ГАСТРОНОМІЧНИЙ ТУРИЗМ ЯК ІНСТРУМЕНТ БРЕНДИНГУ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ - Лепкий, Михайло; Левчук, Олександр (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2024)
У статті розкрито змістовну характеристику поняття «гастрономічний туризм», фактори розвитку гастрономічного туризму, проведено аналітичне дослідження гастрономічного туризму регіонів України, розкрито характеристику діяльності сфери гастрономічного туризму у сучасний період, запропоновано шляхи розвитку сфери гастрономічного туризму в Україні у воєнний період. Основною метою проведеного дослідження є виявлення потенціалу гастрономічного туризму, як ефективного інструменту для брендингу регіонів України. Проведений аналіз наукових джерел по напряму розвитку гастрономічного туризму свідчить, що в публікаціях висвітлені недостатні елементи, що характеризують розвиток гастрономічного туризму, як інструменту брендингу в регіонах України в теперішній час. Систематизація літературних джерел та підходів до вирішення проблеми стратегічної діагностики гастрономічного туризму, як інструменту брендингу, передбачає наявність широкого спектру питань, що пов’язані з факторами розвитку кулінарних традицій регіонів України, дослідженні недостатньо. Актуальність висвітлення проблеми гастрономічного туризму є важливим, так як його розвиток сприяє збереженню кулінарної спадщини регіонів України, економічному зростанню, формуванню позитивного іміджу та розвитку інновацій в регіонах нашої країни. Гастрономічний туризм має значний потенціал для підвищення туристичної привабливості регіонів та створення унікальних кулінарних вражень для туристів. У процесі дослідження використовувалися економіко-статистичні дані, порівняння, узагальнення, конкретизація, синтезу та аналізу. Об’єктом дослідження є процеси розвитку гастрономічного туризму, як інструменту брендингу регіонів України. Дослідження підтверджує та теоретично доводить, що гастрономічний туризм в Україні, на сьогоднішній час, має свої переваги та недоліки. Практичне значення досягається можливостями використання розроблених висновків та рекомендацій для впровадження інновацій в розвиток гастрономічного туризму та управління гастротуризмом в контексті виходу на міжнародний ринок. Практична цінність проведеного дослідження в тому, що її результати можуть бути використані для формування стратегії розвитку гастрономічного туризму, як регіону так і України. Фактичне застосування результатів та реалізація запропонованих заходів матиме позитивний вплив на розвиток ринку гастрономічного туризму.