АНАЛІЗ ПОЖИВНОЇ ТА ЕНЕРГЕТИЧНОЇ ЦІННОСТІ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ НА РИНКУ УКРАЇНИ - Дударєв, Ігор; Кухар, Ростислав (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена високим рівнем споживання кондитерських виробів та їх значною часткою у структурі раціону населення, попри зростання уваги до питань здорового харчування. Чітке та достовірне маркування поживної й енергетичної цінності на етикетках харчових продуктів відіграє важливу роль в інформуванні споживачів та сприяє формуванню усвідомленого вибору, особливо щодо висококалорійної продукції, зокрема кондитерських виробів. Мета дослідження полягала у визначенні вмісту основних макронутрієнтів (білків, жирів і вуглеводів), а також калорійності кондитерських виробів й оцінювання їх збалансованості з позицій раціонального харчування. У статті подано результати комплексного аналізу поживної та енергетичної цінності основних груп кондитерських виробів, представлених на ринку України. Зокрема, досліджено вафлі, морозиво, печиво, цукерки шоколадні та шоколад. Під час дослідження виявленні диспропорції у вмісті основних поживних речовин у різних групах кондитерських виробів та встановлена значна варіабельність показників поживної й енергетичної цінності, що зумовлено різноманіттям складу харчових продуктів. Проведений аналіз дозволяє отримати цілісне уявлення про харчову цінність кондитерських виробів, що представлені на ринку України. Практичне значення одержаних результатів полягає у можливості їх використання виробниками під час розроблення та коригування рецептур, а також фахівцями у сфері харчування для обґрунтування рекомендацій щодо споживання висококалорійної продукції та інформування споживачів. У результаті проведеного аналізу встановлено, що більшість досліджених кондитерських виробів характеризується низьким вмістом білків і високим вмістом жирів та вуглеводів, що зумовлює їх високу енергетичну цінність і незбалансованість за основними поживними речовинами. Основні висновки дослідження свідчать про доцільність подальшого удосконалення рецептур кондитерських виробів шляхом зменшення вмісту жирів і вуглеводів та одночасного підвищення частки білків без погіршення органолептичних властивостей продукції, що відповідатиме сучасним науковим підходам і принципам здорового харчування.