ПОТЕНЦІАЛ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ В КОНТЕКСТІ СПЕЦИФІКИ ПОСЛУГ ТА ОПЕРАЦІЙНИХ СТРАТЕГІЙ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО КОМПЛЕКСУ - Дзюбар, Олег; Коваль, Сергій (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2025)
У статті виявлено особливості використання штучного інтелекту в контексті специфіки проблематики операційних стратегій готельно-ресторанного комплексу. Охарактеризовано варіативність застосування технологій штучного інтелекту в готельно-ресторанній індустрії, оцінено їх можливості та виклики, а також окреслено перспективи їх успішної інтеграції. На основі опрацювання наукової літератури уточнено, що найбільш потенційним використанням доповненої реальності та віртуальної реальності як інструментів штучного інтелекту у готельно-ресторанному комплексі є: віртуальні тури, розширене меню, навчання та розвиток, віртуальні події, маркетинг і просування, віртуальне моделювання досвіду клієнтів. Наголошено на тому, що готельно-ресторанний комплекс має відповідати високим запитам сучасного ринку. Включення в готельно-ресторанну індустрію RAISA (роботи, штучний інтелект і автоматизація обслуговування) через комерційні послуги у формі чат-ботів, роботів-доставників, роботів-консьєржів, конвеєрних ресторанів, інформаційних кіосків самообслуговування/реєстрації/виписки та ін. засвідчує те, що галузь перебуває в авангарді впровадження інноваційних технологій для покращення досвіду клієнтів і оптимізації операцій. Констатовано, що інтегрування штучного інтелекту в діяльність готельно-ресторанного комплексу є передумовою експоненційного покращення обслуговування клієнтів, сприяння змінам у реальному часі та збиранням цінних даних для персоналізації послуг. Виявлено, що у свою чергу це зумовлює необхідність: модернізації цифрових систем і платформ готельно-ресторанної індустрії; забезпечення захисту конфіденційності даних клієнтів та прозорості їх використання: використання ШІ не як заміну професіоналів, а радше як союзника, який розширює їхні можливості (системи навчання на основі ШІ покращує продуктивність і взаємодію з клієнтами). З’ясовано, що у контексті специфіки послуг та операційних стратегій готельно-ресторанного комплексу штучний інтелект не лише змінює клієнтський досвід, але й навчальну та операційну ефективність.