ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ НАПІЙ ВІДНОВЛЮВАЛЬНОЇ ДІЇ ДЛЯ СПОРТСМЕНІВ, ВЛАСТИВОСТІ ТА ПОКАЗНИКИ ЯКОСТІ - Біленький, Петро; Тележенко, Любов; Біленька, Ірина (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2025)
Ігровим видам спорту зазвичай властиві інтенсивні фізичні та емоційні навантаження на спортсменів. Перепруження всіх органів та систем організму людини супроводжується втратами рідини, електролітів та енергії. Компенсувати такий дисбаланс можливо і доцільно шляхом споживання продуктів з фізіологічно функціональними інгредієнтами. На сьогодні спортивними лікарями та нутриціологами визначено роль макро- та мікронутрієнтів у відновленні організму спортсменів. Актуальним завданням для технологів є пошук найбільш раціональних форм лінійки продуктів для спортсменів, визначення природної сировинної бази з високим індексом харчової щільності фізіологічно функціональних інгредієнтів. Показано, що на різних фазах фізичних навантажень найбільшу відновлювальну дію мають рідкі продукти, які в короткий час дозволяють нівелювати виснаження внутрішніх ресурсів, а їхнє своєчасне та повноцінне поповнення є вкрай необхідним. Проведено аналіз потреб спортсменів у відновлювальних напоях та визначено їх функції. Встановлено, що функціональні напої відіграють важливу роль у спортивному харчуванні, сприяючи відновленню організму після фізичних навантажень, поповненню енергетичних ресурсів та підтримці водно-сольового балансу. Досліджено різні види харчової сировини, що є основою рецептурної композиції напоїв та постачальниками необхідних фізіологічно функціональних інгредієнтів. Розроблено рецептурну основу напою, регулярне вживання якого сприятиме покращенню загальної спортивної продуктивності та скороченню часу на відновлення. Показано, що кіноа, ізолят горохового білку, топінамбур, насіння льону та інші компоненти забезпечують формування продукту, що за показниками якості відповідає функції бажаності. Визначено органолептичні показники: зовнішній вигляд та консистенція, смак, аромат, післясмак, які засвідчили відмінну якість продукту. Проаналізовано показники безпеки, що підтвердили мікробіологічну стабільність напою під час зберігання при температурі за температури 4-6 оС. Рекомендовано виготовляти функціональний напій у закладах ресторанного господарства спортивного спярмування.