споживачів, а також оцінці економічної та екологічної ефективності як самого продукту, так і його впровадження у виробництво. Предметом роботи є технологія виробництва рослинного молока з насіння гарбуза, його фізико-хімічні властивості у вигляді готового продукту, поживна цінність напою, використання продукту як під час моно-споживання, так і впровадження в меню закладів ресторанного господарства. У науковій роботі використані стандартні методи дослідження показників якості та безпечності сировини і готового продукту, математичне моделювання рецептурних композицій напою. Проведено комплексну оцінку якості рослинних безлактозних напоїв методом приватних функцій бажаності Харрінгтона. Мультиплікативна модель, отримана за допомогою узагальненої функції бажаності, показує, що розроблені рослинні напої мають вищі якісні характеристики порівняно з аналогічними продуктами на ринку України. Впровадження технології рослинних напоїв з насіння гарбуза в спеціалізовані заклади ресторанного господарства є науково обґрунтованим і доцільним з огляду на технологічну, економічну ефективність та соціальну значимість для споживачів.

Посилання

Лисюк Т., Терещук О., Пасічник, М. Інноваційні технології у готельно-ресторанному господарстві. Економіка та суспільство. 2022. № 40. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-40-11

Полотай Б.Я. Еко-тренди в ресторанному бізнесі. Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі. 2023. № 8. С. 97-101.

Пітик О.В., Табенська О.І. Управління закладами ресторанного господарства, орієнтованими на екологічний напрямок. Вісник Хмельницького національного університету. Економічні науки. 2017. № 6(1). С. 155–158.

Науменко Г.В. Тренди здорового харчування 2024 року. URL: https://naumenko.net.ua/trendi-zdorovogo-harchuvannya-2024-roku/ (дата звернення: 06.03.2025).

Lillford P., Hermansson A.M. Global missions and the critical needs of food science and technology. Trends in Food Science & Technology. 2021. Vol. 111. P. 800-811.

Лугова М.І. Рослинні напої як альтернатива натуральному молоку. Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті : матеріали ювілейної 90 Міжнар. наук. конф. молодих учених, аспірантів і студентів, 11-12 квіт. 2024 р. Київ : НУХТ, 2024. С.247.

Вегетаріанство як система харчування: переваги та недоліки. URL: https://www.bsmu.edu.ua/blog/1091-vegetarianstvo-perevagy-nedoliky/ (дата звернення: 06.03.2025).

Стан світового ринку альтернативних молочних продуктів. URL: https://ej.journal.kspu.edu/index.php/ej/article/view/782 (дата звернення: 07.03.2025).

В Україні поступово розвивається ринок рослинного молока. URL: https://agro-business.com.ua/agrobusiness/item/21968-v-ukraini-postupovorozvyvaietsia-rynok-roslynnoho-moloka.html (дата звернення: 04.03.2025).

Памбук С.А. Ринок рослинного молока в Україні. Збірник тез доповідей 82-ї наукової конференції викладачів університету, Одеса, 26–29 квіт. 2022 р. Одеса : ОНТУ. 2022. С. 163–164.

Дослідження ринку рослинного молока в Україні. 2021 рік. URL: https://pro-consulting.ua/ua/issledovanie-rynka/issledovanie-rynka-rastitelnogomoloka-v-ukraine-2020-god (дата звернення: 04.03.2025).

Аналіз ринку рослинного молока. 2021 рік. URL: https://proconsulting.ua/ua/issledovanie-rynka/analiz-rynka-rastitelnogo-moloka-ukrainy2021-god (дата звернення: 04.03.2025).

Іваніщева О.А. Дослідження шляхів оптимізації нутрієнтного складу страв з гарбуза. Молодий вчений. 2019. Вип.4 (2). С. 192 – 195.

Антоненко А.В. Технологія борошняних страв на основі нетрадиційної сировини. Вчені записки ТНУ імені В. І. Вернадського. Серія: технічні науки. 2019. Том 30 (69), Ч. 2, № 4. С. 77–82.

İzli G., Yildiz G., Berk S. E. Quality retention in pumpkin powder dried by combined microwave-convective drying. Journal of Food Science and Technology. 2022, Vol. 59(4), P. 1558–1569. DOI: https://doi.org/10.1007/s13197-021-05167-5

Dotto J.M., Chacha J.S. The potential of pumpkin seeds as a functional food ingredient: A review. Scientific African. 2020. Vol. 10. DOI: https://doi.org/10.1016/j.sciaf.2020.e00575

Ji, X., Peng, B., Ding, H., Cui, B., Nie, H. Purification, structure and biological activity of pumpkin polysaccharides: a review. Food Reviews International. 2021. Vol. 1(13), P. 307–319. DOI: https://doi.org/10.1080/87559129.2021.1904973

Ezin U.H. Characterization of cultivated pumpkin (Cucurbitamoschata Duchesne) land races for genotypic variance, heritability and agro-morphological traits. Saudi Journal of Biological Sciences. 2022. Vol. 29. P. 3661–3674. DOI: https://doi.org/10.1016/j.sjbs.2022.02.057

Kalyna V.S., Kondratiuk N.V., Uvarova N.V. Characteristics and composition of fractional products from pumpkin seeds. Journal of Chemistry and Technologies. 2021. Vol. 29 (4). Р. 660–670.

Колесник І.І., Заверталюк В.Ф. Новий гібрид гарбуза з підвищеним вмістом пектину. Матеріали ІІ Міжнародної науково-практичної конференції. 4-5 березня 2021 р. Біла Церква : БНАУ. 2021. С. 14–17.

Lysiuk T., Tereshchuk O., Pasichnyk, M. (2022) Innovatsiini tekhnolohii u hotelno-restorannomu hospodarstvi [Innovative technologies in the hotel and restaurant industry]. Ekonomika ta suspilstvo. vol. 40. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-40-11

Polotai B.Ya. (2023) Eko-trendy v restorannomu biznesi [Eco-trends in the restaurant business]. Industriia turyzmu i hostynnosti v Tsentralnii ta Skhidnii Yevropi. vol. 8. pp. 97-101. (in Ukrainian)

Pityk O. V., Tabenska O. I. (2017) Upravlinnia zakladamy restorannoho hospodarstva, oriientovanymy na ekolohichnyi napriamok [Management of environmentally friendly restaurant establishments]. Visnyk Khmelnytskoho natsionalnoho universytetu. Ekonomichni nauky. vol. 6(1). pp. 155–158. (in Ukrainian)

Naumenko H.V. Trendy zdorovoho kharchuvannia 2024 roku [Healthy eating trends for 2024]. Available at: https://naumenko.net.ua/trendi-zdorovogo-harchuvannya-2024-roku/ (accessed March 6, 2025).

Lillford P., Hermansson A. M. (2021) Global missions and the critical needs of food science and technology. Trends in Food Science & Technology. vol. 111. pp. 800-811.

Luhova M. I. (2024) Roslynni napoi yak alternatyva naturalnomu moloku [Plant-based drinks as an alternative to natural milk]. Naukovi zdobutky molodi – vyrishenniu problem kharchuvannia liudstva u XXI stolitti : materialy yuvileinoi 90 Mizhnar. nauk. konf. molodykh uchenykh, aspirantiv i studentiv, Kyiv: NUKhT. p. 247. (in Ukrainian)

Vehetarianstvo yak systema kharchuvannia: perevahy ta nedoliky [Vegetarianism as a food system: advantages and disadvantages]. Available at: https://www.bsmu.edu.ua/blog/1091-vegetarianstvo-perevagy-nedoliky/ (accessed March 6, 2025).

Stan svitovoho rynku alternatyvnykh molochnykh produktiv [State of the global market for alternative dairy products]. Available at: https://ej.journal.kspu.edu/index.php/ej/article/view/782 (accessed March 7, 2025).

V Ukraini postupovo rozvyvaietsia rynok roslynnoho moloka [The plant-based milk market is gradually developing in Ukraine]. Available at: https://agro-business.com.ua/agrobusiness/item/21968-v-ukraini-postupovorozvyvaietsia-rynok-roslynnoho-moloka.html (accessed March 4, 2025).

Pambuk S.A. (2022) Rynok roslynnoho moloka v Ukraini [The plant milk market in Ukraine]. Zbirnyk tez dopovidei 82-yi naukovoi konferentsii vykladachiv universytetu, Odesa, 26–29 kvit. Odesa: ONTU. pp. 163–164. (in Ukrainian)

Doslidzhennia rynku roslynnoho moloka v Ukraini. 2021 rik [Plant-based milk market research in Ukraine. 2021]. Available at: https https://pro-consulting.ua/ua/issledovanie-rynka/issledovanie-rynka-rastitelnogomoloka-v-ukraine-2020-god (accessed March 4, 2025).

Analiz rynku roslynnoho moloka. 2021 rik [Plant-based milk market analysis. 2021]. Available at: https://proconsulting.ua/ua/issledovanie-rynka/analiz-rynka-rastitelnogo-moloka-ukrainy2021-god (accessed March 4, 2025).

Ivanishcheva O. A. (2019) Doslidzhennia shliakhiv optymizatsii nutriientnoho skladu strav z harbuza [Research on ways to optimize the nutrient composition of pumpkin dishes]. Molodyi vchenyi. is. 4 (2). pp. 192 – 195. (in Ukrainian)

Antonenko A. V. (2019) Tekhnolohiia boroshnianykh strav na osnovi netradytsiinoi syrovyny [Technology of flour dishes based on non-traditional raw materials]. Scientific notes of V. I. Vernadsky TNU. Series: technical sciences. vol. 30 (69), part 2, no. 4. pp.77–82. (in Ukrainian)

İzli G., Yildiz G., Berk S. E. (2022) Quality retention in pumpkin powder dried by combined microwave-convective drying. Journal of Food Science and Technology. Vol. 59(4), pp. 1558–1569. DOI: https://doi.org/10.1007/s13197-021-05167-5.

Dotto J. M., Chacha J. S. (2020) The potential of pumpkin seeds as a functional food ingredient: A review. Scientific African. vol. 10. DOI: https://doi.org/10.1016/j.sciaf.2020.e00575

Ji, X., Peng, B., Ding, H., Cui, B., Nie, H. (2021) Purification, structure and biological activity of pumpkin polysaccharides: a review. Food Reviews International. vol. 1(13), pp. 307–319.: DOI: https://doi.org/10.1080/87559129.2021.1904973

Ezin U. H. (2022). Characterization of cultivated pumpkin (Cucurbitamoschata Duchesne) land races for genotypic variance, heritability and agro-morphological traits. Saudi Journal of Biological Sciences. vol. 29. pp. 3661–3674. DOI: https://doi.org/10.1016/j.sjbs.2022.02.057

Kalyna V. S., Kondratiuk N. V., Uvarova N. V. (2021) Characteristics and composition of fractional products from pumpkin seeds. Journal of Chemistry and Technologies. vol. 29 (4). pp. 660–670.

Kolesnyk I. I., Zavertaliuk V. F. (2021) Novyi hibryd harbuza z pidvyshchenym vmistom pektynu [A new pumpkin hybrid with increased pectin content.] Materialy II Mizhnarodnoi naukovo-praktychnoi konferentsii. Bila Tserkva: BNAU. pp. 14–17. (in Ukrainian)

Переглядів статті: 10
Завантажень PDF: 6
Опубліковано
2025-05-20
Як цитувати
Кашкано, М., Дідух, Г., & Колесніченко, С. (2025). РОЗШИРЕННЯ АСОРТИМЕНТУ БЕЗЛАКТОЗНИХ НАПОЇВ ДЛЯ ЗАКЛАДІВ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА: СТАНДАРТИЗОВАНІ ПОКАЗНИКИ ЯКОСТІ ТА БЕЗПЕЧНОСТІ. Інновації та технології в сфері послуг і харчування, (2 (16), 57-63. https://doi.org/10.32782/2708-4949.2(16).2025.9