ПРОБЛЕМАТИКА ЕФЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ ВИТРАТАМИ В РЕСТОРАННІЙ ІНДУСТРІЇ У КОНТЕКСТІ ТЕНДЕНЦІЙ РОЗВИТКУ СУЧАСНОГО СУСПІЛЬСТВА
Анотація
У статті досліджено ключові аспекти ефективного управління витратами в ресторанній індустрії на сучасному етапі розвитку суспільства крізь призму специфіки інтегрування цифрових технологій у діяльність закладу ресторанного господарства. З’ясовано, що в епоху цифрового суспільства особливої актуальності набуває інтегрування провідних інноваційних інформаційно-комунікаційних технологій (від цифрових засобів комунікації, документообігу, цифрового інструментарію накопичення і аналізу інформації, до цифрових платформ, програмних продуктів та ін.) у процес управління витратами закладів ресторанної індустрії. Констатовано, що цифрові рішення в сучасній ресторанній індустрії безпосередньо впливають на прибутки завдяки кращому контролю витрат і оптимізації доходів, а заклади ресторанного господарства, що використовують технології, випереджають конкурентів у сучасному цифровому світі. Удосконалення POS-систем трансформує процес керування операціями та взаємодії з клієнтами в ресторанній індустрії. Виявлено, що основними тенденціями ресторанних технологій, що створюють основу для успіху в ресторанній індустрії на сучасному етапі є: автоматизовані цифрові меню та кіоски самообслуговування, доповнена реальність (AR) і віртуальна реальність (VR), роботизовані кухні, AI-Power, гіперперсоналізований досвід, розумне управління ресторанами та IoT, переосмислення організації заходів та приватних обідів: тримісні місця, екологічно чисті технології, платформи онлайн-замовлень, техніка найму та планування, безконтактні та мобільні платіжні рішення, удосконалення POS-систем, системи бронювання та бронювання, рішення щодо витрат на їжу та напої, Wearable Tech. Проаналізовано цифрові інструменти, що сприяють покращенню ефективності процесу управління витратами в ресторанній індустрії на прикладі back-of-house (BOH). Виявлено, що суттєвою перевагою впровадження цифрових інструментів у back-of-house є можливість отримання легкого доступу до цифрового відбитку ресторану, в якому зберігаються, аналізуються та інтерпретуються дані всіх критичних процесів у закладі громадського харчування.
Посилання
Андрющенко І. С. Cost management system forming of restaurant companies. Technology Audit and Production Reserves, 2015. 1(5(21). P. 68–72. DOI: https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.37875
Воскобійник М., Воскобійник О., Бабаєв В. Цифровізація процесів управління витратами на підприємстві. Collection of Scientific Papers «SCIENTIA». 2023; Helsinki, Finland, 58–59.
Рябенька М. О. Управління витратами на підприємствах ресторанного господарства. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Міжнародні економічні відносини та світове господарство. 2022. Вип. 42. С. 120-124.
Стамат В. М. Сучасні тенденції менеджменту ресторанного бізнесу. Modern Economics. 2022. № 36. С. 130-136.
Шатілова О., Шишук Н. Цифрові інструменти інноваційного розвитку бізнесорганізації. Проблеми економіки. 2020. № 4 (46). С. 249-255.
Álvarez Morales E. L., Lazo Planas. L. A. El sistema de costeo por actividades en las pymes con responsabilidad social empresarial. Cofín Habana. 2017. Vol. 12(2). pp. 46-56.
Çöl B., İmre M., Yıkmış S. Virtual reality and augmented reality technologies in gastronomy: A review. eFood. 2023. No. 4. URL: https://www.researchgate.net/publication/370364854_Virtual_reality_and_augmented_reality_technologies_in_gastronomy_A_review.
David F. Conceptos de administración estratégica (14a. ed.). México: Pearson Educación, 2013.
Fonseca E., Oliveira I., Lobo J., Mota T., Martins J., Au-Yong Oliveira M. Kitchen robots: the importance and impact of technology on people’s quality of life. In World Conference on Information Systems and Technologies. La Toja Island. 2019. pp. 186–197.
Lemos J. E., Rodríguez J. A. Propuesta de diseño de costos ocultos ambientales para el proceso productivo del ácido cítrico de la empresa Ramo de alimentos de la ciudad de Palmira (valle). Contexto. 2016. Issue 5. рр. 183-196.
Lyubchuk O., Hryvtsova О. The problem of development of restaurant business in the context of world trends (on the example of the city of Mariupol). RPPSTU. 2019. Issue 1 (37). pp. 49-56.
Matsenko, O., Kubatko, O., Bardachenko, V., & Demchuk, K. (2021). Transformation of the RestaurantBusiness as a Result of the COVID-19 Pandemic: Improving the Security of Service and Maintaining theHealth of Human Capital. Health Economics and Management Review, 3, 27-38.
Montoya A. La distribución de costos indirectos de fabricación, factor clave al costear productos. Scientia et Technica. 2010. Issue XVI(45). pp. 79-84.
Restaurant Technology: Top 2025 Trends and Tools. Tripleseat. 2024. URL: https://tripleseat.com/blog/restaurant-technology-top-trends-and-tools.
Sánches-Escalante J. M. Estrategias gerenciales para la optimización de los costos en restaurantes gourmet. Revista Gestión y Desarrollo Libre. 2021. Vol. 6(12). рр. 1-30.
Santana Martínez J. A., Martínez Espinoza C. E., Madrid Moreno O. A., Romero Vásquez E. N., Muñoz Gilvao K. K. Análisis a la señalética del Pueblo Mágico de Mocorito, Sinaloa, México. Revista Gestión y Desarrollo Libre. 2021. Vol. 6(11). рр. 61-75.
7 ways digital tools help improve your restaurant’s back-of-house. TransAct. 2024. URL: https://transact-tech.com/blog/blog/fst-posts/7-ways-digital-tools-help-improve-your-restaurants-back-of-house/
Torrado I. Р. La acción popular en el contrato estatal “una divergencia en el Consejo de Estado. Revista Gestión y Desarrollo Libre. 2021. Vol. 6(11). pp. 107-130.
Zapata R., González B., Guerrero E. Gеstión de costos de restaurantes: estudio empírico en cúcuta – colombia. face: Revista de la Facultad de Ciencias Económicas y Empresariales. 2023. Vol. 22. No. 3. pp. 211-220.
Andriushchenko, I. S. (2015). Cost management system forming of restaurant companies [Cost management system forming of restaurant companies]. Technology Audit and Production Reserves. 1(5(21). рр. 68–72.
Voskobiinyk, M., Voskobiinyk, O., Babaiev, V. (2023). Tsyfrovizatsiia protsesiv upravlinnia vytratamy na pidpryiemstvi [Digitalization of cost management processes in the enterprise]. Collection of Scientific Papers «SCIENTIA». Helsinki, Finland. рр. 58–59.
Riabenka, M. O. (2022). Upravlinnia vytratamy na pidpryiemstvakh restorannoho hospodarstva [Cost management in restaurant enterprises]. Naukovyi visnyk Uzhhorodskoho natsionalnoho universytetu. Seriia: Mizhnarodni ekonomichni vidnosyny ta svitove hospodarstvo. Vyp. 42. рр. 120-124.
Stamat, V. M. (2022). Suchasni tendentsii menedzhmentu restorannoho biznesu [Modern trends in restaurant business management]. Modern Economics. № 36(2022). рр. 130-136.
Shatilova, O., Shyshuk, N. (2020). Tsyfrovi instrumenty innovatsiinoho rozvytku biznesorhanizatsii [Digital tools for innovative development of business organizations]. Problemy ekonomiky. № 4 (46). рр. 249-255.
Álvarez Morales, E. L., Lazo Planas, L. A. (2017). El sistema de costeo por actividades en las pymes con responsabilidad social empresarial. Cofín Habana. Vol. 12(2). pp. 46-56.
Çöl, B., İmre, M., Yıkmış, S. (2023). Virtual reality and augmented reality technologies in gastronomy: A review. eFood. No. 4. URL: https://www.researchgate.net/publication/370364854_Virtual_reality_and_augmented_reality_technologies_in_gastronomy_A_review
David, F. (2013). Conceptos de administración estratégica (14a. ed.). México: Pearson Educación.
Fonseca, E., Oliveira, I., Lobo, J., Mota, T., Martins, J., Au-Yong Oliveira, M. (2019). Kitchen robots: the importance and impact of technology on people’s quality of life. In World Conference on Information Systems and Technologies. La Toja Island. pp. 186–197.
Lemos, J. E., Rodríguez, J. A. (2016). Propuesta de diseño de costos ocultos ambientales para el proceso productivo del ácido cítrico de la empresa Ramo de alimentos de la ciudad de Palmira (valle). Contexto. Issue 5. рр. 183-196.
Lyubchuk, O., Hryvtsova, О. (2019). The problem of development of restaurant business in the context of world trends (on the example of the city of Mariupol). RPPSTU. Issue 1 (37). pp. 49-56.
Matsenko, O., Kubatko, O., Bardachenko, V., Demchuk, K. (2021). Transformation of the RestaurantBusiness as a Result of the COVID-19 Pandemic: Improving the Security of Service and Maintaining theHealth of Human Capital. Health Economics and Management Review. Issue 3. pp. 27-38.
Montoya, A. (2010). La distribución de costos indirectos de fabricación, factor clave al costear productos. Scientia et Technica. Issue XVI(45). pp. 79-84.
Restaurant Technology: Top 2025 Trends and Tools. Tripleseat. 2024. URL: https://tripleseat.com/blog/restaurant-technology-top-trends-and-tools
Sánches-Escalante, J. M. (2021). Estrategias gerenciales para la optimización de los costos en restaurantes gourmet. Revista Gestión y Desarrollo Libre. Vol. 6(12). рр. 1-30.
Santana Martínez, J. A., Martínez Espinoza. C. E., Madrid Moreno O. A., Romero Vásquez E. N., Muñoz Gilvao K. K. (2021). Análisis a la señalética del Pueblo Mágico de Mocorito, Sinaloa, México. Revista Gestión y Desarrollo Libre. Vol. 6(11). рр. 61-75.
7 ways digital tools help improve your restaurant’s back-of-house. TransAct. 2024. URL: https://transact-tech.com/blog/blog/fst-posts/7-ways-digital-tools-help-improve-your-restaurants-back-of-house/
Torrado, I. Р. (2021). La acción popular en el contrato estatal “una divergencia en el Consejo de Estado. Revista Gestión y Desarrollo Libre. Vol. 6(11). pp. 107-130.
Zapata, R., González, B., Guerrero, E. (2023). Gеstión de costos de restaurantes: estudio empírico en cúcuta – colombia. face: Revista de la Facultad de Ciencias Económicas y Empresariales. Vol. 22. No. 3. pp. 211-220.


