ЕКОНОМІКА ІНДУСТРІЇ ГОСТИННОСТІ В СУЧАСНИХ УМОВАХ: МІЖНАРОДНІ ТА ВІТЧИЗНЯНІ ТРЕНДИ - Несторишен, Ігор; Прокопець, Ярослав (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2023)
Індустрія туризму є однією з важливих складових світової економіки, на яку припадає близько 7% міжнародної торгівлі. За даними Всесвітньої туристичної організації, кожне десяте робоче місце у світі опосередковано створюється туризмом. Метою дослідження є систематизація сучасних тенденцій розвитку вітчизняної та зарубіжної індустрії гостинності в контексті виявлення відповідних чинників, які негативно впливають на цю галузь, а також вироблення рекомендацій щодо напрямів реалізації вітчизняної програми «постконфліктного туризму». Аналіз сучасних тенденцій розвитку індустрії туризму показує, що, починаючи з 2020 року, підприємства туристичної сфери постійно перебували під негативним тиском факторів зовнішнього середовища. Таким чином, суттєвої шкоди розвитку туристичного бізнесу у світі завдали заходи, спрямовані на подолання наслідків пандемії COVID-2019, які нині ускладнили процеси переміщення громадян як усередині країни, так і можливості міжнародного туризму. через запровадження значних «ковідних» обмежень на пересування громадян між країнами. Так, внаслідок політики обмеження можливого пересування до країн Європейського Союзу, США, Близького та Далекого Сходу протягом 2020-2022 років туристична сфера багатьох туристичних регіонів зазнала значних втрат. За оцінками UNWTO, заходи з подолання пандемії COVID-2019 у 2020-2021 роках призвели до значного зниження масштабів міжнародного туризму (до 80 %), а також падіння надходжень від експорту туристичних послуг склало більше 900 мільярдів доларів США. В досліджені запропоновано актуальні заходи щодо відновлення туристичної галузі з урахуванням досвіду країн, де відбувалися військові конфлікти, та розроблено відповідні заходи щодо відновлення туризму в постконфліктний період. Систематизовано міжнародний досвід функціонування туристичної галузі у постконфліктний період та запропоновано заходи щодо відновлення вітчизняної сфери туризму у післявоєнний період.