ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК КАВ’ЯРЕНЬ ЯК ЧИННИК ПІДВИЩЕННЯ РІВНЯ ЯКОСТІ СЕРВІСУ В ДЕСТИНАЦІЯХ - Матвійчук, Людмила; Шейко, Юлія; Поліщук, Віталій; Подоляк, Володимир (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2025)
У статті досліджено інноваційний розвиток кав’ярень як вагомий чинник підвищення рівня якості сервісу та конкурентоспроможності туристичних дестинацій України. Визначено, що кав’ярні в сучасних умовах перестають виконувати лише гастрономічну функцію, трансформуючись у культурні та соціальні простори, де поєднуються гастрономія, технологічні інновації, культурні практики та освітні ініціативи. Розглянуто основні напрями інноваційних змін у кавовому бізнесі: впровадження новітнього обладнання та автоматизації виробничих процесів, використання альтернативних методів заварювання, цифровізація сервісу (мобільні додатки, системи лояльності, CRM-технології), а також орієнтація на сталий розвиток, що передбачає енергоефективність, мінімізацію відходів та співпрацю з локальними виробниками кавових зерен. Доведено вагомість індивідуального підходу в сервісі та створення авторських продуктів, що формують унікальність і цінність сервісу для різних груп гостей. Проведено аналіз впливу війни росії проти України на кавовий бізнес. Встановлено, що релокація кав’ярень у більш безпечні регіони стала адаптивною реакцією підприємців на воєнні виклики та сприяла формуванню нових сервісних кластерів. За результатами аналізу регіонального розподілу релокованих кав’ярень встановлено, що найбільша їхня частка зосереджена у Львівській та Закарпатській областях, які є потужними туристичними центрами. Значна частина бізнесу перемістилася в інші регіони, що свідчить про потенціал диверсифікації та поширення кавової культури в менш розвинених, але перспективних територіях. Систематизовано приклади інноваційного розвитку популярних кав’ярень, які інтегрують у свою діяльність тематичний дизайн, арт-простори, коворкінг-середовище, використання локальних обсмажень та екологічних рішень. Доведено, що саме інновації сприяють підвищенню якості сервісу та задоволенню потреб споживачів та створюють додану вартість для економіки регіонів, формують сучасну культуру гостинності й посилюють бренд дестинацій. Зроблено висновок, що інноваційний розвиток кав’ярень є стратегічним ресурсом для довготривалої привабливості українських туристичних територій у європейському та глобальному вимірі.