СТАЛИЙ РОЗВИТОК У ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОМУ ТА ТУРИСТИЧНОМУ БІЗНЕСІ: СТРАТЕГІЧНІ ПІДХОДИ ДО ЗМЕНШЕННЯ ЕКОЛОГІЧНОГО СЛІДУ - Каролоп, Олена; Загнибіда, Раїса; Верес, Катерина; Лояк, Лілія (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2025)
Готельно-ресторанний та туристичний бізнес охоплює широкий спектр підприємств, зокрема, готелі, ресторани, курорти та місця проведення заходів – усі пропонують послуги для мандрівників, туристів і місцевих жителів. Одним з найбільших викликів перед індустрією гостинності є її сталий розвиток. Готельно-ресторанний та туристичний бізнес стикається з такими проблемами, як надмірне використання ресурсів та вплив бізнесу на навколишнє середовище, зростає її екологічний слід. Це спонукає до необхідності переходу до активного пошуку екологічні рішення та екологічних практик як пріоритетів подальшої діяльності. Екологічна відповідальність передбачає збереження та відновлення природних ресурсів та екосистем. Сучасне суспільство прагне до гармонійних відносин з навколишнім середовищем. Вказані результати дослідження відношення та поведінки споживачів щодо змін навколишнього середовища та клімату. Сталий гостинний бізнес визначається ключовим фактором подорожей майбутнього. Економічне обґрунтування сталого розвитку відображає фінансові переваги екологізації функціонування закладів. Розглянуто фактори, які впливають на сталу екологічну ініціативу закладу. В індустрії гостинності практики сталого розвитку включають сертифікацію та акредитацію, переробку відходів і використання відновлюваних джерел енергії. Розглянуто основні інноваційні програми та технології екологізації діяльності готельно-ресторанних закладів (енергоефективність, відновлювана енергія, біорізноманіття, споживання води, утилізація відходів, використання хімічних речовин, екологічні джерела). Фундаментальним елементом екологічного стратегічного управління виступає екологічна стратегія. Від рівня екологічного потенціалу підприємства та ряду інших факторів залежить вибір екологічної стратегії, який визначатиме можливість забезпечити власну екологічну ефективність та відповідну результативність завдяки зниженню потенційних ризиків негативного впливу на навколишнє середовище. Розглянуто екологічні стратегії, які відображають спектр екологічних заходів, зокрема, модернізацію послуг і продуктів, екологічне виробництво, освіта персоналу тощо.