КОНТЕКСТИ СТРУКТУРНО-ПРОСТОРОВОГО РОЗВИТКУ ТУРИСТИЧНО-РЕКРЕАЦІЙНОЇ СФЕРИ - Романів, Павло (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2024)
Структурно-просторовий розвиток туристично-рекреаційної сфери описує процес формування та розподілу туристичних об'єктів та інфраструктури на певній території з урахуванням її географічних, економічних, культурних та інших характеристик, процесів та явищ. Цей процес включає в себе розробку туристичних маршрутів, створення та модернізацію готельно-ресторанної бази, розвиток транспортної інфраструктури, створення розважальних та культурно-пізнавальних об'єктів та подій тощо. Проте, аналітична складова дослідження розвитку туристично-рекреаційної сфери на нашу думку передбачає контексти, що є пререквізитами такого розвитку, особливо у мінливому середовищі за умови дії негативних факторів: війна та її наслідки, екологічні та демографічні проблеми, безпекова ситуація, доступність території тощо. Наша стаття саме присвячена розгляду таких контекстів, що згруповані за певними критеріями: об’єктно-предметними, ціннісними, функціональними, географічними, безпековими, інституційними, екологічними. Наголошуємо також на тому, що ці сенси об’єднані тим, що є комплементарними, а не взаємозамінними. Тобто, кожен окремий критерій (сенс) не може замінити відсутність чи слабкий розвиток іншого. Головне завдання дослідників – синергійно об’єднати, інтегрувати складові структурно-просторового розвитку на різних рівнях територіальної організації регіону – від територіальної громади (ТГ) чи населеного пункту до об’єднання областей чи специфічних організацій типу Destination marketing (or management) organization (DMO). Аналіз контекстів відбувається крізь призму війни в Україні, що має серйозний вплив на туризм та рекреаційну сферу, має негативний і довгостроковий ефект: екологічний, безпековий, іміджевий, через руйнування, відтік населення та робочої сили. Також важливим є екологічний контекст. Розвиток туристично-рекреаційної сфери в екологічному контексті стає дедалі більш значимим у світі, де зростає усвідомлення людьми необхідності збереження (подекуди відновлення) навколишнього середовища та його компонентів. Ефективний структурно-просторовий розвиток туристично-рекреаційної сфери сприятиме створенню стійкого та конкурентоспроможного туристичного продукту, який забезпечує економічний зріст та підвищення якості життя місцевого населення.