ПРАКТИКА УПРАВЛІННЯ БІЗНЕС-ПРОЦЕСАМИ В ТУРИЗМІ ТА ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОМУ ГОСПОДАРСТВІ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Чепурда, Лариса; Герман, Ірина; Адаменко, Євгеній (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2024)
Метою статті є узагальнення та систематизація на прикладі фундаментальних і сучасних теорій та методики управління бізнес-процесами доцільності їх застосування в практиці сучасного господарювання в туризмі та готельно-ресторанному бізнесі. В методологію закладено принципи системності та науковості. В науковій статті узагальнено та систематизовано на прикладі фундаментальних і сучасних теорій та методики управління бізнес-процесами доцільність їх застосування в практиці сучасного господарювання в туризмі та ГРБ. Здійснено аналіз теоретико-методологічних засад щодо врахування в бізнес-процесах підприємств різних сценаріїв розвитку подій, оцінки загроз і можливостей за песимістичним, реалістичним й оптимістичним варіантом. Досліджено фактори впливу під час формування бізнес-плану, що відповідають ендогенному та екзогенному середовищу. Враховано особливості бізнес-процесів у галузі туризму та готельному й ресторанному бізнесі. Акцентовано увагу на важливості врахування в процесі управління підприємствами в галузі туризму та готельно-ресторанної справи таких функцій, як планування, організація, мотивація та контроль. Підтверджено важливість ролі в практиці управління бізнес-процесами в туризмі та готельно-ресторанному господарстві вирішення питань розроблення та реалізації стратегії, гнучкого та безперервного планування. Підтверджено роль та значення бізнес-планування в господарській діяльності підприємств туристичної галузі та ГРБ на світовому рівні та зокрема в Україні, як форми програмного планування з метою адаптації до ситуацій, пов’язаних із екстраординарним негативним впливом зовнішніх і внутрішніх факторів тощо. Доведено правомірність вважати оптимізацію бізнес-процесів підприємств в умовах невизначеності та кризових явищ інструментом адаптації відповідних бізнес-процесів до сучасних умов. Результати дослідження можуть бути корисними для працівників сфери туризму, готельно-ресторанної справи, сфери послуг у цілому; науковців, викладачів, студентів вищих навчальних закладів, які опановують, зокрема, спеціальності «Туризм» і «Готельно-ресторанна справа».