ВСТАНОВЛЕННЯ МОЖЛИВОСТЕЙ ВИКОРИСТАННЯ ВІДПРАЦЬОВАНОГО СУБСТРАТУ ПІСЛЯ ВИРОЩУВАННЯ LENTINULA EDODES - Веліканов, Олександр; Бахлуков, Дмитро; Шейко, Таміла; Станіславів, Світлана (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2025)
В умовах сучасних продовольчих викликів щодо отримання широкого спектру продуктів харчування на основі білку, в тому числі для створення продуктів функціонального та оздоровчого призначення і харчування вегетаріанців, увагу до себе привертає штучне культивування грибів. Наразі харчова промисловість України орієнтована на штучне культивування грибів різних видів. Зокрема у статті мова піде про гриби роду Lentinula edodes. Після вирощування грибів у великій кількості залишається відпрацьований субстрат, який є здебільшого рештками лігнінцелюлозної фітомаси. За сучасних екологічних правил і нормативів постає гостро питання безвідходного виробництва, або виробництва замкнутого циклу. Метою роботи є дослідження мікро- та макроелементного складу та загальної мікробіологічної активності відпрацьованого субстрату Lentinula edodes задля пошуку шляхів біоконверсії цього субстрату і можливості його подальшого використання в харчовій промисловості, для ведення органічного землеробства чи сировини для отримання біопалива. Вміст мікро- та макроелементів визначали за допомогою фотометра полуменевого. Для проведення досліджень мікробіологічної активності відпрацьованого субстрату після вирощування грибів використовували водну витяжку та стерильні шматочки. Для мікробіологічного посіву в якості поживних середовищ використовували м'ясопептонний агар, середовище Сланець-Бартлі та середовище Чапека. За результатами проведеного мікро- та макроелементного і мікробіологічного дослідження щодо можливості використання відпрацьованого субстрату Lentinula edodes було встановлено ряд закономірностей і взаємовпливів, що відкриває широкі перспективи для подальших досліджень відпрацьованого субстрату після культивування Lentinula edodes з наступним його доочищенням та збагачення отриманими харчовими волокнами продуктів харчування, або ж створення нових функціональних продуктів харчування на основі отриманих харчових пребіотиків целюлозного походження. Одержані результати відкривають нові напрями досліджень з пошуку біологічно активних складових відпрацьованого субстрату Lentinula edodes у харчовій промисловості та у аграрному секторі.