ЗАХИСТ РОЗСІЛЬНИХ СИСТЕМ ХАРЧОВИХ ПІДПРИЄМСТВ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ ЕКОЛОГІЧНИХ ІНГІБІТОРІВ КОРОЗІЇ - Сухенко, Владислав; Авдєєва, Леся; Осипенкова, Ірина; Куриленко, Юлія (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2022)
Об'єктом дослідження є ропні системи, які знайшли дуже широке використання на промислових, торгових підприємствах, у холодильниках на харчових підприємствах по виробництву морозива, в бродильній, пивоварній і молочній промисловості. Також це обладнання широко використовується у м’ясній, винній, лікеро-горілчаній та інших галузях харчової промисловості. У цих системах для виготовлення трубопроводів аміачних та фреонових холодильних машин великої і середньої продуктивності, водяних і ропних трубопроводів застосовують безшовні труби із сталей марок Ст.3 та Сталь 20. Одним з найбільш проблемних місць є низький термін служби цього технологічного обладнання. Наприклад, час появи наскрізних руйнувань, під дією холодильної ропи коливається в межах 0,5-3 роки. А навіть широке використання у харчовій промисловості «нержавіючих» сталей типу 12Х18Н9Т іноді не дає нам бажаних результатів, тому що вони піддаються корозійному розтріскуванню і не можуть повністю виконати покладених на них технологічних задач. В ході дослідження використовувалися методи гравіметричних досліджень корозійної стійкості вуглецевих сталей. Гравіметричним (ваговим) аналізом користувались при визначенні кількісного хімічного аналізу, який базувався на точному вимірюванні маси речовини, яку ми застосовували та її складових частин, застосованих в хімічно чистому стані або у вигляді сполук постійного складу. Це один з найважливіших методів кількісного аналізу, який відіграв значну роль при встановленні законів постійності складу хімічних речовин та його застосування при визначенні хімічного складу найрізноманітніших природних і технічних об’єктів, в нашому випадку, мінералів, металів, сплавів, неорганічних і органічних речовин. Запропонований метод дозволяє в тому числі, використовувати його і як арбітражний метод аналізу, якщо інші дають сумнівні результати. Метод оцінки ефективності інгібування в корозійних системах заснований на вимірі миттєвої швидкості корозії металу по поляризаційному опору за допомогою корозійно-вимірювального пристрою, що складається з датчиків, розташованих на відповідних ділянках комунікацій або в пробах інгібованого середовища, і корозиметра. Отримані результати апробації методу досліджень дозволяють вважати його ефективним інструментом отримання об'єктивної інформації. Це пов'язано з тим, що однокомпонентні інгібітори часто не мають достатньої ефективності. Наприклад, випробування синергетичних інгібіторних композицій на основі уротропіну та гідроксиду натрію з додатками нітрату натрію та білкового відстою показали, що синергізм основного компонента та добавки спостерігається не для всіх досліджених композицій. При додаванні до 1 г/л NaOH білкового відстою ступінь захисту в питній воді зростає і становить 99,2%, тоді як ступінь захисту чистого NaOH становить 98,8%).