ВСТАНОВЛЕННЯ МОЖЛИВОСТЕЙ ВИКОРИСТАННЯ ВІДПРАЦЬОВАНОГО СУБСТРАТУ ПІСЛЯ ВИРОЩУВАННЯ LENTINULA EDODES

Ключові слова: гриби Lentinula edodes, мікробіологія, субстрат, екосистема, харчові волокна, органічне виробництво

Анотація

В умовах сучасних продовольчих викликів щодо отримання широкого спектру продуктів харчування на основі білку, в тому числі для створення продуктів функціонального та оздоровчого призначення і харчування вегетаріанців, увагу до себе привертає штучне культивування грибів. Наразі харчова промисловість України орієнтована на штучне культивування грибів різних видів. Зокрема у статті мова піде про гриби роду Lentinula edodes. Після вирощування грибів у великій кількості залишається відпрацьований субстрат, який є здебільшого рештками лігнінцелюлозної фітомаси. За сучасних екологічних правил і нормативів постає гостро питання безвідходного виробництва, або виробництва замкнутого циклу. Метою роботи є дослідження мікро- та макроелементного складу та загальної мікробіологічної активності відпрацьованого субстрату Lentinula edodes задля пошуку шляхів біоконверсії цього субстрату і можливості його подальшого використання в харчовій промисловості, для ведення органічного землеробства чи сировини для отримання біопалива. Вміст мікро- та макроелементів визначали за допомогою фотометра полуменевого. Для проведення досліджень мікробіологічної активності відпрацьованого субстрату після вирощування грибів використовували водну витяжку та стерильні шматочки. Для мікробіологічного посіву в якості поживних середовищ використовували м'ясопептонний агар, середовище Сланець-Бартлі та середовище Чапека. За результатами проведеного мікро- та макроелементного і мікробіологічного дослідження щодо можливості використання відпрацьованого субстрату Lentinula edodes було встановлено ряд закономірностей і взаємовпливів, що відкриває широкі перспективи для подальших досліджень відпрацьованого субстрату після культивування Lentinula edodes з наступним його доочищенням та збагачення отриманими харчовими волокнами продуктів харчування, або ж створення нових функціональних продуктів харчування на основі отриманих харчових пребіотиків целюлозного походження. Одержані результати відкривають нові напрями досліджень з пошуку біологічно активних складових відпрацьованого субстрату Lentinula edodes у харчовій промисловості та у аграрному секторі.

Посилання

Цизь О. М. Іванова Т. В. Патика М. В. Активізація трофічних зв’язків у системі «субстрат – рослина» за дії біопрепаратів під час оздоровлення агроценозів Таврійський науковий вісник. 2020. № 112. С. 242–248.

Жданова Н. М., Олішевська С. В., Василевська А. I., Айзенберг В. Л., Курченко I. М., Артишкова Л. В., Наконечна Л. Т., Капічон Г. П. Скринінг штамів мікроміцетів, що здатні рости та руйнувати целюлозовмісний субстрат. Мікробіологія і біотехнологія. 2008. № 3(4). С. 58–63. DOI: https://doi.org/10.18524/2307-4663.2008.3(4).105067

Rawiwan, P., Peng, Y., Paramayuda, G. P. B., Quek S. Red seaweed: A promising alternative protein source for global food sustainability. Trends in Food Science & Technology 2022. Volume 123, № 5, P. 37–56.

Бурда Н. Є., Журавель І. О. Вивчення елементного складу грибів кордіцепс, шиїтаке, рейши та майтаке. Збірник наукових праць співробітників НМАПО ім. П. Л. Шупика. 2016. Вип. 23, кн. 1. С. 308–312.

Веліканов, О., Андрусишина, І. Модифікування мікроелементного складу грибів шиїтаке (LENTINUS EDODES) . Продовольчі ресурси, 2022. 10(18), 43–50. DOI: https://doi.org/10.31073/foodresources2022-18-04

Голуб Г., Гайденко О. Диверсифікація виробництва: біоконверсія, енергетика та вирощування грибів. Ідеї & Тренди. 2023 р. URL: https://agro-business.com.ua

Федоритенко Н. О. Розробка складу та технології лікувально-профілактичного засобу у формі капсул на основі грибів Шиїтаке: автореф. дис. канд. фармац. наук: 15.00.01. Харків, 2010. 32 с.

Бандура І. І. Вплив складу субстратів на морфологічні та біохімічні показники PLEUROTUS CITRINOPILEATUS SINGER. Вісник аграрної науки. 2021. № 2. С. 11–18. DOI: https://doi.org/10.31073/agrovisnyk202102-02

Ogawa K., Yashima T. MRI visualization of shiitake mycelium growing in woodchip blocks used for shiitake mushroom cultivation. Magnetic Resonance Imaging. 2019. Vol. 58. P. 90–96. DOI: https://doi.org/10.1016/j.mri.2019.01.004

Chen F., Martín C., Lestander T. A., Grimm A., Xiong S. Shiitake cultivation as biological preprocessing of lignocellulosic feedstocks – Substrate changes in crystallinity, syringyl/guaiacyl lignin and degradation-derived by-products. Bioresource Technology. 2022. Vol. 344, Part B. DOI: https://doi.org/10.1016/j.biortech.2021.126256

ДСТУ 7670:2014 Сировина і продукти харчові. Готування проб. Мінералізація для визначення вмісту токсичних елементів.

Tsyz O. M. Ivanova T. V. Patyka M. V. (2020). Aktyvizatsiia trofichnykh zviazkiv u systemi «substrat – roslyna» za dii biopreparativ pid chas ozdorovlennia ahrotsenoziv [Activation of trophic relations in the system ‘substrate - plant’ under the influence of biological products during the improvement of agrocenoses] Tavriiskyi naukovyi visnyk. № 112. s. 242–248. (in Ukrainian)

Zhdanova N. M., Olishevska S. V., Vasylevska A. I., Aizenberh V. L., Kurchenko I. M., Artyshkova L. V., Nakonechna L. T., Kapichon H. P. (2008). Skryninh shtamiv mikromitsetiv, shcho zdatni rosty ta ruinuvaty tseliulozovmisnyi substrat Screening of microbial strains capable of growing and degrading cellulose-containing substrates]. Mikrobiolohiia i biotekhnolohiia. № 3(4), s. 58-63 (in Ukrainian)

Rawiwan, P., Peng, Y., Paramayuda, G. P. B., Quek S. (2022). Red seaweed: A promising alternative protein source for global food sustainability. Trends in Food Science & Technology, Vol. 123, № 5, p. 37–56.

Burda N. Ye., Zhuravel I. O. (2016).Vyvchennia elementnoho skladu hrybiv korditseps, shyitake, reishy ta maitake [Study of the elemental composition of the fungi Cordyceps, Shiitake, Reishi and Maitake] Zbirnyk naukovykh prats spivrobitnykiv NMAPO im P. L. Shupyka. is. 23, book 1. p. 308–312. (in Ukrainian)

Velikanov, O., Andrusyshyna, I. (2022). Modyfikuvannia mikroelementnoho skladu hrybiv shyitake (LENTINUS EDODES) [Modification of trace element composition of shiitake mushrooms (LENTINUS EDODES)]. Prodovolchi resursy, № 10 (18), s. 43–50. DOI: https://doi.org/10.31073/foodresources2022-18-04 (in Ukrainian)

Holub H., Haidenko O. (2023). Dyversyfikatsiia vyrobnytstva: biokonversiia, enerhetyka ta vyroshchuvannia hrybiv [Diversification of production: bioconversion, energy and mushroom cultivation]. Idei & Trendy. Available at: https://agro-business.com.ua (in Ukrainian)

Fedorytenko N. O. (2010). Rozrobka skladu ta tekhnolohii likuvalno-profilaktychnoho zasobu u formi kapsul na osnovi hrybiv shyitake: avtoref. dys. kand. farmats. nauk: 15.00.01 [Development of composition and technology of therapeutic and prophylactic agent in the form of capsules based on Shiitake mushrooms: author's abstract of the dissertation of the candidate of pharmaceutical sciences: 15.00.01]. Kharkiv. 32 p. (in Ukrainian)

Bandura I. I. (2021). Vplyv skladu substrativ na morfolohichni ta biokhimichni pokaznyky PLEUROTUS CITRINOPILEATUS SINGER [Influence of substrate composition on morphological and biochemical parameters of PLEUROTUS CITRINOPILEATUS SINGER]. Visnyk ahrarnoi nauky, № 2. s. 11–18. (in Ukrainian)

Ogawa K., Yashima T. (2019). MRI visualization of shiitake mycelium growing in woodchip blocks used for shiitake mushroom cultivation. Magnetic Resonance Imaging, vol. 58, pp. 90–96. DOI: https://doi.org/10.1016/j.mri.2019.01.004

Chen F., Martín C., Lestander T. A., Grimm A., Xiong S. (2022)Shiitake cultivation as biological preprocessing of lignocellulosic feedstocks – Substrate changes in crystallinity, syringyl/guaiacyl lignin and degradation-derived by-products. Bioresource Technology, vol. 344, part B. DOI: https://doi.org/10.1016/j.biortech.2021.126256

DSTU 7670:2014 Syrovyna i produkty kharchovi. Hotuvannia prob. Mineralizatsiiadlia vyznachannia vmistu toksychnykh [DSTU 7670:2014 Sirovina and food products. Samplepreparation. Mineralizationforthe preparationofinsteadoftoxic]. (inUkrainian)

Переглядів статті: 8
Завантажень PDF: 7
Опубліковано
2025-05-20
Як цитувати
Веліканов, О., Бахлуков, Д., Шейко, Т., & Станіславів, С. (2025). ВСТАНОВЛЕННЯ МОЖЛИВОСТЕЙ ВИКОРИСТАННЯ ВІДПРАЦЬОВАНОГО СУБСТРАТУ ПІСЛЯ ВИРОЩУВАННЯ LENTINULA EDODES. Інновації та технології в сфері послуг і харчування, (2 (16), 37-41. https://doi.org/10.32782/2708-4949.2(16).2025.6