АНАЛІЗ СТАНУ ТА СУЧАСНИХ ТЕНДЕНЦІЙ РОЗВИТКУ ВІТЧИЗНЯНИХ ПІДПРИЄМСТВ ГОТЕЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА - Мокрий, Андрій; Чепурда, Лариса (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2024)
Стаття присвячена дослідженню сучасного стану та тенденцій розвитку підприємств готельного господарства України. Проведено аналіз останніх досліджень і публікацій, які стосуються тенденцій розвитку вітчизняних готельних підприємств. Виявлено, що у переважній більшості існуючих праць досліджується період до 2022 року. У зв’язку з цим невирішеною залишається проблема оцінки показників діяльності підприємств готельної сфери в умовах повномасштабної війни. Основною метою дослідження є аналіз стану та тенденцій розвитку підприємств готельного господарства України в умовах війни. Для досягнення мети було досліджено статистичні дані Державного агентства розвитку туризму України, що стосуються податкових надходжень від туристичної галузі по областях протягом 2021 – 2023 років. У зв’язку зі значним знеціненням гривні протягом вказаного періоду, здійснено розрахунок грошових показників у доларах США. Для розрахунку використовується офіційний середній курс гривні щодо іноземних валют за відповідний рік, встановлений Національним банком України. На основі отриманих даних розраховано динаміку зміни податкових надходжень відносно попередніх років для кожної області. Отримані результати показують загальне скорочення на 41,3% суми податків, сплачених підприємствами туристичної галузі у 2022 році. Виключенням стали Київська та західні області, де спостерігалося зростання надходжень до державного бюджету. У 2023 році позитивна динаміка відносно 2022 року спостерігається у більшості областей, що свідчить про адаптацію підприємств, що залишилися, до викликів сьогодення. Проведене дослідження дозволяє визначити основні тенденції розвитку вітчизняних готельних підприємств: посилення заходів безпеки; інвестиції у підвищення автономності; зосередження підприємств галузі на внутрішньому туризмі; зміну географії туризму; зміну цільової аудиторії готельних підприємств. Розуміння сучасних тенденцій життєво важливо для підприємств, щоб ефективно планувати свій розвиток. Результати дослідження можуть бути корисними для працівників сфери туристичного та готельно-ресторанного бізнесу, науковців, викладачів, студентів вищих навчальних закладів тощо.