МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСУ УПРАВЛІННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЮ У СФЕРІ МІЖНАРОДНОГО І ВІТЧИЗНЯНОГО ТУРИЗМУ УКРАЇНИ - Сидоренко, Ірина (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2020)
Ця стаття узагальнює науково-практичні аспекти та контраргументи в межах наукової дискусії щодо моделювання процесу стратегічного управління конкурентоспроможністю у сфері міжнародного та вітчизняного туризму. Систематизація літературних джерел та науково-методичних підходів до вирішення проблеми засвідчила, що розробка механізмів та моделей у системі стратегічного управління міжнародним та внутрішнім туризмом у контексті соціально-орієнтованої економіки України є не тільки перспективним, але й нагальним питанням. Періодом дослідження обрано роки 2017–2019. Об’єктом дослідження є процес моделювання стратегічного управління конкурентоспроможністю у сфері міжнародного та внутрішнього туризму України в умовах глобалізації. У статті визначено основні складові процесу моделювання стратегічного управління конкурентоспроможністю у сфері міжнародного і вітчизняного туризму; здійснено оцінку привабливості туристичної сфери України; розроблено стратегічні напрями розбудови вищої освіти у сфері туризму України, а також розвитку діяльності підприємств у відповідь на зміни у конкурентному середовищі; аргументовано пріоритетні елементи організаційно-економічного механізму управління у сфері туризму. Дослідження емпірично підтверджує і теоретично доводить, що моделювання процесу стратегічного управління розвитком вітчизняного туризму України, з боку провладних структур, є одним із нагальних питань реформування і розбудови національної економіки.