ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ КОНТРАКТНОГО УПРАВЛІННЯ ГОТЕЛЬНИМИ МЕРЕЖАМИ - Чепурда, Лариса; Луцький, Ігор (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2022)
Мета статті полягає в аналізі підходів до класифікації готельних мереж, що існують на вітчизняному та міжнародному ринках. Наведено визначення поняття «готельна мережа» різних відомих науковців. Усі ці визначення є схожими між собою, але деякі з них відрізняються окремими аспектами. Проаналізовано, які аспекти є спільними в цих визначеннях та які є ключовими, виходячи з цього в роботі систематизовано основні ознаки (критерії) та елементи, що характеризують готельні мережі. Окрему увагу приділено тим авторам, що розробили максимально повну характеристику цього питання. В публікації зазначено перелік цілей, що ставлять перед собою готельні мережі. Проведено поділ факторів, що впливають на стан та розвиток готельних мереж на дві групи та надано характеристику для кожної групи. Систематизовано показники макро- та мікросередовища підприємства, що стосується його економічного середовища. В свою чергу економічне середовище також було поділено на дві окремі категорії: макро- та мікросередовище. Визначено фактори прямої та непрямої дії, що впливають на готельне підприємство. Деталізовано основні тенденції розвитку готельних мереж. Визначено поняття «контракт». Систематизовано види контрактів, що постійно використовуються в сучасному житті. В публікації надано короткі історичні відомості про те, як виникло контрактне управління готельними мережами в світі. Розвиток контрактної форми господарювання сприяв підвищенню ефективності управління готелем, а також надходженню в готельне господарство інвестицій з інших сфер діяльності – банків, страхових компаній тощо. Проаналізовано основні умови, яких мають дотримуватись при укладанні договору. Визначено основні 5 етапів укладення контракту в готельному бізнесі. Контрактне управління є найефективнішим та найбільш результативним видом управління для готельних мереж, поміж з усіх інших що можуть бути. Управління готельною мережею за контрактом має як свої переваги, так і недоліки, що повинні мати на увазі керівники готельних підприємств. Методичним інструментарієм проведеного дослідження стали методи статистичного аналізу, методи формалізації, описові, аналітичні та синтетичні методи. Об’єктом дослідження обрано аналіз теоретико-методологічних засад контрактного управління готельними мережами в Україні та в світі.