ІВЕНТИВНИЙ ТУРИЗМ ЯК ЧИННИК СТАЛОГО РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІЙ - Жупник, Василь; Терлецька, Христина (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2025)
У цій статті здійснено спробу теоретично оцінити як позитивний так і негативний вплив івент туризму, на розвиток громад та територій Івано-Франківщини, крізь призму різноманітних чинників (соціальних, економічних, культурних тощо). На наше глибоке переконання, івенти в економічному плані допомогли вирішити проблему зайнятості та вплинули на економічне зростання, особливо в розвинутих ринкових економіках. Найкращим прикладом цього є вплив мегаспортивних подій, таких як Олімпійські ігри чи Чемпіонати світу з популярних видів спорту, на економічне зростання, розвиток інфрастуктури та дестинацій приймаючих країн. Для Івано-Франківщини туризм має певну сезонність, а це означає, що туристичні потоки концентруються у відносно короткому періоді року. В той же час івенти, як на наш погляд, можуть зіграти важливу роль у подоланні цих проблем і залучити туристів у міжсезоння. Громади Івано-Франківщинп, які прагнуть підвищити свою туристичну привабливість, повинені розробити детальні плани розвитку туризму дестинацій. Ці плани повинні не лише включати івенти, а й зосереджуватися на стратегічному їх плануванні, що дозволить, на наш погляд реалізувати весь потенціал подієвого туризму. Івенти, як каталізатори подальшого розвитку громад не лише створюють імідж дестинації, вони повинні нагадувати туристичні атракціони. Важливо, щоб івенти були сплановані та організовані таким чином, щоб вони відрізнялися один від одного, тобто для організаторів івентів важливо врахувати той факт, що чітко визначений продукт або послуга, яку пропонує івент, забезпечує впізнаваність та перевагу перед конкурентами, це призводить до більшої задоволеності відвідувачів та їх лояльності, що важливо для повторення подій. Чим більше впізнаваних івентів має певна дестинація, тим більше вона приваблива для туристів. Запорука їх успіху полягає в підтримці закладів розміщення відповідного стандарту, високому рівні співпраці між туристичними агентствами, наявності конкретної інформації про події та супутні заходи, а головне, належній маркетинговій діяльності.