НОРМАТИВНО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ ГОТЕЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Бєляєва, Світлана; Герман, Ірина (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2020)
У роботі наведено аналіз чинної нормативно-правової бази щодо питань організації діяльності готельного господарства в Україні. Здійснено оцінювання динаміки змін у сфері готельного бізнесу з урахуванням вимог сьогодення та врахування необхідності дотримуватися більш жорстких заходів стосовно забезпечення належного санітарно-гігієнічного стану, безпеки у зв’язку з умовами карантину, спричиненими пандемією COVID-19. Подано аналіз теоретико-методичних розробок щодо термінологічної бази та сутнісної характеристики ряду дефініцій, які стосуються питань організації господарської діяльності готелів як в Україні, так і за її межами. Мета дослідження – аналіз сучасної нормативно-правової бази з питань організації діяльності готельного господарства в Україні в сучасних умовах. Під час наукового дослідження використано аналітичні, статистичні методи, методи порівняння тощо. Враховуючи виклики часу в напрямі створення безпечних умов для організації та надання відповідних якісних послуг у сфері туризму, систематизовано основні чинні нормативні документи (міжнародні, вітчизняні, галузеві тощо) та акцентовано увагу на нагальній потребі розробити на міжнародному рівні відповідні індикатори та критерії їх удосконалення й адаптації до реальних умов їх впровадження на місцях. У статті доведено, що якість надання готельних послуг залежить від комплексу заходів і дій в їх гармонічному поєднанні та синергії. Систематизація різних факторів впливу на хід розробки та визначення інструментів щодо впровадження стандартів, врахування адаптивних чинників для реалізації нормативних вимог має стати рушійною силою в напрямі гарантування якості готельних послуг на всіх рівнях господарювання. Стаття узагальнює аргументи щодо питання необхідності враховувати в державних стандартах України вимоги міжнародних стандартів у сфері організації та надання готельних послуг. За результатами дослідження зроблено висновки про те, що знання та дотримання нормативно-правових вимог до організації готелю має вагоме значення для забезпечення якості організації та надання основних і додаткових послуг туристам, сприяє не тільки безпечному перебуванню в готелі чи іншому закладі розміщення, але й відповідному рівню комфорту та привабливості для подальшого попиту серед різних груп споживачів. Результати дослідження можуть бути корисними для працівників сфери туризму, готельно-ресторанної справи, сфери послуг у цілому, науковців, викладачів, студентів вищих навчальних закладів, які опановують спеціальності «Туризм», «Готельно-ресторанна справа» тощо.