АКТУАЛЬНІ ЕКОНОМІЧНІ ПИТАННЯ В ДІЯЛЬНОСТІ ГОТЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ В УМОВАХ КРИЗИ ТА НЕВИЗНАЧЕНОСТІ - Чепурда, Лариса; Чепурда, Ганна; Герман, Ірина (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2025)
Аналіз оприлюднених результатів наукових досліджень економічної складової готельного бізнесу свідчить про суттєві напрацювання та рекомендації в сфері аналізу економічної складової функціонування готельних підприємств, але динаміка змін у системі факторів впливу на різні аспекти діяльності суб’єктів господарювання в умовах кризи та невизначеності зумовлює подальші пошуки найбільш оптимальних моделей та принципів механізму дій для бізнес-структур. Особливо це актуально для українських готельних підприємств в умовах воєнного стану та й за потреби підготовки базових засад для повоєнного економічного розвитку. Таким чином, в умовах кризи та невизначеності не втрачають актуальність економічні питання в діяльності готельних підприємств України, що й спонукало до висвітлення цих питань та пошуку нових шляхів удосконалення в економічній діяльності готельних підприємств. Основною метою дослідження є узагальнення наявної інформації та виявлення актуальних економічних проблем і шляхів їх подолання в діяльності готельних підприємств України в умовах кризи та невизначеності, а також тенденцій та стратегії їх розвитку. Для досягнення поставленої мети використано комплекс взаємодоповнюючих методів дослідження, зокрема методи системного та статистичного аналізу, узагальнення та систематизації, порівняння, класифікації, синтезу та візуалізації. Визначено базові складові проблематики готельних підприємств України під час війни та рівні їх взаємовпливу на стан економічної діяльності та фінансовий баланс. Виокремлено та досліджено сутнісні ознаки поняття «економічна безпека» готельного підприємства. Актуалізовано питання щодо розуміння характерних ознак основних етапів ділової практики ведення бізнесу в сучасних умовах господарювання. Розглянуто базові засади формування гарантованої платоспроможності сучасних готельних підприємств, критерії їх рентабельності та прибутковості. Проведено аналіз доступного інструментарію для визначення фінансового стану готельного підприємства в умовах війни. Здійснено пошук системних рішень та методів комплексного оцінювання фінансового потенціалу готельного підприємства в умовах кризи та невизначеності.