ЦИФРОВІЗАЦІЯ ВНУТРІШНЬОГО ТУРИЗМУ В УКРАЇНІ: СТАН, ІНІЦІАТИВИ ТА АНАЛІТИКА - Горчак, Роман (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2025)
Стаття присвячена комплексному дослідженню процесу цифровізації внутрішнього туризму України, що є особливо актуальним у сучасних умовах глобальної цифрової трансформації економіки, пандемічних викликів та триваючої воєнної агресії. Метою статті є аналіз сучасного стану та перспектив цифровізації у внутрішньому туризмі України, визначення ключових цифрових інновацій, які вже використовуються в галузі, а також виявлення перешкод і факторів, що гальмують ефективне застосування цифрових технологій у туристичній сфері. У ході дослідження автором було здійснено детальний аналіз офіційної статистики щодо динаміки внутрішнього туризму в Україні за період 2019–2024 років, зокрема показано, як пандемія COVID-19 та повномасштабна війна вплинули на внутрішні туристичні потоки. Особлива увага приділена аналізу цифрових сервісів і платформ, таких як «Дія», Visit Ukraine, регіональні туристичні мобільні застосунки та інноваційні стартапи, які активно впроваджуються для підтримки та розвитку внутрішнього туризму, підвищення зручності й безпеки туристичних поїздок. У статті наведено результати критичного аналізу сучасних наукових публікацій українських та зарубіжних дослідників щодо впливу цифровізації на розвиток туризму, окреслено основні бар'єри цифрового розвитку туристичної галузі України: нерівномірність цифрового покриття, недостатню інфраструктуру зв'язку, низький рівень цифрової компетентності учасників ринку, фінансові обмеження малого й середнього бізнесу, нормативно-правові проблеми та питання кібербезпеки. Наукова новизна роботи полягає у комплексному підході до аналізу цифровізації туризму із залученням міжнародного досвіду для подолання існуючих перешкод. Практичне значення результатів полягає у розробці конкретних рекомендацій щодо прискорення цифровізації туристичної галузі України, зокрема запропоновано активізувати державно-приватне партнерство, розширити програми цифрового навчання для підприємців та створити єдину національну інформаційно-аналітичну платформу, що сприятиме подальшому зростанню внутрішнього туризму в Україні.