РОЛЬ КРОСКУЛЬТУРНОЇ КОМУНІКАЦІЇ В ПРОФЕСІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ФАХІВЦІВ СФЕРИ ПОСЛУГ І ХАРЧУВАННЯ - Шестель, Олена; Старинець, Олена; Данилюк, Алла (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2025)
У час поглиблення європейської інтеграції та збройної агресії в Україні питання кроскультурної комунікації в різних сферах діяльності набуває все більшої актуальності. З розширенням зовнішніх зв’язків у сфері послуг, науковій та освітній галузях виникає необхідність розробки нових концептуальних підходів до організації кроскультурної комунікації, спрямованих на запобігання міжетнічним конфліктам та налагодження ефективної комунікації. У цій статті розглядаються поняття «комунікація» та «кроскультурна комунікація», а також аналізуються особливості здатності фахівців сфери обслуговування та харчування до кроскультурної комунікації в Україні, що постраждала від кризи. Особлива увага приділяється важливості врахування специфіки комунікації людей, які є представниками різних культур і релігій, у процесі здійснення подорожей в Україну, а також подорожей українців за кордон. Кроскультурна комунікація – це сукупність відносин, в яких люди, що належать до різних національних спільнот, спілкуються на професійному рівні, обмінюються досвідом та духовними цінностями. Важливим аспектом кроскультурної комунікації є культурні відмінності між країнами. Зважаючи на багату культурну спадщину України, для іноземних гостей важливо поважати місцеві традиції, звичаї та релігійні вірування. Загальна мета кроскультурної комунікації полягає у створенні позитивного досвіду подорожі та взаєморозуміння між туристами і місцевим населенням, у тому числі під час відвідування закладів ресторанного господарства. Зусилля, спрямовані на вивчення та адаптацію до культурних особливостей, сприятимуть успішній кроскультурній комунікації в Україні. Важливим аспектом є ефективна комунікація між туристами та місцевими жителями, а також професійна підготовка фахівців сфери обслуговування та харчування, які працюють у сфері міжнародного туризму. Визначено чинники, які ефективно впливають на розвиток навичок кроскультурної комунікації працівників.