ВПЛИВ САНІТАРНО-ГІГІЄНІЧНИХ ПРАКТИК ТА БЕЗПЕКИ ВУЛИЧНОЇ ЇЖІ НА ПОВЕДІНКОВІ НАМІРИ СПОЖИВАЧІВ - Тарасюк, Галина; Чагайда, Андрій (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2025)
За результатами досліджень доведено, що важливим сегментом індустрії гастрономічного туризму є вулична торгівля їжею, оскільки вона зручна, відносно недорога та пропонує унікальні смаки та враження, які можуть відображати традиційні місцеві культури і є одним із найкращих способів зануритися в справжню культуру спільноти. Розширення ринку вуличної їжі набиратиме обертів, оскільки населення в більшості країн, що розвиваються, продовжує зростати, а міграція із села в місто не припиняється. Харчування поза межами власної оселі впливає на якість дієти, адже адекватне обмеження калорій, як здоровий спосіб життя, рекомендується не тільки людям з порушенням обміну речовин, але і здоровим дорослим. Імовірність розвитку захворювань пов’язана з нездоровою дієтою дуже висока. Проведене анкетування 505 респондентів (49,1% – чоловіки, 50,9% – жінки) показало, що більше 70% респондентів хоча б раз на тиждень купують вуличну їжу, а щоденно такою послугою користуються 14,3% споживачів. До готової вуличної їжі, що найчастіше доступна в Україні, в першу чергу відносяться гамбургери або хот-доги з кавою або чаєм. Більшість споживачів найчастіше купують каву – 51,7%, а 15,8% надають перевагу чаю. Споживачі основними причинами, що можуть впливати на безпеку вуличної їжі, вважають порушення санітарно-гігієнічних вимог. Ці порушення можуть стосуватись як невідповідності технології приготування харчових страв, так і відсутності контролю та зберіганню вже готових страв. В першу чергу споживачі звертають увагу на недотримання гігієни та санітарії приміщень та невідповідність самого приміщення санітарним нормам. В той же час найменше занепокоєння клієнтів викладає можливість зберігання готових страв без дотримання санітарно-гігієнічних вимог, коли вже готова їжа може розташовуватись поруч із напівфабрикатами. Розроблені рекомендації в контексті реалізації Цілей сталого розвитку, щодо першочергового дотримання та проведення контролю якості сировини, адже мікробіологічне забруднення присутнє протягом усього технологічного ланцюга від транспортування з місця зберігання до обробки і реалізації.