ВОЄННИЙ СТАН: ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ НА ЧЕРКАЩИНІ - Івашина, Лілія; Бишовець, Лариса (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2022)
У роботі проведено дослідження питань організації готельно-ресторанного бізнесу на період воєнного стану на Черкащині та розробки напрямів забезпечення економічної ефективності функціонування підприємств сфери гостинності. Встановлено, що готельно-ресторанний бізнес перебуває у досить несприятливих умовах щодо економічного розвитку. Основною метою дослідження є сприяння організації безперебійної роботи закладів готельно-ресторанного бізнесу на Черкащині в період військової агресії. Показано, що проблема організації роботи готельно-ресторанного бізнесу, як в Україні так і на Черкащині під час війни є однією з найактуальніших на сьогодні. Систематизовано літературні джерела та підходи до вирішення проблеми показують, що нестабільна ситуація в Україні з економічного та політичного погляду, військова ситуація досить негативно позначаються на динаміці розвитку та функціонування закладів готельно-ресторанного господарства в регіонах. Об’єктом проведеного дослідження визначено заклади готельно-ресторанного господарства Черкащини, оскільки суттєво змінюється організація роботи цього бізнесу на час військового стану. При проведенні наукового дослідження використовувалися наступні методи: систематизація наукової літератури і теоретичний аналіз з метою визначення стану і теоретичного обґрунтування організації роботи готельно-ресторанного бізнесу у воєнний час, також були використані методи порівняння, інформативно-аналітичні методи, узагальнення та інші. Визначено та обґрунтовано необхідність розробки напрямів забезпечення ефективної діяльності закладів готельно-ресторанного господарства на період військового стану. На основі проведених досліджень зроблено висновки про те, що в майбутньому, для успішної організації діяльності готельно-ресторанного господарства, необхідно розробляти шляхи забезпечення життєздатності даного бізнесу. Результати дослідження можуть бути корисними для працівників сфери готельно-ресторанного господарства, науковців, викладачів та студентів спеціальностей «Готельно-ресторанна справа».