ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ КУЛЬТУРНО-ПІЗНАВАЛЬНОГО ТУРИЗМУ НА ЧЕРКАЩИНІ - Шестель, Олена; Литвин, Тетяна (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2020)
У роботі проаналізовано перспективи розвитку культурно-пізнавального туризму на Черкащині. Актуальність дослідження пояснюється недостатнім висвітленням питання культурно-пізнавального туризму на Черкащині в науковій літературі. Необхідно зазначити, що культурно-пізнавальний туризм все більше привертає увагу туристів, оскільки Черкащина – регіон, у якому мандрівники можуть не лише задовольняти потреби відпочинку, користуючись рекреаційними зонами, а й розвиватися інтелектуально і духовно, відвідуючи численні культурно-історичні пам’ятки. Метою дослідження є виявлення специфічних історико-культурних регіонів, що виступають мотивом у культурно-пізнавальному туризмі. Для досягнення мети потрібно виконати такі завдання: визначити перспективи розвитку культурно-пізнавального туризму; проаналізувати питання мотивації туристів для відвідування того чи іншого культурно-історичного об’єкта; висвітлити перспективи вирішення цих проблем. Для досягнення мети було використано наступні методи дослідження: систематизація наукової літератури і теоретичний аналіз з метою визначення стану і теоретичного обґрунтування перспектив розвитку культурно-пізнавального туризму на Черкащині, методи емпіричного дослідження: спостереження, порівняння, узагальнення. У процесі написання статті доведено, що культурно-пізнавальний туризм – це активний спосіб ознайомитися з культурою та історією свого народу. Потенційних туристів можуть зацікавити пам’ятки історії, культури, архітектури, а також релігійні об’єкти Черкащини. Зауважимо, що в досліджуваному регіоні збереглося доволі багато пам’яток матеріальної та духовної культури, які приваблюють туристів не лише з усієї України, а й з інших країн. На жаль, не всі вони перебувають у належному стані. Таким чином, Черкащина має значний культурний, історичний, економічний, потенціал для розвитку культурно-пізнавального туризму. У статті доведено, що на Черкащині доцільно запроваджувати культурно-пізнавальні тури, зважаючи на наявнісь ресурсів. Збільшенню кількості туристів сприятиме реставрація культурно-історичних об’єктів і розвиток туристичної інфраструктури.