РИНОК МОЛОЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ В УКРАЇНІ: АСОРТИМЕНТ ТА ЯКІСТЬ - Івашина, Лілія; Бишовець, Лариса; Оліферчук, Оксана (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2024)
У статті проаналізовано асортимент та якість молочної продукції в Україні, визначено фактори впливу на їх формування. Розглянуто законодавчу базу, що регулює державні відносини в галузі на внутрішньому та зовнішньому ринках. Досліджено тенденції розвитку молочної галузі за останні роки та вплив війни на внутрішній попит на молочну продукцію й на цінову політику. Окреслено перспективи розвитку галузі. Вивчено досвід взаємодії вітчизняних виробників із країнами ЄС. Метою представленої роботи є дослідження основних проблем сучасного ринку молочної продукції, аналіз факторів впливу на формування асортименту та якості молочної продукції в Україні. Під час, проведення наукового дослідження було використано абстрактно-логічний, інформативно-аналітичний методи, метод статистично-економічних групувань системного та порівняльного аналізу, узагальнення, синтезу, графічний метод для демонстрації результатів дослідження. Теоретичною і методологічною основою даного дослідження стали наукові публікації, праці вітчизняних і закордонних вчених з питань динаміки розвитку молочної галузі та ринку молока і молочних продуктів, дані Державної статистичної служби України та Асоціації виробників молока. Зростання попиту на українську молочну продукцію на зовнішньому ринку стимулює розвиток виробництва. Вимоги до якості продукції, як до одного з основних чинників впливу на здоров’я населення, формують у споживачів потребу в органічних продуктах харчування. Тому в Україні виробники все більше спрямовують свою діяльність саме на цей сектор, що потребує впровадження інноваційних технологій, або реконструкції старих, що у свою чергу, веде до позитивного іміджу брендів як на внутрішньому так і на зовнішньому ринках. Розвиваються партнерські зв’язки, розширюється асортимент, підвищується якість – ринок насичується, розвивається й стабілізується. Зростає конкурентоспроможність та обсяги виробництва. Виведення продуктів на зовнішні ринки потребує чіткого дотримання міжнародних стандартів якості та безпеки продуктів, аби бути конкурентоспроможним на ринках Європи. Задля забезпечення Сталого розвитку необхідно глибоко і всебічно аналізувати ситуацію та прогнозувати всі критичні точки виробництва. На основі проведеного аналізу статистичних даних та вивчення експертних оцінок діяльності ринку нами виділено основні фактори впливу на ріст економічних показників виробничої діяльності та підвищення якості молока і молочної продукції. Подальші наукові дослідження щодо розширення асортименту молочної продукції сприятимуть більш повному задоволенню споживчих потреб населення, що у свою чергу сприятиме збагаченню меню ресторанів якісними молокопродуктами та розвитку культури їх споживання. Результати дослідження можуть бути корисними для працівників сфери ресторанного бізнесу, науковців, викладачів і студентів спеціальностей «Технології харчування (в ресторанному господарстві)», «Харчові технології», «Готельно-ресторанна справа».