ДОСВІД ЗАСТОСУВАННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В ПРАКТИЦІ РЕАЛІЗАЦІЇ МЕТОДІВ СТРАТЕГІЧНОГО МАРКЕТИНГУ В ТУРИЗМІ ТА ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОМУ БІЗНЕСІ - Чепурда, Лариса; Чепурда, Ганна; Матвійчук, Людмила (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2024)
Актуальність наукового дослідження сутності та значення стратегічного маркетингу в туризмі та готельно-ресторанному бізнесі зумовлено викликами часу, характерними ознаками якого є умови невизначеності, кризові стани в багатьох сферах господарювання та життєзабезпечення населення. Метою статті є розгляд і формулювання на прикладі підприємств сфери туризму та готельно-ресторанного бізнесу сутності та значення стратегічного маркетингу з урахуванням викликів часу. У методології дослідження застосовано принципи науковості та системності. Представлено аналіз теоретико-методичних розробок щодо термінологічної бази та сутнісної характеристики стратегічного маркетингу. На прикладі підприємств сфери туризму та готельно-ресторанного бізнесу для здійснення аналізу сутнісних ознак стратегічного маркетингу та дослідження вагомості його застосування для їх перспективного розвитку застосовано методи порівняльного аналізу, аналітико-синтетичний, статистичний, абстрактно-логічний. Здійснено відповідний аналіз ситуації в галузі туризму та на ринку готельно-ресторанних послуг в умовах постпандемічного періоду, а також воєнного та післявоєнного стану в Україні. Акцентовано увагу на особливостях застосування в реальних умовах адаптивних методів організації та ведення бізнесу, розробки та реалізації оптимальних заходів для створення та просування привабливих для споживачів пропозицій. Відповідна увага приділена розкриттю сутності формування стратегічних пріоритетів маркетингової діяльності підприємств індустрії гостинності на ринку в конкурентних умовах ведення бізнесу. Здійснено аналіз маркетингової системи управління та стратегічного планування в умовах невизначеності та кризи в економіці України. Запропоновано відповідні заходи щодо визначення стратегічних пріоритетів і стратегії розвитку в галузі туризму та готельно-ресторанного бізнесу. Представлено варіанти застосування ефективних інструментів маркетингу з метою досягнення цілей збалансованого розвитку в туризмі та індустрії гостинності. Результати дослідження можуть бути корисними для працівників сфери туризму, готельно-ресторанної справи, сфери послуг у цілому; науковців, викладачів, студентів вищих навчальних закладів, які опановують, зокрема, спеціальності «Туризм» і «Готельно-ресторанна справа».