КАПСУЛЬНІ ГОТЕЛІ ЯК ПЕРСПЕКТИВНЕ ПРОЄКТНЕ РІШЕННЯ ДЛЯ ЕКОНОМ-ГОТЕЛІВ - Крамаренко, Дмитро; Гіренко, Наталія (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2024)
У статті досліджено концепцію капсульних готелів як інноваційного проєктного рішення для розвитку сегменту економ-готелів в Україні. Розглянуто історичні передумови виникнення капсульних готелів, їх еволюцію та сучасний стан розвитку у світі. Проаналізовано основні характеристики та особливості капсульних готелів, їх переваги порівняно з традиційними засобами розміщення. Особливу увагу приділено міжнародному досвіду функціонування капсульних готелів, зокрема в Азійсько-Тихоокеанському регіоні, який є лідером у цьому сегменті. Розглянуто приклади успішних капсульних готелів у Японії, Сингапурі, Таїланді та інших країнах. Також висвітлено тенденції розвитку капсульних готелів у Європі та Північній Америці, де концепція адаптується до місцевих культурних особливостей та потреб споживачів. Детально проаналізовано стан впровадження капсульних готелів в Україні. Представлено огляд існуючих капсульних готелів у Києві, Харкові та Львові, їх особливості та цінову політику. Виявлено характерні риси українських капсульних готелів, такі як унікальний дизайн, адаптація до місцевих умов, технологічні інновації та гнучкість в умовах кризи. У статті також розглянуто виклики, з якими стикається впровадження капсульних готелів в Україні, включаючи необхідність адаптації законодавства та подолання культурних стереотипів. Незважаючи на ці труднощі, відзначено зростаючу популярність формату серед споживачів та його відповідність глобальним тенденціям розвитку готельної індустрії. Автори підкреслюють потенціал капсульних готелів як каталізатора інновацій у готельній індустрії України, їх роль у диверсифікації туристичної пропозиції та можливість залучення нових категорій туристів. Зазначено, що розвиток капсульних готелів може сприяти оптимізації використання міського простору та підвищенню загального рівня технологічності українського готельного сектору. У висновках наголошується на перспективності розвитку капсульних готелів в Україні як інноваційного та економічно ефективного рішення для розміщення туристів та бізнес-мандрівників. Підкреслюється важливість подальшого вивчення та адаптації цієї концепції до українських реалій для підвищення конкурентоспроможності вітчизняної готельної індустрії на міжнародному ринку туристичних послуг.