ТРЕНДИ В ТУРИЗМІ ТА ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОМУ БІЗНЕСІ НА МІЖНАРОДНОМУ РИНКУ ПОСЛУГ - Чепурда, Ганна; Старинець, Олена; Шестель, Олена (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2024)
У статті систематизовано теоретичну базу та методичні розробки, що стосуються сучасних трендів в туризмі та готельно-ресторанному бізнесі на міжнародному ринку послуг. Здійснено аналіз ринку готельно-ресторанних послуг як важливого сегменту туристичних послуг. Метою статті визначено розгляд і узагальнення основних напрямків розвитку туризму та готельно-ресторанних послуг на міжнародному рівні з урахуванням викликів сучасності. На прикладі туристичних підприємств досліджено методи та форми організації готельно-ресторанних послуг і наведено приклади досвіду їх діяльності в міжнародному аспекті. Для розкриття теми наукового дослідження щодо визначення трендів в туризмі та готельно-ресторанному бізнесі на міжнародному ринку послуг проведено аналітичні дослідження та виокремлення пріоритетних питань для вивчення в контексті глобалізаційних процесів у світі, цифровізації господарської та комунікативної діяльності в суспільстві, конкуренції та зовнішніх і внутрішніх факторів впливу на розвиток туризму. Використані статистичні, аналітичні методи, методи порівняння тощо. В науковій статті узагальнено досвід міжнародних туристичних організацій та міжнародних готельних мереж щодо пріоритетних напрямків розвитку туристичних і готельно-ресторанних послуг за останні декілька років. Застосовані сучасні методи наукового дослідження для визначення кризових явищ і проблемних питань у низці закладів, які здійснюють свою господарську діяльність в індустрії гостинності. Проведено порівняльний аналіз фінансово-економічних показників господарської діяльності в галузі туризму, акцентовано увагу на динаміці міжнародних туристичних потоків і причин коливання їх показників та ефективності. Наведено приклади спеціалізації в різних країнах світу щодо форм і видів туристичних послуг. Акцентовано увагу на важливості цифровізації туристичної галузі, активізації форм і методів інформатизації на різних рівнях організації та надання туристичних і готельно-ресторанних послуг. Результати дослідження можуть бути цікавими та корисними для працівників сфери туризму, готельно-ресторанного-бізнесу, сфери послуг у цілому; науковців, викладачів, студентів вищих навчальних закладів, які опановують, зокрема, спеціальності «Туризм» і «Готельно-ресторанна справа».