ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ГОТЕЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА У МІСТІ ЧЕРКАСИ ПІД ЧАС ПАНДЕМІЇ - Чепурда, Ганна; Івашина, Лілія (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2022)
У статті розглянуто та проаналізовано основні проблеми вітчизняного готельного бізнесу в умовах кризи. Основна мета – визначити й проаналізувати основні проблеми, з якими стикається готельний бізнес в Україні, та запропонувати можливі шляхи їх вирішення. Актуальним на сьогоднішній день для розвитку готельних підприємств є питання побудови роботи під час кризи і відновлення після неї. При проведенні наукового дослідження було використано інформативно- аналітичні методи, методи порівняння, узагальнення, синтезу тощо. Теоретичною і методологічною основою дослідження стали наукові публікації та праці вітчизняних і зарубіжних вчених з питань економічних проблем туризму та готельно-ресторанного бізнесу. На основі проведених досліджень та аналізу діяльності підприємств готельного господарства під час кризи виділено головні питання відновлення нормальної діяльності готелів та готельних комплексів. Беручи до уваги економічну ситуацію, яка склалася в світі, та аналіз досліджень діяльності готельних господарств у кризовій ситуації, визначено та обґрунтовано необхідність підтримки готельного бізнесу. Cтаття узагальнює міркування щодо питання важливості державного регулювання в сфері туризму та готельно-ресторанного бізнесу як сегмента економіки і термінове відновлення їх господарської діяльності. Доведено, що економіка Україні перебуває під тиском світової економічної кризи, що негативно впливає на більшість сфер життя, і вкрай важливо створити умови для налагодження фінансування всієї галузі гостинності. Зроблено висновок, що підтримка готельного бізнесу – досить важлива, навіть через те, що індустрія гостинності підтримує багато інших сфер діяльності. Подальші наукові дослідження функціонування сфери гостинності допоможуть прискорити вихід галузі з економічної кризи, а також вивести готельний бізнес на новий рівень розвитку. Результати дослідження можуть бути корисними для працівників сфери туризму та готельно-ресторанного бізнесу, науковців, викладачів і студентів спеціальностей «Туризм» та «Готельно-ресторанна справа».