СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ СВІТОВОЇ ВИНОРОБНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ - Каламан, Ольга; Ларін, Віталій (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2025)
Стаття присвячена дослідженню стану та перспектив розвитку світової виноробної промисловості, тому метою було виокремлено дослідити та структурувати сучасні тенденції світової виноробної промисловості шляхом з’ясування поточного стану та виявлення перспектив його розвитку. Проаналізовано тенденції основних прогнозів щодо обсягів виробництва вина у сучасному світі. Показано ключові напрями сегментації світового ринку вина із зазначенням провідних країн-виробників галузі. Представлено негативний стан галузі у поточному періоді. Виявлено тенденції щодо уподобань сучасних споживачів із підкресленням зосередженості на органічному походженні та терруарних уподобаннях. Наведено дослідження провідних компаній світу щодо напрямів покупців, які концентруються на економічних та органічних продуктах. Проаналізовано сучасні тренди у пакуванні та його важливості для покупців. Доведено, що превалююча частина продажів належить сегменту червоних вин. Обґрунтовано причини вибору саме червоних вин споживачами різних культур та смаків. Проаналізовано залучення технологій доповненої реальності у діяльність виноробних компаній. Виявлено, що такий інструмент дозволяє покупцям проаналізувати якість вина, порівняти досвід та тенденції виноробних компаній та впевнитися у дотриманні на належному рівні стандартів сталого розвитку на підприємстві. Показано, як підприємства імплементують елементи ШІ у виноробстві та виноградарстві з метою вдосконалення та стандартизації виробничого процесу. Синтезовано вагому роль логістичних процесів у комунікаціях між виробниками та споживачами на ринку вина. Проаналізовано складність та вагомість законодавчого регулювання виноробної промисловості як в Україні, так і світі. Проте, зазначені проблемні аспекти у розвитку галузі не являються превалюючими. Доведено, що виноробні компанії крім викликів мають суттєві та різнобічні можливості для потенційного розвитку галузі та у зростанні рівня прибутковості. Запропоновані основні напрями розвитку для підприємств галузі, реалізація яких допоможе досягти підвищення ефективності їхньої діяльності.