СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ТУРИЗМУ В УКРАЇНІ - Корнілова, Наталія; Данилюк, Алла (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2020)
У роботі наведено аналіз сучасного стану та тенденцій розвитку туризму в Україні та здійснена оцінка змін щодо регулювання діяльності в цій сфері. Мета дослідження – аналіз сучасного стану та тенденцій розвитку туризму в Україні. Під час наукового дослідження використані інформативно-аналітичні методи, методи порівняння тощо. Здійснено аналіз чинних нормативно-правових документів, які стосуються сфери туризму, а також ті зміни в Україні (політичного, економічного, соціального характеру тощо), які вплинули та мають впливати на стан розробки організаційно-регуляторних актів, порядок здійснення господарської діяльності на ринку туристичних послуг, питання оподаткування тощо. Під час написання статті доведено, що актуальність дослідження сучасних тенденцій на ринку туристичних послуг зумовлена відсутністю відповідних нормативно-правових актів, які б чітко регулювали процеси, що мають відбуватися та відбуваються в цій сфері. Ця стаття узагальнює аргументи щодо питання важливості державного регулювання в сфері туризму, як сегменту економіки та створення відповідних регуляторних актів, які б сприяли заохоченню юридичних і фізичних осіб-підприємців надавати послуги для туристів у правовому полі. Доведено, що в Україні важливо створити відповідні умови для чіткого та недвозначного регулювання економічними важелями в сфері туризму; розробити «прозорі» правила гри на ринку туристичних послуг, які зумовили б відкритість, ясність взаєморозрахунків між споживачами та надавачами послуг. Зроблено висновки про те, що в Україні необхідне державне регулювання всієї галузі, зокрема щодо питань нормативно-правового забезпечення діяльності в сфері туризму, питань інфраструктури, кадрів, фінансів, рівня сервісу. У статті здійснено систематизацію чинних вимог до сфери туризму в Україні та узагальнено аргументи щодо необхідності покращення стану в діяльності туристичних операторів та агентів. Результати проведеного дослідження можуть бути корисними для працівників сфери туризму, науковців, викладачів, студентів вищих навчальних закладів, які опановують спеціальності «Туризм», «Готельно-ресторанна справа».