НЕФОРМАЛЬНІ КОМУНІКАЦІЇ ЯК СКАДОВА ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНОЇ СИСТЕМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ БІЗНЕСУ - Бугаєва, Марія; Запірченко, Людмила; Гринько, Ярослав (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2025)
У статті визначено змістовне наповнення категорії «комунікації», зокрема розглянуті різні сучасні форми та види комунікаційних процесів, які впливають на ефективність бізнесу. Надано визначення і особливості формальних та неформальних комунікацій, обґрунтовано, що вони є ключовими для розуміння динаміки внутрішніх комунікативних процесів у компанії, особливо в контексті їхнього впливу на інформаційно-аналітичну систему забезпечення ефективної діяльності бізнесу. Сформовано авторське визначення неформальних комунікацій як процесів обміну інформацією та ідеями, які відбуваються за межами офіційних, структурованих каналів комунікації. Детально розглянуто неформальні комунікації, зокрема розкрито основні питання в контексті визначення їх значення для бізнесу. Визначено, що ці комунікації мають важливе значення у створенні гнучких та адаптивних організаційних структур. Також визначено та обґрунтовано аспекти, що демонструють комплексний підхід до використання неформальних комунікацій як елемента інформаційно-аналітичної системи, спрямованого на підвищення загальної ефективності діяльності бізнесу. Запропоновано визначати неформальні комунікації як складову інформаційно-аналітичної системи забезпечення ефективної діяльності бізнесу - як процеси обміну інформацією, що відбуваються спонтанно та поза офіційними комунікаційними каналами, забезпечуючи швидку та гнучку передачу знань та ідей усередині організації. Дано визначення системи інформаційно-аналітичного забезпечення ефективної діяльності бізнесу як такої структури, що включає збір, аналіз, збереження та розподіл інформації, необхідної для підтримки операційних, тактичних і стратегічних рішень управління. Для глибокого аналізу неформальних комунікацій у цій системі визначені й обґрунтовані їх специфічні аспекти: роль у зборі та обміні інформацією, вплив на рішення та стратегії, культурний і соціальний контекст, технологічна підтримка, вимірювання впливу. На основі проведеного дослідження розроблено науково обґрунтовані рекомендації щодо оптимізації неформальних комунікацій в межах інформаційно-аналітичної системи забезпечення ефективної діяльності бізнесу, які представлені авторами у вигляді узагальнюючої моделі.