РОЛЬ СВІТОВИХ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У РОЗВИТКУ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ - Вдовічена, Ольга; Паламарек, Каріна (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2024)
У готельно-ресторанному бізнесі інноваційні технології відіграють вирішальну роль у поліпшенні якості обслуговування та оптимізації управління. Перш за все, впровадження інформаційних систем управління дозволяє автоматизувати багато рутинних процесів, що звільняє час персоналу для якісного обслуговування клієнтів. Мета статті – виявити вплив інноваційних технологій на ефективність та конкурентоспроможність готельно-ресторанного бізнесу. Варто відзначити, що використання технологій інтернету речей дозволяє створювати «розумні» готелі, де керування освітленням, кондиціонуванням повітря та іншими системами здійснюється автоматично залежно від умов і переваг клієнтів. Крім того, застосування штучного інтелекту в готельно-ресторанному бізнесі дозволяє аналізувати дані про споживачів, їхні уподобання та звички, що сприяє більш індивідуалізованому обслуговуванню. Не менш важливою є роль віртуальної реальності та розширеної реальності в готельному бізнесі. Вони дозволяють клієнтам зазирнути в номери та ресторани ще до прибуття, а також взаємодіяти з об'єктами та послугами в нових умовах. Результати дослідження підтверджують, що впровадження інноваційних технологій у готельно-ресторанному бізнесі сприяє значному підвищенню задоволеності клієнтів. Аналіз даних показує, що автоматизація процесів, використання IoT-технологій, штучного інтелекту та віртуальної реальності прискорюють обслуговування, підвищують персоналізацію послуг та роблять досвід відвідувачів більш комфортним. Результати дослідження свідчать про те, що інноваційні технології мають великий потенціал для трансформації готельно-ресторанного бізнесу, покращення якості обслуговування та забезпечення задоволеності клієнтів, що є важливими чинниками успіху у цій сфері. Відзначено, що інноваційні технології в готельно-ресторанному бізнесі не лише підвищують ефективність управління та забезпечують більш комфортне перебування клієнтів, але й відкривають нові можливості для розвитку та конкурентної переваги на ринку. Зроблено підсумок про те, що інноваційні технології мають потенціал перетворити готельно-ресторанний бізнес, забезпечуючи більшу ефективність, покращену якість обслуговування та більшу конкурентоспроможність.